GİZEM GÖRÜR

PİSLİKLERİNİ BIRAKTILAR VE GİTTİLER

Erikli’de yaşanan çöp sorunuyla ilgili olarak değerlendirmelerde bulunarak sözlerine başlayan Akıllı, şunları söyledi: “Ramazan Bayramı’nda sahil bölgelerinde yine izdiham yaşandı. Bölgeye günü birlik olarak gelenler ne yazık ki sahile tüm pisliklerini bıraktılar ve gittiler. Sorunu yıllardan bu yana söylüyoruz ve halen de devam ediyor. Yaşanan sorunlar anlamında sürekli eleştirilerde bulunuyoruz ancak asıl sorun insanlarımızdadır. Çünkü insanların temizlik anlayışı değişti. Son süreçte çevre etkinlikleri yapılıyor ama insanlara maalesef temizlik ruhunu aşılayamadık. Türk toplumu böyle olmamalıdır. Çevreyi hor kullanmaya, kirletmeye ve yok etmeye devam ediliyor. Burada en büyük hata toplumumuzdadır. Örnek vermek gerekirse sahile gelen bir aile tüm pisliklerini bırakıp gitti ve ertesi gün yine aynı aile çöplerden yana dert yanmaya başladı. Bunu anlamak mümkün değildir.”

İNSANLARIMIZIN ÇAĞ DIŞI BİR TAVIR SERGİLEMEMELERİ LAZIM

Erikli’de yaşadığı bir olaydan örnek vererek sözlerini sürdüren Şükrü Akıllı, Kumların üzerine bırakılan çöp yığınları birikmiş ve bazı insanlar gelip o çöpleri yakmış. Yakılan çöpler nedeniyle, kumların kirlendiğini gördük. Böyle bir duyarsızlık olur mu? Devletin ulusal çevre eylem planını bir an önce kurumsal olarak devreye sokması gerekiyor. Başka çözüm yok. Bu çevre gelecek nesillere emanet edilecek bir mirastır. Bunu iyi kullanıp kirletmememiz lazım ve gerekli özeni göstermemiz lazım. Fakat biz çevreyi kirletmeye devam ediyoruz. Erikli’de kooperatif sıkıntılara rağmen iyi kötü toplamaya çalışıyor. Ama insanlarımızın da çağ dışı bir tavır sergilememeleri lazım.”  dedi.

ÇEVRE EĞİTİMİNE KÜÇÜK YAŞTA BAŞLANMASI LAZIM

Çevreyi kirletenler konusunda gerekli cezai işlemin uygulanması gerektiğine vurgu yapan Akıllı,Ceza kesilmediği sürece toplumda temizlik anlayışı ve bilinci yerleşmeyecektir. Yasalarımızda çevreyi kirletmenin cezaları var ama uygulayan yok. Cezalar kesilmeden bu işin üstesinden gelemeyeceğiz. Çevreyi kirleten birileri olduğunda insanların bu kişileri ilgili birimlere bildirmesi gerekiyor. Çevreyi kirleten birine cezai yaptırım uygulandığında, bir daha bu tür vak’aların yaşanacağını düşünmüyorum. Ayrıca, okullarda çevre eğitim dersleri yok. Çevre eğitimine küçük yaşta başlanması lazım. Aksi takdirde bu bilinç yerleşmez. Kumun içerisine cam, pet şişe ve pilleri atılıyor. Ama bunların yok olması yıllar alıyor. Kısacası, çevreyi kirletenleri kınıyorum.” dedi.

SORUNLAR GÖRÜŞÜLECEK

Erikli Sahili Turizm Geliştirme Kooperatifi’nin 16 Temmuz’da Genel Kurul toplantısının yapılacağını hatırlatan Şükrü Akıllı sözlerini şöyle tamamladı: “Erikli’de yaşanan sorunlar toplantıda görüşülecektir. Köklü bir değişimin olacağını düşünmüyorum. Kooperatifin gündeminde Erikli’yle ilgili çok fazla bir şey yok. Erikli’nin geleceği hakkında bir içerik yok.”