06-12 Mayıs 2013 tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle kutlanan “Karayolu Trafik Haftası”nın açılış programı, dün gerçekleştirildi.

Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ve saat 10.25 sıralarında, başlayan programa, Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Engin Sakallıoğlu, İlçe Emniyet Müdürü Ahmet Yıldız, İlçe Milli Eğitim Müdürü Feryaz Yüksel, İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ergün Kurtar, İlçe Müftüsü Süleyman Yeniçeri, Keşan Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürü Hasan Bayram, Keşan Şoförler ve Otomobilciler Odası Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Ulusoy, daire amirleri, siyasi parti temsilcileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Keşan İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Büro Amirliği’nde görevli Başpolis Memuru Nurcan Budak ile Keşan İlçe Jandarma Komutanlığı’nda görevli Jandarma Kıdemli Başçavuş Bülent Eroğlu’nun sunumunda gerçekleşen program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesi ile başladı.

BAYRAM: ULAŞTIRMA, TEKERLEĞİN İCADIYLA BAŞLAMIŞ

Etkinliğin açılış konuşmasını ise Keşan Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürü Hasan Bayram yaptı.

İnsan hayatının vazgeçilmez bir parçası olan ulaştırma hizmetleri sektörünün, insanlığın var oluşu ile birlikte başlamış olup sonu gelmeyecek bir ihtiyaç olduğunu ifade eden Bayram, “Ulaştırma, tekerleğin icadı ile karayolu taşımacılığı ile başlamış, günümüzdeki teknolojik seviyelere ulaşmıştır. Ulaşım ihtiyacı, bütün toplumların ekonomik, sosyal, kültürel ve politik yapılarında vazgeçilmez bir faktör haline gelmiştir. Özellikle, karayolu ulaşımında ülkemizde görülen yoğunluk, trafik kazalarını da beraberinde getirmiştir. Yapılan tespitlere göre, herhangi bir kaza sonucu yaşamlarını kaybedenlerin % 40’ı motorlu araç kazalarına bağlı olarak yaşamlarını  kaybetmişlerdir. Alınan tüm tedbirler trafiği olağan bir sorun boyutuna indirgeyememiştir.” dedi.

“TUTUM VE DAVRANIŞLAR DEĞİŞTİRİLMELİ”

Hasan Bayram, kaza nedenlerini ortaya koyan istatistiki verilerin insan unsurunun önemini, onun tutum ve davranışlarını değiştirmesi gerekliliğini ortaya koyduğunu dile getirerek, şunları söyledi: “Hepimiz, trafik tanıtımı içerisinde yaya, yolcu ya da sürücü olarak bulunmaktayız. Ülkemizde yaşayan ve trafikte aktif rol oynayan bizlerin ve tüm vatandaşlarımızın trafik konusunda üzerine düşen görevi yapmaları gerekmektedir. Ülkemizde yaşayan ve trafikte aktif rol oynayan bizlerin ve tüm vatandaşlarımızın trafik konusunda üzerine düşen görevi yapmaları gerekmektedir. Ülkemizdeki trafik trajedisinin meydana getirdiği kayıpları engellemenin tek yolu; ulus olarak trafik bilincinin oluşmasına katkıda bulunmak, mevcut trafik yasaları ile belirlenmiş trafik kurallarına uyarak, deneyimlerimizi diğer bireylere aktarmaktan geçmektedir.”    

DINKIRCI: ETKİNLİKLERİN ÖZNESİNDE İNSAN VAR!

Bayram’ın ardından ise konuşmasını yapmak üzere kürsüye Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı geldi.

Hafta boyunca etkinliklerin devam edeceğini kaydeden Dınkırcı, “Bu etkinliklerin öznesinde insan var. Bana göre daha da özelinde devletimizin geleceği, siz çok değerli öğrencilerimiz ve gençlerimiz var. Ben programa emek, katkı destek koyan herkese teşekkür ediyorum. Ama bazı problemleri de ifade etmeden geçemeyeceğim. Bugün itibariyle bir takım rakamları sizlerle paylaşmak istiyorum. Tabii bu kazaların ortaya çıkardığı sosyoekonomik ve kültürel kayıpların haddi hesabı yok. 2012 yılında Keşan’da 318 kaza meydana gelmiş. 9 vatandaşımız hayatını kaybetmiş. 237 yaralımız var. 2013 yılına geliyoruz. Bugün itibariyle 95 kazamız var ve maalesef 9 vatandaşımız hayatını kaybetti. Bunun sadece 8’ini, bir ay kadar önce Destek Kıtaları Kavşağı’nda meydana gelen kazada kaybettik. Düşünebiliyor musunuz? Yakın akrabalarınız, arkadaşlarınız, dostlarınızdan 8 kişiyi bir anda kaybediyorsunuz. Bu hiç kolay değil. 2013 yılında yine 46 kişi yaralanmış.” dedi.

Bekir Dınkırcı, konuşmasının devamında ülke genelinde meydana gelen kazaların istatistikleri, Keşan’daki araç ve sürücü sayısı ile trafik güvenliği konularında bilgiler verdi.

ÖDÜL TÖRENİ

Konuşmalardan sonra ise Karayolu Trafik Haftası dolayısıyla okullarda düzenlenen şiir ve kompozisyon dallarındaki yarışmalarda dereceye giren öğrenciler eserlerini okudu ve ödüllerini aldı. 

Örnek taksi şoförü Nusret Korucu, örnek minibüs şoförü Güven Uysal ve örnek servis aracı şoförü Emre Öztürk’e, Keşan Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı İhsan Ulusoy tarafından, örnek çalışmaları nedeniyle ise Keşan İlçe Jandarma Komutanlığı’nda görevli Trafik Tim Komutanı B. Taşer Eroğlu, Trafik Tim Elemanı Adem Şensoy ve İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde görevli Polis memurları Ramazan Tanrıverdi ile Özgür Tuncel’e, Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı tarafından belgeleri verildi.

Program, Bekir Dınkırcı’nın, Anı Defteri’ni imzalaması ile son buldu.

HASTANE CADDESİ’NDEKİ KORTEJ

Programa, öğleden sonra Hastane Caddesi’nde trafik korteji oluşturulmasıyla devam edildi. Emniyet ve jandarma motorize ekiplerin yanısıra 112 Acil Ambulansı da görevlendirildiği korteje, ilk ve ortaokul öğrencileri de destek verdi.

Keşan Belediye Bandosu eşliğinde, saat 13.45 sıralarında Keşan Anadolu Sağlık Meslek Lisesi önünden hareket eden kortej, Hastane Caddesi, Önder Caddesi ve İnönü Caddesi yoluyla Cumhuriyet Meydanı’na ulaştı.

CUMHURİYET MEYDANI’NDAKİ TÖREN

Cumhuriyet Meydanı’ndaki törende ise önce Keşan İlçe Emniyet Müdürlüğü, Keşan İlçe Jandarma Komutanlığı ve Karayolları tarafından düzenlenen trafik sergisi gezildi, daha sonra da Keşan İtfaiyesi tarafından sembolik bir kurtarma operasyonu gerçekleştirildi. Özellikle kaza kırım aracının kurtarma çalışması gerçeğini aratmadı. Program, katılımcılara kokteyl ikram edilmesiyle sona erdi.