AYGÜL KONAR

Lisanslı Depoculuk Sistemi, son yağışların hasada olan etkisi ve destekleme ödemeleri ile ilgili açıklamalarda bulunan Şen, TMO’nun alımlarına randevulu sistem ile başladığını belirterek, şunları söyledi: “Bu konuda Milletvekilimiz Fatma Aksal ile konuştum bilgilendirmek adına. Toprak Mahsulleri Ofisi alımlara randevulu sistemde başladı. TMO’nun olduğu alanlarda ve ajanslarda alımlar başladı. Keşan’da lisanslı depoculuğa geçtiğimiz için bunun şartlarının yerine getirilmesi gerekiyor. Şartlarının zorluğuyla ve bu durumlarla ilgili bir bilgimiz yok. Geçici olarak TMO’nun eski depolarında alım olacak. Bakanlık yetkilileri bazı prosedürlerin olmadığını beyan ediyor. Bunların yapılması için çalışmalar yapılıyor. TMO müdürü ile de görüştüm, böyle bir bekleme süreci var.”

“BİÇİMLER YAĞMURDAN ETKİLENİYOR”

Bölgede etkili olan yağışların hasat dönemine olumsuz yansıdığını, yağışlar dolayısıyla biçimlere sürekli ara verilmek zorunda kalındığını, bu yüzden de alımların gerçekleşmediğini belirten Şen, “Şu anda yağışlar olduğu için buğday hasadı bölgemizde tam yapılamıyor. 3 gün biçiliyor, 3 gün ara verip sonra tekrar biçiliyor. Böyle bir periyot dönüyor. Bunun için şu anda alım gerçekleşmiyor. Bu çiftçi açısından sıkıntılı bir durum ama bu bir geçiş süreci bizim için. Geçiş süreçleri de hep sancılı olur, bekleyip görmek lazım. Lisanslı depoculuğun çiftçilere fayda sağlayacağı inancındayım. Neden böyle düşündüğümü sorarsanız; çiftçi eziyet çekmeyecek, randevu sistemi yok. Gelip ürününü bırakabilecek. Tabii bunu önümüzdeki yıllarda göreceğiz çünkü şu an lisanslı deponun noksanları var. Şu anda zaten 20 bin ton alım kapasitesi var, bence bu Keşan için çok az bir kapasite, zaten almaya başlayınca göreceğiz. Ama bu yıl geçiş süreci olduğu için ilerleyen zamanda daha iyi göreceğiz.” dedi.

“YÜKLÜ MİKTARDA ÖDEMELER GERÇEKLEŞTİRİLDİ”

Destekleme ödemelerinin bir kısmının yatırılmamış olması ile ilgili bir soruyu da cevaplandıran Şen, açıklamasını şöyle tamamladı: “Emeklilerin maaş süreci ve çiftçilere destekleme ödemeleri tam bayram üzerine denk geldiği için yüklü miktarda ödemeler gerçekleştirildi. Dün Milletvekilimizi aradık, kendisi aynı zamanda tarım komisyonunda başkan. 2002 yılında bir çiftçimize destekleme ödemesinin yapılmadığını ilettim kendisine. Böyle bir şeyin olmadığını söyledi. ‘Cumhurbaşkanımız yurtdışında olduğu için kendisiyle görüşemedim ama kesinlikle çiftçiyi mağdur etmeyeceğiz’ dedi.”