ENEZ MEKTUBU

Keşan AKP İlçe Başkanı Sayın Hüseyin BOYALIK’ı ilgi ile izliyorum. Keşan Yerel basını  neredeyse onsuz bir gün geçirmiyor. Her gün bir bahane ile sayfalar dolusu demeçlerle neredeyse siyasi gündemi o belirliyor.. Karşısındakiler suskun kalıp meydanı boş bırakınca BOYALIK hem partisine ivme kazandırıyor, hem de işin keyfini sürdürüyor.

Sayın BOYALIK Keşan’a verilen hizmetleri, Belediye hizmetleri ve Hükümet hizmetleri diye ikiye ayırmış. Belediye hizmetlerini,  hükümet hizmetleri ile karşılaştırarak bir ölçüde elma ile armutları karıştırıyor. Tabi bu onun bileceği bir iş... Karşı taraf bu konuda konuşmuyor ve susmak zorunda kalıyorsa bu da karşı tarafın bileceği iş…

***

Keşan Belediyesi’nde 3 dönemin yorgunluğu ve elbette yıpranmışlığı ortada. Zamanında yapılan olağanüstü hizmetler varsa da artık kanıksanmış ve aktüelliğini yitirmiş. Yerel Yöneticilerde kusur aranacaksa kolay bulunur.. Kaldı ki bu yazının konusu da bu değil. Ben asıl BOYALIK’ın yere göğe sığdıramadığı hükümet hizmetlerine ve daha geniş anlamda Hükümetin tüm Trakya’ya bakışına değinmek istiyorum..

***

Eskiden Trakya’ya tarımsal anlamda “İstanbul’un arka bahçesi” denirdi de biz buna bile razı gelmezdik.   Ama artık bırakın tarımsal arka bahçe olmayı; Trakya’ya yaptığı ve yapmayı planladığı termik ve nükleer santraller, gaz boru hatları, RES’ler, Ergene Kirliliği gerçeği, yeni taş ocakları vs gibi yatırımlara bakıldığında iktidarın Trakya’yı İstanbul’un hatta Anadolu’nun çöplüğü gibi gördüğünü düşünmemek elde değil.

***

Haydi işi o kadar geniş tutmayalım.. Keşan’da ve çevremizde sadece BOYALIK döneminde başlanmış ama bitirilememiş, hatta  hiç başlanamamış işlere göz atalım. Sayın Müezzinoğlu’nun sırf “Hemşehrilerime kıyak olsun” diye hesapsız, kitapsız başlattığı ama bitmesi yılan hikayesine dönen Keşan, Enez, İpsala Hastaneleri en çarpıcı örnekler. İpsala’yı bilmem..  Enez ve Keşan’ın hastane YER konumlarından tutun da işlevselliğine kadar pek çok eksikliği şimdiden görülüyor. Örneğin Enez’e sağlık hizmetleri için bina yapmak yerine mevcut hastane, araç, gereç ve personelle takviye edilebilseydi yakın zamanlardaki bazı can kayıpları yaşanmayabilirdi.. Bugün Enez’de en basit tahliller yapılamıyor, röntgen çekilemiyor, ilk yardım konusunda çok önemli eksikler var.. İktidar her yere ayrı ayrı hastane yapmak yerine – mesela –Keşan’a BİR BÖLGE HASTAHANESİ yapsa ve bu hastanede AMBULANS HELİKOPTERLERİ ile hizmet yapmayı organize etse,  Enez ve İpsala’da bu kadar gereksiz masraflarla içi boş binalar yapılmaz ve bu BÖLGE HASTAHANESİ  neredeyse tüm Trakya’ya hizmet verir hale getirilebilirdi. işte ben o zaman bu zihniyete şapka çıkartırdım.. Abartmayalım.. Şimdi yapılanlar marifet değil.. Geç kalmış, yetersiz rutin işler..

***

DSİ nin yürüttüğü projeleri de abartmaya gerek yok.. Örneğin yapılan göletlerin bazıları sırf partizanca alel acele yapılmış, çok da gerekli olmayan işler.. Bizim 1980 li yılların başında, Enez’den önerdiğimiz GALA GÖLÜ ÇEVRE KANALI bile galiba bir kaç yıl önce ya bitti ya da hala sürüyor.. Hamzadere Barajı kim bilir kaç yıl önce akıl edildi de sıra şimdi bu baraja geldi..  Yapana yaptırana teşekkür ederiz. Ama bunu büyük hizmet sayanlar şöyle bir Anadolu’yu gezmeli.. GAP’ı görmeli.. Karadeniz kıyılarında dolaşmalı ondan sonra iktidarın Trakya’ya ne yapıp ne yapmadığını, eşit davranıp davranmadığını anlamalı  ve  ondan sonra Trakya’ya büyük hizmetler yapıldığı  iddia edilmeli..

***

Enez’in sorunlarını yakından bilen birisi olarak  lafı daha fazla uzatmadan şunları da ekleyeyim.. Enez – Keşan yolu “Çok hizmet yaptık” diyenler için yüz karasıdır.. Enez Limanı’nın hala bir statüye kavuşturulmamasının altında kim bilir hangi hesaplar ve  neler yatmaktadır ki hala koca bir milli servet işlevsiz bekletilmektedir.. Enez’e yüksek okul sözü verenler bu sözlerini tutamamış ve unutturmaya çalışmaktadırlar. Saroz da tüm yatırımcılar imar planlarının onaylanmasının bu kadar geciktirilmesine anlam verememektedirler..  Tarım ve hayvancılık içler acısıdır..  Saroz ve Enez Körfezi kirlilik boyutlarına yaklaşmaktadır.. İktidar bir DERİN DEŞARJ yapamadığı için hem güzelim Saroz Körfezi kirlenmekte hem de Enez’de AKP kendi Belediye Başkanı’nın sonunu getirmektedir..

***

Siyasette SHOWMAN’lik de keyiflidir ama her şey değildir.  Bir İlçe Başkanı Belediye için muhalefet yaparken gerçekçi ve önemli projelerle insanlara yeni ufuklar, yeni projeler, öneriler de getirebilmelidir.. Kendi iktidarı bile olsa hizmetlerin ardından giderek, sadece sözcülük üstlenerek görev yaptığını sanmamalıdır. Keşan’ için  daha fazla çevreci, sürdürülebilir, istihdam yaratıcı, sağlık ve eğitime dönük daha çarpıcı öneriler üretebilirse , bunu kendi iktidarına anlatacak, kabul ettirecek ve yaptıracak cesaret ve beceriyi gösterebilirse o zaman show yerine gerçek ve özlenen bir siyasetçi profilini izleyebiliriz.