Keşan Belediyesi ile Makedonya’nın Shuto Orizari Belediyesi’nin kardeş belediye olmasının ardından 6 Kasım 2013 Çarşamba günü akşamı Makedonya’dan Keşan Belediyesi’ne gelen bir grup 7 Kasım 2013 Perşembe günü Keşan’da bir dizi ziyaretlerde bulundu.

Gece geç saatlerde gelen heyeti Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan ile eşi Şengül Özcan karşıladılar.

Heyet adına konuşan Amdi Bayram, kendilerine gösterilen bu ilgiden dolayı Özcan’a ve eşine teşekkür etti.

Milletvekili ve Avrupa Parlamentosu Üyesi Amdi Bayram, Shuto Orizari Belediye Başkanı Elvis Bayram ve Bakan Yardımcısı İbraim İbraimi, Shuto Orizari Belediye Meclis Başkanı Sead İsmail, Eğitim Bakanlığı Müdürü Redzep  Alichupi ve Suzan Musli’den oluşan heyetin Saros Hotel’deki Kahvaltısı’na Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan ve eşi Şengül Özcan ile Meclis üyeleri İlhan Boz, Mehmet Ali Ürkmez, Ercan Ersoylu, Nurettin Soysal, Yenimescit Mahalle Muhtarı Fikret Kantar, Mustafa Kemal Paşa Mahalle Muhtarı Bayram Ali Kalfalar, Roman Kültürünü Yayma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ayvaz Yalaza da katıldılar.

Heyet Kahvaltının ardından ilk olarak Çarşı Hamalları Derneği’ni ziyaret etti.

Ziyaret sırasında konuşan Özcan, Makedonya’nın Shuto Orizari Belediyesi ile Keşan Belediyesi’nin kardeş belediye sözleşmesi imzaladığını ve bu protokol gereği Makedonya Milletvekili Amdi Bayram, Shuto Orizari Belediye Başkanı Elvis Bayram ve Sosyal ve Güvenlik Bakan Yardımcısı İbraim İbraimi’den oluşan bir heyetin Keşan’a geldiğini ve burada Roman vatandaşları ile görüşmek amacında olduklarını, Amdi Bayram ve Elvis Bayram’ın da Roman olduğunu belirterek, “Bu nedenle kendileri de Keşan’da Roman vatandaşlarımızla görüşmek istediler ve bizler de derneğinizi ziyaret ettik. Shuto Orizari’de bağımlı madde kullanan çocukların uzun bir sosyal proje kapsamında bu bağımlılıktan kurtulmuşlar. Biz de Keşan’da onların bu tecrübelerinden faydalanarak Keşan’da da madde bağımlısı çocuklarımız ve gençlerimiz için sosyal projeler üretmeyi hedefliyoruz.” dedi.

Burada konuşan dernek yetkilileri de bu ziyaretten dolayı duydukları memnuniyeti dile getirerek Özcan ve konuklarına teşekkür ettiler.

Grup daha sonra Keşan Belediyesi’ne geçerek burada Özcan’la bir süre makamında sohbet etti.

Ardından Yeni mescit Mahallesi’ne geçildi. Bu arada Özcan, İki Şerefeli Cami yakınındaki Balık pazarı esnafı ile de misafirleri tanıştırdı ve kendileri ile bir süre sohbet ettiler.

Keşan Belediyesi Halk Ekmek Fırını’nı da ziyaret ederek burada fırının çalışmaları hakkında bilgiler alan Eki,p buradaki görüşmeler sırasında Shuto Orizari’de de bu tip Ekmek Fabrikası kurmak niyetinde olduklarını  belirterek bu konuda görüşmelerde bulunmak üzere fırın işletmecisi Necmettin Baygül’ü Shuto Orizari’ye davet ettiler.

Özcan ve konuklar daha sonra Yeni mescit Mahallesi’ndeki branda ve reklamasyon işi  yapan firmaları ve kahvehaneleri ziyaret ettiler.

Elvis Bayram bu ziyaretler sırasında Shuto Orizari Belediyesi’nde bazı çay bahçelerinin üstünün kapatılması konusunda branda işi yapan firma sahiplerinden görüş alarak, bu işleri kendilerine yaptırabileceklerini belirtti.

Heyet daha sonra İki Şerefeli Çarşı Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği yöneticilerini, İki Şerefeli Çarşı Camii’ni ve son olarak Yeni Mescit Mahalle Muhtarlığı’nı ve Muhtarlık Binası’nda açılmış olan Biçki Dikiş Kursu’nda ki kursiyerleri de ziyaret etti.

KAYMAKAMLIK ZİYARETİ

Makedon konuklar öğle yemeğinin ardından saat 15.00’te Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, Meclis üyeleri İlhan Boz, Nurettin Sosyal ve Mehmet Ali Ürkmez ile birlikte Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı’yı makamında ziyaret ettiler.

Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, Keşan Belediyesi ile Shuto Orizari Belediyesi’nin kardeş belediye konusunda protokol imzaladıklarını ve İçişleri bakanlığı tarafından bu protokolun onaylandığını belirterek, “Misafirlerimiz bugün bizi ziyarete geldiler ve sizi de ziyarete geldik” dedi.

Dınkırcı da, konukları Keşan’da görmekten mutluluk duyduklarını belirterek “Şu an itibariyle merkezimizin nüfusu yaklaşık 57 bin nüfusumuz var. Yaz aylarında bu bölgede 120 bin nüfus oluyor.Keşan’a gelecek  yatırımcılar için en güzel nokta İstanbul’a 2 saat uzaklıkta bulunmasıdır.Keşan ayrıca yurt dışına da 30 dakika mesafededir.Dolayısıyla sadece soysa kültürel etkileşimin yanı sıra ekonomik yatırımlarda düşünülmelidir.Ben bir kez daha kendilerini burada görmüş olmaktan dolayı mutluluğumu ifade etmek isterim” dedi.

Daha sonra söz alan Hamdi Bayram da öncelikle Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan’a bu işbirliği için teşekkür ederek “Bu girişimle Türkiye ve Makedonya arasında bir işbirliği başlatmayı hedefliyoruz.Ben 4 dönemdir  milletvekilliği yapıyorum  belediye  başkanlığı da yaptım.1990 yılından bu yana siyasetin içinde olan biriyim.Makedonya’nın kuruluşundan bu yana da siyasetin içindeyim.İki belediye arasındaki işbirliği güzel bir gelişmedir.Sosyal, eğitim ve ekonomik konularda işbirliği yapabiliriz” dedi.

Çeşitli konularda görüş alışverişinde bulunulmasının ardından Kaymakam Dınkırcı konuklara hediyeleri takdim ederlerken konuklarda Dınkırcı’ya hediye sundular.

Heyet onuruna dün akşam Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan tarafından Erikli İşçimen Hotel’de bir akşam yemeği de verildi.

Heyet bugün Makedonya’ya hareket edecek.