Anavatan Partisi eski Keşan İlçe Başkanı ve çevre gönüllüsü Mehmet Sorgut, dün yaptığı açıklama ile Keşan’ın hava kirliliği sorununa, Afyon’da çok yaygın bir şekilde kullanılan ve dumanı su ile arındıran baca filtresinin son vereceğini belirtti.

ÇOCUKLARIMIZ, YAVRULARIMIZ BÜYÜK RİSK ALTINDA

Açıklaması sırasında Keşan’ın hava kirliliği sorununa çare olacağını ileri sürdüğü sistemin tanıtımını da yapan Sorgut,İlçemize doğal gazın gelmesini beklediğimiz süre içinde herkes bilsin ki çocuklarımız ve yavrularımız büyük bir risk altında büyüyecekler.  Keşan’da hava kirliliği ile ilgili olarak 2010 yılında başlattığım mücadelem sırasında yaptığım araştırmalar sonucunda bu sorunu çözmek için bu baca filtresini buldum” dedi.

AFYON, HAVA KİRLİLİĞİ SORUNUNU BU BACA SİSTEMİYLE ÇÖZMÜŞ

Altını yakarak çalışma biçimini gösterdiği filtre sisteminin Afyon’da ki hava kirliliği sorununu kısa bir süre içinde yüzde 70 oranında azalttığını ileri süren Sorgut, şunları söyledi: “Kazanda yanan kömürden çıkan dumanı su ile arındıran bu baca fitresi tescillenmiş bir üründür. Bu baca fitresi Milli Eğitim Bakanlığı’nın izniyle Afyon’daki tüm okulların ve bazı resmi dairelerin bacalarına takılmış ve hava kirliği konusunda çok olumlu sonuçlar alınmış. Bu baca filtresi Afyon’da hava kirliliğini yüzde 70 oranında azaltmış.”

KIŞ KAPIMIZI YİNE ÇALACAK

Açıklamasını Keşan’ın hava kirliliği konusunda kaybedecek bir günü bile olmadığını ifade ederek sürdüren Sorgut,Şimdi yaza çıktık kaloriferlerimiz yanmıyor ama yaşadığımız sürece kış yine gelecek. Yani kış kapımızı yine çalacak. Bunun için hiç olmazsa ilçemizdeki resmi daireler için makine mühendislerinin ve belediye fen işleri yetkililerinin denetiminde bir çalışma başlatılabilir. Ve bu binalara bu baca fitrelerinden takılabilir. Bu soruna el birliği ile ötelemeden, ihmal etmeden önem vermeliyiz. Her geçen gün zararımıza” diye konuştu.

SİGARA İÇMEYENLERİ DE KİRLİ HAVA ETKİLİYOR

Keşan’ın hava kirliliğinin çözümünde herkese sorumluluk ve görev düştüğünü kaydeden Sorgut,Ben Keşan’daki yetkililerin hepsine, annelere ve babalara sesleniyorum. Hepimiz biliyoruz sigara içme konusunda devlet bazı yasakları uygulamaya soktu. Ancak kış aylarında sigara içmeyen vatandaşlarımız kirli havadan etkileniyor. Aynı duyarlılık bu konuda da gösterilmeli. Keşan’da hava kirliliği öğle bir seviyeye geldi ki artık araçların krom armaları bile kararmaya başladı. Tüm mücadelem Keşan’ı çok sevdiğim için. Yetkililerden de bu konuda destek bekliyorum. Yine yaptığım araştırmalara göre Keşan’ın hava kirliliği ile ilgili olarak artık vatandaşlarımızın tek tek birey olarak hukuksal süreç başlatma hakkı doğmuş durumdadır. Çünkü Keşan’ın hava kirliliği yapılan ölçüm ve analizler sonucunda resmi olarak kayıt altına alınmıştır, belgelenmiştir.” dedi.

FİYATI BİN ALTIYÜZ LİRADAN BAŞLIYOR

Tanıtımını yaptıkları baca fitresi ile ilgili olarak önümüzdeki günlerde Afyon’dan bir yetkilinin gelerek tanıtım toplantısı yapacağını da bildiren Sorgut, sorulan sorular üzerine, sistemin uygulamasının oldukça kolay olduğunu ve fiyatının da bin 600 liradan başladığını belirtti.

Sorgut, ayrıca bu baca fitrelerinin Keşan’a kömür satan maden işletmecileri ile işbirliğine gidilerek çözümlenebileceğini de kaydetti.