Karayolu Zorunlu Trafik Sigortası’nda taksici ve minibüsçü esnafına, sigorta şirketlerinin istediği fiyattan poliçe kestiğini belirten Keşan Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mahmut Demirkan, Zorunlu Trafik Sigortası primlerinin serbest bırakılmasıyla beraber, şirketlerin aşırı fiyat politikasının şoför esnafını zor durumda bıraktığını söyledi.

ŞOFÖR ESNAFININ YÜKÜ ARTTI

Demirkan, Karayolu Zorunlu Trafik Sigortası’nda uygulanan primlerin serbest bırakılmasından sonra, özellikle taksici ve minibüsçülük yapan esnafın yüksek fiyatlar ödemek zorunda kalması nedeniyle zorluk çektiğine dikkat çekerek, “Hiçbir meslek kolunda o mesleği icra ettiği için cezalandırılmayan esnaf, şoförlük yaptığı zaman adeta cezalandırılıyor. Zorunlu Trafik Sigortası primlerinin serbest bırakılmasıyla beraber şirketlerin aşırı fiyat politikası şoför esnafını çileden çıkarıyor. Çünkü zorunlu trafik sigortası, esnaf için ikinci bir vergi oldu. Böylelikle şoför esnafının yükü her geçen gün artıyor. Sigorta şirketleri, taksi, TIR, minibüs, otobüs ve servis aracı işleten esnafın zorunlu trafik sigortasını normal aracın 4-5 katı fazlaya yapıyorlar. Küçük maddi hasarlı kazalarda esnaftan ödenmesi mümkün olmayan bedellerde sigorta primi talep ediliyor.” dedi.

 KORSAN TAŞIMACILIĞI ÖZENDİRİYOR

Türkiye’de 2013 yılı Ekim ayı sonunda 17 milyon 734 bin aracın yaklaşık 4 milyon adedinin ticari taşıtlardan oluştuğunu açıklayan Mahmut Demirkan, “Toplam aracın yüzde 23’ünü bulan ticari araçlar, zorunlu trafik sigortasının yaklaşık yarısını ödüyor. Ülkemizde toplanan zorunlu sigorta prim tutarı olan 3 milyar 815 milyon 866 bin TL’nin 1 milyar 685 milyon 311 bin TL’sini ticari araçlar ödüyor. En küçük kazada hemen prim tutarı artırılıyor. Bu haksızlık yeni bir düzenleme ile ortadan kaldırılmalı. Özellikle büyükşehirlerde aylık bin TL’ye kadar çıkan trafik sigortası primleri, korsan taşımacılığı özendiriyor. Ticari ve hususi araçların trafik sigortası farkı, hususi araçlarla taşımacılık yapmanın cazibesini artırdı. Hiç hasar geçmişi olmasa dahi ruhsatta ticari ibaresi olunca primler en az beş kat artırılıyor. Eskiden vergi ödememek için korsan taşımacılık yapılırdı, şimdi trafik sigortasından kaçmak için bu iş yapılıyor. Bu da kanunlara uygun faaliyette bulunan esnafımızı adeta cezalandırılmasıdır.”  diye konuştu.

 FİYATLAR SERBEST BIRAKILDI İYİ OLMADI

Sigorta şirketlerinin fiyat tarifesini internet sitesinden yayınlamak zorunda olduğunu ve bunun yeterli olmadığına dikkat çeken Demirkan, sözlerini şöyle tamamladı; “Eksik bilgilendirme devam ediyor. Ayrıca, il ve ilçeler arasında bir ayrım yapılmamaktadır. Ankara merkezdeki bir araçla Ankara’nın Bala ilçesinde aynı türden araç için ödenen prim aynı olmaktadır. Bu haksızlık biran önce giderilmeli. Zorunlu trafik sigortası primlerinde fiyatlar Hazine Müsteşarlığı tarafından serbest bırakıldı. Sigorta şirketleri taban fiyatların 250 katına kadar fiyat artırımı yaparken, yeni yönetmelik ile serbest bırakıldı. Avrupa Birliği’nde trafik sigortası teminatlarının yüksek olması gerekçe gösterilerek Türkiye’de de teminatlar yükseltiliyor. Oysa Türkiye’deki araçlar Avrupa’daki gibi değil. Almanya’da 4 – 5 yaşından büyük araçları trafikte görmek zor. Ülkemizde ise bu durum tam tersidir. Dolayısıyla bu tür gerekçelerle teminatların yükseltilmesi doğru değil. Sigortacılık Kanunu’na göre sigorta şirketleri, zorunlu olan sigortalarda poliçe düzenlemek mecburiyetindeler. Ancak, bazı sigorta şirketleri, zorunlu trafik sigortası poliçesi düzenlemekten kaçınıyorlar. Hatta bu kadar fiyat artış etkisine rağmen poliçe kesmesinler diye acentelerin komisyonlarını kaldırıyorlar.”