Yöremizde lezzetli bamyasıyla tanınan Siğilli Köyü’nde Siğilli Köyü Romanları Kalkındırma ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen “Bamya Festivali”, geçen Pazar günü gerçekleştirildi.

Festivale, Kaymakam Bekir Dınkırcı, İlçe Jandarma Komutanı J. Yzb. Mahir Sağlık, İlçe Emniyet Müdür Vekili Alptekin Özgen, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Gökhan Kıyım, İlçe Sağlık Müdürü Ergün Kurtar, İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Remzi Balcı, Edirne İl Genel Meclis Üyesi Mustafa Serbes, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, kamu, özel, sivil, sosyal ve siyasal kurum - kuruluş temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Program kapsamında, Siğilli Köyü Romanları Kalkındırma Dayanışma Derneği Başkanı Celil Şakar, Başkan Yardımcı Kadir Gözeri, Trakya Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Fahrettin Savcı, AK Parti Keşan İlçe Başkanı Av. Hakan Çevikel, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Helvacıoğlu ve Kaymakam Bekir Dınkırcı birer konuşma yaptılar.

Dernek Başkanı Celil Şakar, yaptığı konuşmada, “170 hanelik köyümüzde geçim kaynağımız bamya. Bamya bittikten sonra zeytin işine gider bu garipler. Çok büyük zorluklarla karşılaşırlar. Ama büyüklerimiz bizi bu ızdıraptan kurtarmak için çok büyük emekler verdi. İnşallah bundan aşımızı, ekmeğimizi, kendi ürünümüzü pazarlayarak, çocuklarımızı okula göndererek, huzur ve refah içinde yaşam sürdüreceğimize inanıyorum” dedi.


Siğilli Bamyası’nın tescili için çalışan Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Helvacıoğlu ise, “Siğilli Bamyası’nda da şu anda patent çalışmalarımız resmi gazetede yayımlandı, kabul edildi. Yaklaşık 1 yıl sonra Keşan Siğilli Bamyası, ulusal ve uluslararası arenada adını yer edecek ve sizin pazarınıza daha gelir getirecek, sizin buradaki halka ve 14 köyde bamya eken halkımıza gelir getirecektir. Değeriniz artacak. Sezon gereği de Saros Körfezi’nin yoğunluğuna denk gelmesi çok önemli. Ama ben Saros’ta görüyorum ki, bamya satanlar ‘bamyacı geldi’ diye bağırıyorlar. Satan da yapan da herkes eksik. ‘Bamyacı geldi’ demeyelim, ‘Siğilli Bamyası geldi’ diyelim. Biz kendimize de sahip çıkalım. Nerede satarsanız satın malınızı, Siğilli Bamyası diye damga vurun”  şeklinde konuştu.

Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı da yaptığı konuşmada, bölgemizde eninde sonunda tarıma ve hayvancılığa dayalı Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulması gerektiğini vurguladı. Dınkırcı, şunları söyledi: “Bu bölgede ilerleyen süreçte sadece Siğilli Bamyası değil, çok daha farklı ürün desenleri ortaya çıkacaktır. İlçemizin yaklaşık yarısı tarım toprağı ve şuanda %21’i sulanıyor. Özellikle Hamzadere Barajı tamamlandıktan sonra topraklarımızın tamamı sulanabilir hale gelecektir. Modern sulama teknikleri ve toprak tahlili oranlarının arttırılması konusunda daha yapacak çok işimiz var. Buna hazır olmamız gerekiyor. 

Bilimi ve bilimselliği üremin içine katarsak ilçemiz genelinde 1.400 dönümlük alanda bamya üretimi yapılıyor. Bunun yarıdan fazlasını 740 dönümünü Siğilli Köyü tek başına üretiyor.

İlçemizde 56.700 adet küçükbaş, 27.000 adet büyükbaş hayvan varlığımız bulunmaktadır. Biz bu cennet vatanın dört bir köşesinde görev yapmış insanlarız. Mukayese üstünlüğümüz burada çok fazla. İlçemiz genelinde tarım, hayvancılık, turizm ve ticaret olarak çok iyi noktalardayız. İstersek çok daha ileri noktalara gidebiliriz. 30 tane kooperatifimiz var. Toplam müteşebbislerin %86’i ferdi işletme. Misaki mili sınırlar içerisinde herkes bu cennet vatanın birinci sınıf evladıdır. Bundan kimsenin endişesi olmasın. 

Siğilli bamyasının patentini alıp, o patentin üzerinde durmalıyız. Sadece mamül ürün üretimle üst düzey gelir elde etme şansımız yok. Biz eninde sonunda Keşan’da tarım ve hayvancılığa dayalı organize sanayi bölgesi oluşturmak zorundayız.

Eğer ürettiğiniz bamyayı yarı mamül hale getirebilirsek, şu anki kazancınızı ikiye katlarsınız. Bunların hepsini yapabilecek güçtesiniz. Yeter ki birliğimiz beraberliğimiz daim olsun. Bunlarda şirketleşme ve kooperatifleşme ile olur. Saygı değer annelerden isteğim lütfen çocuklarınızı okula gönderin.  Bize düşen bir göre olduğunda bizler her zaman yanınızdayız.  Yarının anneleri, babaları, çiftçileri, mimarları, mühendisleri büyükleri bu evlatlarımızın arasından çıkacak.

Birlik ve beraberlik içerisinde çalışırsak, bakacaksınız ki Keşan’a kurulacak tarım ve hayvancılık organize sanayi bölgesinde sizin ürünleriniz işlenecek. 35km ilerimizde ihracat başlayacak. Ürettiğiniz ürününü İstanbul’da pazarlama sorunu olmayacak. Birinci sınıf tarım toprakları üzerindeyiz. Bunun kıymetini iyi bilmeliyiz.

Arazilerinizi, hayvan işletmelerinizi birleştirirseniz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü’nün çok cazip düşük faizli kredi ve hibelerinden yaralanma şansınız olacaktır.  Yeter ki sizler üretici birliklerinizle, kuracağınız kooperatiflerle bizim yanımıza gelin. Bakacaksınız ki Devletimiz tüzel kişiliği karşısına aldığında %25 hibe veriyorsa, %50 hibe verecektir.

Festivalimizin özelinde Siğilli Köyümüze genelinde İlçemize, ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”  dedi.

Daha sonra etkinlik kapsamında Bamya Ağası ve Bamya Güzeli seçimi yapıldı. Bamya Ağalığını Mehmet Ali Ateş kazanırken, Kardelen Yotaz da Bamya Güzeli olarak seçildi. Daha sonra festivale emek, destek ve katkı sağlayanlara plaket takdim edildi.

Festival dönüşünde Kaymakam Bekir Dınkırcı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Gökhan Kıyım Siğilli Köyü’ndeki bamya tarlası ve hayvan işletmesinde incelemelerde bulundu.

Gece ise Roman dünyasının ünlü sesi Ümmiye, Siğilli Köyü’ndeki vatandaşlara söylediği şarkılarla unutulmaz bir gece yaşattı