SONGÜL KONAR

Erikli’de kooperatifin Keşan Belediyesi’ne devri halinde su konusunda yeni bir abone sistemi oluşturacaklarını anlatan Başkan Helvacıoğlu, “Ancak bu konuda bir mecburiyet yok. Bir de bu işin belediye maliyetiyle birlikte hane maliyeti var. Erikli’de denemek için başlayacağız. Erikli Güzelleştirme Derneği’nin devrinden sonra Erikli Sahilinde bu çalışmayı kesinlikle başlatırız. Keşan’da bu çalışmayı başlatmak için Erikli bize prova, staj olacak. Ancak vatandaş bu sisteme geçmek için mecbur değil. %25 oranında su tahsilât kaybımız var. Bu kayıp, yer altı sularından ve arızalardan kayıp oluyor. Bir kısmı da tahsilâttan kayıp oluyor. Bunu önlemek adına ön ödemeli sayaçlı sistem bizim işimizi ve vatandaşımızın işini çözecek.” dedi.

Kartlı sayaç sistemini cazip hale getirmek için bu sisteme geçen vatandaşlara su ödemesi konusunda indirimler uygulamayı planladıklarını aktaran Başkan Helvacıoğlu, “Su birim fiyatını kartlı sistemle alana daha ucuz yapalım ki sayaç kullanımı cazip hale gelsin. Ekibimiz konu hakkında detaylı çalışmalar ve raporlar hazırlıyor. Kısa vadede hemen olmaz. Kısa vadede Erikli Sahili olur. Örneklerini inceliyoruz, yapan yerleri inceliyoruz. Komşu beldelerimizde var bu uygulama. Beyendik, Yenimuhacir gibi beldelerimizde var ama buralar altyapı oturtmak açısından küçük yerler. Keşan’da bu sisteme geçmek çaba ve çalışma ile zaman isteyecek.” şeklinde konuştu.

Başkan Yardımcısı Nuran Uslu da Başkan Yardımcısı ve Su ve Kanalizasyon Müdürü Erhan Başaran ile birlikte ilgili sayaç firmalarıyla görüşmeleri sürdürdüklerini aktardı.

Başkan Yardımcısı ve Su Kanalizasyon İşleri Müdürü Erhan Başaran da konu hakkında şu bilgileri paylaştı: “Ön ödemeli sayaçlar yani kartı sayaçlar konusunda şöyle bir mahkeme kararı var. Bu uygulamayı belediye halkına zorunlu olarak uygulatamıyor. Yani tamamıyla vatandaşın tercihine kalan bir durum. Bir de normal sayaçla ön ödemeli sayaç arasında ciddi anlamda bir fark var. Sayaçlar normal abonelerimizin sahipliğinde ve bedellerini kendilerinin karşıladığı sayaçlar. Normalde bir ön ödemeli sayacın ortalama olarak değeri şu anda 350-400 TL. Biz bu uygulamayı Keşan belediyesi olarak düşünüyoruz ve konu planlamalarımızda var. Ama bunu vatandaşa zorunlu hale getirmekten ziyade bize gelen talepler doğrultusunda bir geçiş yapmayı düşünüyoruz. Tabii bu geçiş aynı zamanda belediyenin içinde bulunduğu yazılım otomasyon sistemiyle uyumlu olmak zorunda. Bununla ilgili de bir çalışma yürütüyoruz. Bununla ilgili somut gelişmeler yaşanacak. Fakat şunu yine söylüyorum tekrar ederek bu uygulamayı zorunlu hale getiremiyoruz. Borcunu uzun süredir ödemeyen abonelerin dışında zorunlu hale getiremiyoruz, fakat borcunu uzun zaman ödemeyen abonelerimize bunları taktırabiliriz.”