SONGÜL KONAR

Dün saat 15.00’te Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda verilen eğitime, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Şapçı, Edirne Vergi Dairesi Müdürü Selahattin Başkal, Kırkpınar Vergi Dairesi Müdürü Tuğrul Gelegin, Keşan Vergi Dairesi Müdürü Cüneyt Solak, Edirne SMMMO Başkanı Enver Çevik, Edirne SMMMO Başkan Yardımcısı Haluk Kaba, Keşan Mali Müşavirler Muhasebeciler Birliği Derneği Başkanı Eralp Batman, Esnaf ve Oda Başkanları, Serbest Mali Müşavir ve Muhasebeciler katıldı.

Eğitimde ilk olarak Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Şapçı konuştu.

Katılımcıları selamlayıp teşekkür eden Şapçı, sözlerine şöyle devam etti: “E-İşlemler Eğitimi bütün ekonomiyi ve iş dünyasını yakından ilgilendiren bir uygulama. Bu mali müşavir veya muhasebeciler olarak hepinizin işi. Bizde sermaye tarafı olarak neler değişecek, neler olacak diye Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı ve Keşan SMMM Odasındaki arkadaşlar ile birlikte böyle bir eğitim düzenledik. Ne değişecek, hayatımıza ne gibi yenilikler gelecek görelim, hazırlıklı olalım istedik. Bunun içinde Edirne Vergi Dairesi Başkanlığına teşekkür ediyoruz.”

Şapçı’dan sonra Keşan Mali Müşavirler Muhasebeciler Birliği Derneği Keşan Şube Başkanı Eralp Batman söz aldı.

BATMAN: “YENİ YILA SAYILA GÜNLER KALA BU UYGULAMALARA BAŞLAMANIN ZAMANI GELDİ”

Batman, katılımcılara ‘hoş geldiniz’ diyerek sözlerine şöyle devam etti: “Daha düne kadar e-dönüşümü konuşurken, e- dönüşümün arifesindeyken artık e-dönüşümün içerisindeyiz. Yeni yıla sayıla günler kala bu uygulamalara başlamanın zamanı geldi. Çok zor olamamakla birlikte biraz dikkatli ve özenli olunduğunda bunlar yapılamayacak işlemler değil. Buna ayak uydurmak, alışmak zorundayız. Değişim kaçınılmaz bir gerçek, önümüzde teknoloji var. Tüm paydaşlarla bir arada olup e-dönüşümü konuştuğumuz bu toplantı için başta Edirne Vergi Dairesi Başkanlığına, ev sahipliği ve işbirliği yapan Ticaret ve Sanayi Odasına, Mali Müşavirler olarak hepimizin bağlı olduğu Edirne Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasına ve katılan herkese teşekkür ederiz.”

KABA: “HERKES ELEKTRONİK DÜNYA İLE TANIŞACAK”

Batman’dan sonra Edirne SMMMO Başkan Yardımcısı Haluk Kaba söz aldı.

Kaba da katılımcılara ‘hoş geldiniz’ diyerek, “509 sayılı tebliğ ile elektronik hayata geçiyoruz. Artık eski usul, kara düzen bitiyor. Sisteme entegre olanlar mali disipline ve yeni düzenlemelere adapte olanlar ayakta kalacaklar. E-fatura, e-irsaliye, e-müstahsil makbuzu, e-serbest makbuzu vs. herkes elektronik dünya ile tanışacak. Esnaflarımız olayın özellikle 5 bin TL mi, 30 bin TL mi diye boyutuna bakıyor, fatura kesiyor ve kimlerde nasıl keseceğine yoğunlaşıyor. Bizler ve esnafımız bu işlerin üstesinden geleceğiz. Özellikle son günlerde dikkatlerden kaçan konu var, bazı toptancı esnafımız ve satış yapan büyük işletmeler, esnaftan mail adreslerini istemekteler. Öncelikle bu firmalar işin kolayına kaçıyor. Şunu belirtmek istiyorum ki mail adresleri verilse dahi ıslak imzalı kâğıt ortamında fatura alınması gerekiyor. Bunu kanunen de vermek zorundalar. Vergi dairesi zaten vergi usul kanununa göre işliyor. Dikkatli olunmalı, bunu gibi sıkıntılarla karşılaşmamak için kendi mail adreslerinizi vermek ile beraber, kâğıt ortamında faturalar alınmasının kendi menfaatinize olacağının kanaatindeyim” diye konuştu.

Kaba’dan sonra Edirne Vergi Dairesi Başkanı Selahattin Başgal söz aldı.

Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından 509 sayılı Vergi Usul Kanunun Genel Tebliğinin belirli bölümlerini özetleyen ve özellikle meslek mensuplarına ve mükelleflere faydalı olacağını düşündükleri bir sunum hazırlandıklarını, bununla ilgili çalışmaların geçtiğimiz hafta Edirne’de yaptıklarını ve memnuniyeti gördükleri için aynı eğitimi Keşan’da da vermek istediklerinin altını çizen Vergi Dairesi Başkanı Selahattin Başkal, “Bu eğitimi geçtiğimiz hafta Edirne’de de verdik. Oradakilerin memnuniyetini görünce yine hem Uzunköprü’de hem burada vermek istedik. Satış hâsılatları 10 milyon ve üzerinde olan mükelleflerin 1 Ocak 2020 itibari ile e-faturaya geçme zorunluluğu başlıyor. E-faturaya geçenlerde aynı zamanda e-arşive ve e-deftere geçme yükümlülükleri de başlıyor. Brüt satış hâsılatları da 5 milyonun üzerinde olanlar 1 Temmuz 2020 itibari ile e-fatura, e-arşive geçecek, bunlar e-deftere de 1 Ocak 2021 yılında geçecek. Diğer bir hususta, iki ticari faaliyet gösteren mükellefin birbirine düzenlemiş olduğu faturalar vergiler dahil 5 bin TL’nin üzerinde ise, 1 Ocak 2020’den itibaren vergi dairesi başkanlığına elektronik fatura ve arşiv düzenleme zorunluluğu var. Mükelleflerin herhangi bir faaliyeti olmayan yani müşterilerine düzenlemiş oldukları vergiler dahil 30 bin TL’nin üzerindeki faturalarda elektronik fatura ve arşiv düzenlemek zorunda olacaklar. Şubat 2020 itibari ile serbest meslek faaliyetini devam ettiren, serbest meslek ebatlarının Haziran 2020 itibari ile e-serbest meslek makbuzunu düzenlemek zorundalar. Özellikle 5 bin ve 30 bin ile ilgili faturaların sisteme nasıl girileceği ve katılımların nasıl düzenleneceği yönünde sorular soruluyor. Şifresi olanlar İnteraktif Vergi Dairesine internetten giriş yapabilirler. Ayrıca e-devlet şifresi olanlar e-devlete girince yönlendirme yapılıyor. Faturalar ile ilgili bilgiyi, orada açılan ortamda yüklemeleri durumunda arşiv fatura sistemi üzerinde faturalar düzenlenebilir. Ayrıca faturaların alınıp saklanması da mükelleflerin sorumluluğunda” diye konuştu.

Selahattin Başgal’ın konuşmasının ardından Kırkpınar Vergi Dairesi Müdürü Tuğrul Gelegen e-dönüşüm ile ilgili sunum gerçekleştirdi.

Sunumun ardından toplantı sona erdi.