MURAT ARKAN

Keşan İlçesi Sert Kabuklular Üreticileri Birliği (KİSKUB) Başkanı Ahmet Serin, dün, Birliğin kuruluşundan bugüne kadar olan faaliyetleri ile yazılı basın açıklaması yaptı.

Bu açıklamanın aynı zamanda veda mesajı niteliğinde de olduğunu belirten Serin, “Birliği ilk olarak 2012 yılında 20 ceviz badem üreticisi ile birlikte kurduk. Kuruluşun ilk zamanlarında üreticiler birliğin kendilerine ne getireceğini görmek istediler, faaliyetler devam ettikçe üye sayımızda arttı. Birkaç üyemiz zaman içinde bizden ayrıldı. Şuan 41 üyemiz, 1800 dekar (da) ceviz ve 2000 dekar (da) badem dikili arazilere sahip. Keşan ve köylerinde 13.500 da yakın badem ve ceviz dikilidir ve bunların çoğu köy tüzel kişiliklerinin elinde bulunmaktadır. Zaman içerisinde Enez ve İpsala da bulunan üreticileri de birliğimize katmak istedik. Bunun için Enez ve İpsala İlçe Tarım Müdürlüklerinin olur vermesi gerekiyordu. Kendi birliklerini kendi ilçelerinde kurmaları için olur verilmedi. Ancak önemli olan şudur ki; birlikleri yaşatmak o kadar kolay değil yani beraber olsaydık hazır kurulu bir birlik ile daha güçlü olabilirdik. 2008-2009 yılından bugüne kadar Orman Özel Ağaçlandırma Daire Başkanlığından Tahsisli yerlerde ceviz ekilişini 10x10’ a dikim istediklerinden ve ilçe tarımdan destek almak için ve Özel Ağaçlandırma Danışmanı Prof. Yaşar Akça’nın görüşleri doğrultusunda yerli ceviz Şebin, Bilecik, Yalova gibi cins ağaç dikimi yapıldı.  Sonra yerli cevizler Bölgemizde özellikle Şebin çok çabuk antraknoz güneş yanığına yakalanınca yabancı cinslerden chandler,  Franguette gibi cinsleri dikmeye başladık. Özel ağaçlandırma 5 yılda bir Amenajman plan yenilemesi isterken,  ağaçların arasına hayvansal yem olan fiğ, korunga, yonca gibi bitkilerin yem olarak alınmasına müsaade etmiyordu. Birlik olarak Özel Ağaçlandırma Daire Başkanlığınca, Bakanlık nezdinde girişimlerde bulunarak projeye kaydetmek şartı ile 10x10 ağaçların aralarına birer ağaç dikilmesi, aralara ekilen yem bitkilerinin hayvan yemi olarak alınması ve Amanajman planının 7 yıla çıkarılması gibi konularda önemli kazanımlar elde ettik.  Yaptığımız çalışmalar sonucunda üye sayımızı da 49 çıkardık.” dedi.


KISA SÜREDE ALDIĞIMIZ ÜRÜNLERİ ALDIĞIMIZ MAKİNALARDA ÇIKARDIK

2015 yılında iki adet projeyi Trakya Kalkınma Ajansına sunduklarını belirten Serin şu şekilde devam etti: “Beyköy de atıl bulunan, hurdaya dönmüş, kapı camı kanalizasyonu suyu olmayan okulu Edirne Valiliğimizden Birliğimize, Ceviz Badem Tesisi kurmak üzere bedelsiz olarak talep ettik. İl Milli Eğitim, İlçe Milli Eğitim, Köy tüzel kişiliği ile yapılan görüşmeler sonunda Beyköy Muhtarlığınca İhtiyar heyeti onayı ile Birliğimize tahsisine, tadilat yapmak kaydı ile onay verildi. Keşan Ticaret Odamız, Keşan Ticaret Borsamız, Keşan Ziraat odamız ve Çetin Elektrik katkıları ile tüm tadilatını yaptık ve arkadaşlarıma bundan sonra size Trakya kalkınma, Avrupa fonları veya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının destekleri ile bir tesisi yapacağıma söz verdim.

Trakya Kalkınma Ajansının kursuna proje yapmak üzere katıldım, Tesisi kurmak için Gıda Tarım Bakanlığı tüzük değişikliğine müsaade etmemesine rağmen uzun uğraşlar sonucu uzlaşmaya vardık ve üreticinin ürününü Birlik adına almamak, üreticinin kendi ürününü kendisinin işlemesi kaydı ile makine ekipman alımına tüzük sayesinde müsaade edildi.  Bunun sonucunda tüzük değişikliğine gittik ve 2015 yılında Trakya kalkınma ajansına proje sunduk.

