Özel Tüketim Vergisi ve döviz kurlarındaki yükselişle yüzde 40a kadar artan sıfır kilometre  otomobil fiyatları ilgiyi ikinci el piyasasına yöneltirken, pazara temiz durumda ikinci el otomobil girişinin sınırlı olması ve fiyatların yükselmesi bu piyasadaki satışları da olumsuz etkiledi.

Keşan 2. El Galericiler Başkanı ve Uslu ticaret işletmecisi Ali Uslu yaptığı açıklamada, fiyat artışı sebebiyle sıfır kilometre otomobil piyasasında yaşanan durgunluğun ikinci el piyasasını da olumsuz etkilediğini savundu.

Otomobilini satıp sıfır kilometresini almak isteyenlerin, ÖTV ve döviz kurlarındaki artışla modeline göre 20 bin lirayı bulan fiyat farkı sebebiyle tercihlerini ertelediğini anlatan Uslu şunları kaydetti:

“Sıfır kilometre otomobil fiyatlarının artması ikinci el satışlarına hareket getirdi ancak piyasaya yeteri kadar araba girmediği için temiz ikinci el otomobil bulmakta zorluk yaşıyoruz. İkinci el piyasasına otomobilin gelmesi için sıfır otomobil satışlarının iyi olması lazım. Sıfır otomobil satışları şu anda çok durgun. Dolayısıyla ikinci el piyasasında 1 ile 3 yaş arasında yeterince otomobil bulunmuyor. 2012-2013 model ikinci el otomobillerin fiyatı daha fazla yükseldi.”

SIFIR KİLOMETRE ARAÇ SATIŞLARININ FAZLALIĞI, İKİNCİ EL PİYASASINI DA HAREKETLENDİRİYOR

İkinci el otomobil piyasasında fiyatların sıfır otomobil satışlarına endeksli olduğuna işaret eden Uslu, piyasaya giren sıfır kilometre araç sayısı fazlalığının ikinci el piyasasını da hareketlendirdiğini ve arttırdığını ifade etti.

Uslu, ikinci elde ilginin fiyata ve modele göre değiştiğini, 10-20 bin lira arasında ve 1-2 yaş sınırındaki araçların daha çok rağbet gördüğünü belirterek şunları söyledi:

“Fiyatı 10 ile 20 bin lira arasında olan orta segment otomobil bulmakta zorlanıyoruz. Sıfır otomobillerle birlikte 1-2 yaşındaki araçların fiyatlarının da artması insanları daha ucuz ancak binilebilen modellere yönlendirdi. Fiyatların yükselmesi piyasayı da kilitliyor. İyi bir arabanın fiyatı ev fiyatı gibi oldu. Bayiler kampanya yaparak sıfır araba satışlarını artırırlarsa ikinci el piyasasında da satılık araba sayısı artar. Şu anda yeterince satılabilecek iyi model araba bulunmuyor.”

PİYASADAKİ İKİNCİ EL ARAÇLARIN YÜZDE 60’I RENT A CAR ÇIKIŞLI

Uslu, ikinci el otomobil piyasasında son dönemde satılan araçların yüzde 60’ının “rent a car” şirketleri çıkışlı, kiralık olarak kullanılan otomobillerin oluşturduğunu, yüksek kilometreye sahip bu araçların alıcılar tarafından tercih edilmediğini söyledi.