BÜLENT SAYLAM

Gevrek, Keşan’a 5 bin tonluk soğuk hava deposunun kurulmasının şart olduğunu söyledi.

PANDEMİ SÜRECİNDE İŞLERDE YOĞUNLUK YAŞANDI

Sebze ve meyve sektörüyle ilgili değerlendirmelerde bulunarak, sözlerine başlayan Gevrek, “Kış mevsimine girdiğimiz bu süreçte, en fazla rağbet gösterilen ürünlerin başında lahana, salatalık, patlıcan gibi turşuluk ürünler gelmektedir. Yazlık ürünlerin birçoğu bitti. Meyvelerden en hızlı satılan ürün üzüm ve kavundur. Kışın tüketilecek olan deveci armudu, elma gibi ürünlerin depolamaları başladı. Sebze ve meyve sektöründe, özellikle pandemi sürecinde yoğunluk yaşandı. Dışarı çıkma yasaklarının yaşandığı süreçte, insanlar portakal ve c vitamini olan ürünleri tercih etmeye başladı. Portakal, 3 TL’ye satılırken talebin fazla olması nedeniyle, 10 TL’ye kadar çıktığını görüyoruz. Birçok sektörde işlerde durgunluk yaşanırken, gıda sektöründe yoğunluk yaşandı. Ancak, pandemi de normal sürece girildiği için işlerimizde normal düzene döndü.” dedi

KEŞAN’A 5 BİN TONLUK SOĞUK HAVA DEPOSU KURULMASI ŞART

“Keşan’a soğuk hava deposu kurulması konusu geçmiş yıllarda gündeme gelmişti. Soğuk hava deposu gerekli midir? Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz?” şeklindeki soruya yanıtlayan Serkan Gevrek sözlerine şöyle devam etti: Soğuk hava deposu yapılması konusu dile getirilmişti ama bu proje gerçekleştirilemedi. Keşan’a 5 bin tonluk soğuk hava deposu kurulması şarttır. Keşan ve çevresinde, meyve üretimi arttı. Bölgemizde, üretim yapan bir işletmemizin erik bahçesi var ve 150-200 ton civarında ürün çıkıyor. O ürünleri biz pazarlıyoruz. Soğuk hava deposu olmadığı için dalından toplanan ürün bölgelere sevk ediliyor. Depolar olsaydı, ürünler depolanıp daha sonraki süreçte satışı yapılabilirdi. Soğuk hava deposu olmuş olsa, üretici ürünlerini buralarda muhafaza edebilme şansı olabilir.”

SOĞUK HAVA DEPOSUNU KEŞAN’IMIZA KAZANDIRMASINI BEKLİYORUZ

“Soğuk hava deposu projesi hayata geçirilmiş olsa, depoları doldurabilme şansımız olabilir mi?” şeklindeki soruyu yanıtlayan Gevrek, şöyle konuştu: “Keşan ve çevresindeki üreticiler, 5 bin tonluk depoları rahatlıkla doldurabilir. Biz, Çanakkale bölgesinde elma alıyoruz ve oradaki soğuk hava depolarına koyuyoruz. Kışın mal çıkartmak için sürekli olarak, gidiş-geliş yapıyoruz. Keşan’da depolar olmuş olsa, ihtiyaç oldukça ürünlerimizi çıkartabiliriz. Soğuk hava depolarını sivil toplum kuruluşlarının yapması lazım. Depoların kurulması için gerekli desteklemelerde var ve bunların araştırılması gerekiyor. Büyüklerimizin, soğuk hava deposunu Keşan’ımıza kazandırmasını bekliyoruz.”

“Soğuk hava deposu yapılırsa,

birçok sektör için iyi olur”

Serkan Gevrek sözlerini şöyle tamamladı: “Keşan ve çevresinde sadece sebze ve meyve üretimi yapan üreticiler değil, peynir üretimi yapan firmalarda bulunuyor. Peynircilikle uğraşan insanların ürünlerini saklayacakları bir alan yok. Soğuk hava deposu yapılırsa, birçok sektör için iyi olacaktır. Keşan’a kurulması düşünülen Gıda İhtisas OSB’nin içerisine, soğuk hava deposu kurulabilir. Keşan Belediyesi Toptancı Hali içerisinde, Keşan TSO ve Keşan Ticaret Borsası’nın bir alanı bulunuyor.  Soğuk hava deposu bu alanda ya da Paşayiğit’te yapılacak Gıda İhtisas OSB içinde olabilir. Bu konuda, gerekli çalışmaların yapılmasını temenni ediyorum.”