Projenin iki ayağı ve amacı vardi; Birinci ayak Keşan’da Halk Eğitim Merkezi kanalı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Keşan İlçe Tarım mühendisleri ile diploma verilmek üzere 2,5 ay boyunca köylerden taşımalı sistem ile Kaliteli Ceviz ve Badem yetiştiriciliği(toprağı hazırlamaktan, dikime, budamaya, ilaçlamaya) konularında iki sınıf Beyköy de ve Keşan da olmak üzere Halk Eğitim tahsisli kültür merkezinde 246 kişiye eğitim verildi. İkinci ayak Köyden Kente göçü önleyebilmek için Köylünün Ceviz Bademini çıkardığında ihracata uygun en iyi kalitede satışa hazırlayabilmesi için Makine ekipmanları eksiksiz olarak yapmak, bu amaçlara ulaşabilmek için çok çalıştık.  9 ayda bu projeyi bitirdik ve 2016 yılı ürünlerini bu makinelerde çıkardık. Alınan makineler, yapılan tadilatlar ve eğitim çalışmaları için Trakya kalkınma Ajansından %88’i hibe destekli program ile şunları gerçekleştirdik. 2 adet ceviz soyma makinesi, 1 adet ceviz kırma makinesi, 1 adet ceviz badem kalibrasyon makinesi, 3 adet badem yeşil kabuk soyma makinesi, 1 adet badem kırma makinesi, 20 adet kurutma tezgâhı, 125 m2 sarkıtma çalışma ortamı, 2000 çuval, 2 adet motorlu 5 metre uzayan dal kesme makinası, 24 uzun budama makası, 41 el budama makası, projeksiyon makinesi ve perdesi, fotoğraf makinesi, renkli yazıcı, bilgisayar, kantar ve teraziyi bu hibe destek programı ile birliğimize kazandırdık.  Tüm makine ve tesisat bu yıl badem ve cevizleri işleyerek kullanıldı.”

KABUKLU YİYECEKLERDE MARKA OLMA YOLUNDA ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜYORUZ

“Saros 22 Ceviz Badem Fıstık Çamı” isim hakkını 10 yıllığına tescil ettirerek marka yolunda çalışmalar olduğuna vurgu yapan Serin “Bu arada verimsiz yerli dikim yapılan bahçelerin bir kısmını da verimli chandler ceviz cinsi aşı ile cins değişikliğine, bademde de ferragnez cinsi bademle cins değişikliğine giderek verimli hale getirdik. Bereket TV’nin çivi aşısı ve budama konularındaki programı eğitim çalışması olarak bölgemizde çekerek gündem yarattık. Yeşilköy’ün üzerindeki ormanlık alana taleplerimiz doğrultusunda D.S.İ. Ceviz ve badem bahçeleri için gölet yapmak üzere zemin etüttü çalışmasını bitirdi ve en kısa zamanda ihaleye çıkaracağı konusunda çalışma yapıldığı söylendi. SAROS 22 CEVİZ BADEM FISTIK ÇAMI isim hakkını 10 yıllığına tescil ettirerek marka olma yolunda çalışmalar yürütüyoruz. www.kiskub.com ve www.kiskub.net  internet sitelerimizi kurduk internetten de satış yapmanın önünü açtık. Ankara Meyve Yetiştiricileri Üst Birliğine de üye olduk. 2016 yılındaki faaliyetlerimize gelecek olursak; Bademlerimizi Bandırma’dan getirttiğimiz zeytin toplama makinesi ile topladık ve ürünlerin toplanma işini en az 15 gün erken almış olduk. Ayrıca makine ile yaptığımız bu işlem sonucunda gelecek yılın meyve gözlerine de zarar verilmemiş oldu. 20 ton civarında ceviz ile 70 tona yakında bademin yeşil kabuklarının soyulma işleminin büyük kısmını tesisimizde gerçekleştirdik. Badem de üyelerimizin şu an 20 tona yakın satışa hazır bademi mevcut olarak beklemektedir. Bu ürünler içinde iyi satış koşulları aramaya devam ediyoruz. Bölgemizden çıkan bademin bir kısmını 7,00 TL ile 10,50 TL’ya, cevizlerin de 13,00 TL ile 17,50 TL’ya satışı gerçekleştirildi. Bu yılki ürünlerden ilçemize 800.000,00 TL civarında para girişini sağladık.  Bu tutarın her yıl artarak devam edeceğini de söylemekte yarar var. Ayrıca Afyon Sandıklı’da Or Tarım Ltd Şti yöneticisi yüksek ziraat mühendisi Muşta SELEK teşebbüsü ile, Türkiye de 1000 dekar (da) ve üzeri badem eken üreticiler ve şirketleri araştırarak 12 yönetici ve sahibini toplayarak bu yıl bademde yaşanan düşüş ve bademin geleceğinde kısa, orta ve uzun vadede yapılacaklar konulu toplantıya iştirak ettik. Bu toplantıda Afyon, Kuşadası, Urfa, Çanakkale, Kula,  Adıyaman, Antep bölgelerinden gelen üreticilerle kısa vadede mevcut 320 ton civarında bademi en iyi fiyat 3,5 $ Kg pazarlayabilmek için Eylül Tarımdan İbrahim AK, Or Tarımdan Mustafa Selek ve Urfa bölgesinden Zevaiddin beyle 26-28 Aralıkta Güney Doğu Anadolu bölgesindeki bütün ithalat, ihracat ve işleme tesisli olan şirketleri gezerek görüş alışverişinde bulundular. Orta vadede Kıbrıs üzerinden çok sayıda kaçak gümrüksüz giren bademin önlenmesi için bakanlıklar nezdinde girişimde bulunuldu. Ayrıca İran ve Irak sınırından Doğu Beyazıt’a yapılan kaçak girişlere de engel olunması için girişimlerde bulunuldu. Uzun vadede ise bölgelerde Ceviz Badem Birliklerinin kurulması için özverili bir çalışma yapılmasına karar verildi.” dedi.

