Halkımızın basında yer alan bazı haberleri yorumlarken düşmüş oldukları yanlışların düzeltilmesi için açıklanması gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

Sürücü kurslarının kuruluş amacının kesinlikle adayların eğitimi olduğu gerçeğini kabul etmek gerekiyor. O zaman kişinin bu süreci yaşarken aşamaların neler olduğunu bilmesi de önem arz etmektedir.

Aday, sürücü kursuna başvurmasıyla birlikte kendilerine doldurulan müracaat formunda bu süreci kabul ettiğini imzalayarak onaylıyor. Peki, bu aşamalar neler?

Öncelikle teorik açıdan yani araç kullanmaya başlamadan önce Trafik, Araç Tekniği ile İlkyardım derslerini tamamlamak zorundalar. Bu süre çok da abartılı bir süre değil. Dersler tamamlandıktan sonra kursiyerler pratik eğitim dediğimiz araç kullanmaya başlıyor. Ancak yasa gayet açık. Aday akan trafikte araç kullanabilecek duruma gelinceye dek kurum tarafından eğitime tabi tutuluyor. Bu eğitim kişinin yetenekleri doğrultusunda değişik zaman aralıklarında devam ettiriliyor. Sürücü adayı, akan trafikte araç kullanabilir duruma geldiğinde 12 saatlik asıl eğitim başlıyor. Temel kurallar bu eğitim sırasında adaya öğretiliyor. Bundan sonra Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirlemiş olduğu sınav takvimlerine göre aday yazılı sınava alınıyor. Başarılı olan kursiyerler direksiyon sınavına girmeye hak kazanıyor. Sınav kriteri 4 teorik, 4 pratik sınav olarak uygulanıyor. Bu haklarını dolduran adaylar, tekrar kurslara başvurarak, sürücü belgesi alma haklarını süresiz olarak kullanabiliyorlar. sahip oluyorlar.

İşin biraz da zor olan kısmı direksiyon sınavında adaylardan beklenen performans. Bu da kursiyerin almış olduğu direksiyon eğitiminin kıstasını belirliyor. İyi eğitilen bir adayın sorun yaşama ihtimali yok gibi. Hak edilmiş dosyaların da en kısa sürede kurslardan alınması şart. Yoksa iptal edilmesi söz konusu olabilir.                                                                                                                                       Bugünlerde kayıt olan adayları ilginç bir uygulama daha bekliyor. Aday ehliyet uygulaması. Diğer adıyla “Stajyer Adaylık”!

Sınavlarda başarı gösteren kursiyerler ehliyetlerini almaya gittiklerinde kendilerine bir yıl geçerli olacak bir belge tanzim ediliyor. Bu süre içerisinde aday hatalı davranışlardan kaçınarak araç kullanmaya özen gösteriyor. Bu süre dolumunda sürücü belgesinin aslı kendisine teslim edilerek stajyerliği kaldırılmış oluyor. Kısaca sürücü belgesi almakta korku duyulacak herhangi bir durum söz konusu değil.

Esen kalın.