HABER MERKEZİ

2019-2020 av dönemi için merkez av komisyonuna (MAK) sunulmak üzere Enez’de av hayvanları ve bu hayvanlara ait avlanma limitleri ava yasaklanan alanlar hükümlere bağlandı.

Keşan Orman Fidanlığı Şefi Biolog Neslihan Aslan alınan görüşe göre, korumada bulunan
su maymunu (myocastar moypu) koruma kapsamından çıkarılması için merkez av komisyonuna sunulmak üzere karar alındı.

Kararın nedeni ile ilgili olarak da su maymunlarının, Son yıllarda popülasyonunun aşırı derecede artmasından dolayı, çeltik tarımında zararları giderek artması, özellikle yetişme döneminde çeltik filizlerini yiyerek büyük zarar vermesi gösterildi.
Ayrıca, su maymunlarının sazlık alanlarda yuva kuran kuşları rahatsız edip ürkütmeleri,
yuvalarını bozmaları üremelerini engellemeleri, Gala Gölü Milli Parkı ve çevresinde büyük bir sorun yaratması da nedenler arasında yer aldı.

EŞEK ADASINA PROJE

Toplantıdan sonra söz alan, Enez Avcılık ve Atıcılık Spor Kulübü Derneği Başkanı Yalçın Bitikli Cennet adası ya da yerel tabirle Eşek Adası olarak bilinen av sahasının uygulanacak bir proje doğrultusunda kendilerinin dernek olarak kiralanıp veya Enez Belediyesince Özel avlak yapılması için görüş bildirdi. Görüş toplantıda büyük destek görürken Bitikli, “Böyle bir proje Eneze maddi manevi büyük değer katar” dedi.

YETERLİ BİZE İMKAN VE DESTEK VERİLSİN

Konula ilgili olarak Bitikli şunları söyledi: “Gala Gölü Millî Parkından Yunan tarafına uçup giden ördeklerden ve su kuşlarından bir çoğu gala gölüne vurulduklarından dönemiyor, bunun sonucunda Yunanistan büyük dövizler kazanıyor, biz de bundan ülkemiz yararına tersine faydalanalım, biz de ülkemize döviz kazandıralım, yeterli bize imkan ve destek verilsin, burasını ağaçlandırıp yemleyip düzenleyip, Amerika’daki Arkansas Dukato gibi , Türkiye'nin en ünlü avlağı yaparız yeter ki bu proje dikkate alınsın destek verilsin”