ALDIĞINIZ FİDANLARA DİKKAT EDİN, AĞAÇLARINIZI SİGORTALATIN

Aldığınız fidanlara dikkat edilmesi, ağacın veya fidanların budama işine dikkat edilmesi ve ağaçların sigorta yaptırılmasının önemine değinen Serin, açıklamasını şu şekilde sonlandırdı: “Toprak ve yaprak tahlilini mutlaka yaptırın ki toprakta ve ağaçta eksik olanları bilerek bilinçli gübre kullanabilin. İyi tarım çok çok önemli, arkadaşlar şunu bilmeliler,  bu yıl gördük ki önümüzdeki yıldan sonra toptancılar iç piyasada büyük marketlere ve ihracata ürün toplayan büyük alıcılar İyi tarım belgeli ürünleri daha fazla isteyecekler. İyi tarıma geçmez iseniz ürününüzün değeri düşebilir müşteri bulmakta zorlanabilirsiniz. İyi tarıma nasıl geçeriz derseniz de? ilçe Tarım Müdürlüğüne müracaatlarınızı yapınız. İl tarım Müdürlüğünden uzman arkadaşlar gelerek Keşan’da bir seminer vererek nasıl geçiş yapacağınız konusunda sizleri bilgilendirirler. Çok zor olmadı konusunu bilin yeter. Her üründe olduğu gibi ceviz ve bademde de ürünlerinizi toplarken cins ayırımı mutlaka yapın. Ayrı cins ürünler bir arada satışa sunulursa karışık oluşu nedeni ile istediğiniz fiyatı bulamayabilirsiniz. Ağaçlarınızda bir anormallik gördüğünüz anda hemen İlçe tarım Müdürlüğümüze müracaat etmeniz çok önemli. Fidanlarınızı bilinen ve güvendiğiniz yerden almaya dikkat edin. Cevizde tüplü fidan almayınız. Ceviz kazık (havuç) köklüdür, 20 cm’lik tüpe girebilmesi için kazık kökü fidancılar kesmek zorunda kalıyorlar. Bahsettiğim bu durum www.kiskub.com sitemizde mevcut,  Bereket Tv ile yaptığımız Cevizin Türkiye’deki yeri konulu açık oturumda gerek konunun uzmanı profesörler gerekse Türkiye’nin önde gelen fidan üreticilerinin bu konuda görüşlerini izleyebilirsiniz.Ağaçlarınızın budanma işini fidancılara kesinlikle budatmayınız. Ücretsiz budayalım derler çelik almak için ağaçlarınızı kuşa çevirirler. Budama çok önemli bu işten anlayan kişilere budama yaptırın. Özellikle cevizde her cins ceviz ayrı budama ister. Ürünlerinizi merdiven altı tabir edilen müstahsil makbuzsuz alan kişilere vermeyiniz. Bu durumunun ülke ekonomisine zarar vereceğini unutmayınız. Ağaçlarınıza lüzumsuz kimyasal ilaç atmayınız.  Ağaçların durumuna ve hastalıklarına göre İlçe tarım Müdürlüğümüzdeki mühendislerimize reçete yazdırınız. Ağaçlarınızı Tarsim tarım sigortasına sigortalayınız, bunu yaparken ağaç başına olan verim rakamlarını sizin ağaçlarınızın verimi ile listelerden karşılaştırın eğer verimler arasında uyuşmazlık var ise dengeleyin zira herhangi bir hasarda düşük ücret alırsınız. Sonuç olarak Tarsim sigortası yaptırırken ne yaptırdığınızı sigortacınıza sorunuz. Son olarak ta ağaçlarınızı susuz ve organik gübresiz bırakmayınız. Zamanında yeterli suyu veriniz. Onlarında canlı olduklarını ve suya ihtiyacı olduklarını unutmayınız. Değerli Ceviz ve Badem sevdalıları 2012 yılından bugüne KİSKÜB Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütüyorum. Birliği kurduk, tesisi kurma sözünü verdim ve kurdum. Yukarıda da belirttiğim gibi birçok kazanımlar elde ettik. 2016 yılı ürününü tesisimizde işledik. Çok yol kat ettik. Artık görevi genç girişimcilere bırakma zamanı geldiği düşüncesindeyim. 11.02.2017 tarihindeki genel kurulumuzu seçimli yaparak yeni yönetim kurulunu üyelerimizin seçilmesini istiyorum.  Ama yine de kulvardan çekilmeyerek pazarlamaya ve projelerde danışmanlık yaparak faydalı olmaya çalışacağım. Emeğimin geçtiği herkese ve ceviz dostlarına benden yana hakkım helal olsun. Sağlıcakla kalın.”