Deniz MUTLU

Taksici esnafı, Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Keşan’da da sorunlar yaşıyor.

Şoförler en çok <korsan taksici> olarak bilinen, bu işi kaçak yapanlardan şikâyetçi.

Keşan’da 20-25 kişinin korsan olarak bu işi yaptığını iddia eden taksiciler, bu yapılanmanın nasıl önüne geçileceği konusunda fikirlerinin olmadığını söylüyorlar.

Taksiciler, “Bizler devlete vergimizi verirken, korsanların kaçak yollarla bizim ekmek paramızdan çalmalarına yetkililer nasıl göz yumuyor? Bu konuya devlet büyüklerinin bir an önce el atması gerekiyor.” şeklinde konuştular.

 “TAKSİMETRE AÇTIRILMAMASI ASLINDA BİZDEN ÇOK MÜŞTERİLERİN ZARARINA”

S.S 60 Nolu Saros Taksi Kooperatifi Başkanı Şeref Erdem, sorunlarıyla ilgili olarak şunları söyledi: “Keşan’da ticari taksilerin ortak sorunları Türkiye geneli ile aynı. Şehir içinde çalışan 104 aracımız var. Minibüsçüler ile dertlerimiz ortak. Transit çalışması gereken bazı taşımacılık şirketlerine şehir içinde yazıhane verilmesi bizleri olumsuz etkiledi. Bu durum hakkında kurumlar ile yazışmalarımız oldu, ancak yeterli bir çözüm üretilemedi. Taksimetre açtırmayan müşterilerimiz oluyor. Taksimetre açtırılmaması aslında bizden çok müşterilerin zararına. Bunu yolculara iletmek istediğimizde de olumsuz tepkiler alıyoruz. Taksimetre açtırmak daha hesaplı. Müşterilerin bilinçli olması kendi yararlarına.”

“MÜŞTERİLERİN TAKSİCİLERE GÜVENMESİ LAZIM”

Yaz aylarında sahil boylarında ve köylerde korsan taksicilerin çoğaldığının altını çizen Erdem, Vergi vermedikleri için önüne gelen korsan taksicilik yapmaya başladı. Arkadaşlarımızın tespit edebildiği, 20-25 kişi korsan işi yapmakta. Bu, yaz aylarında ikiye katlanıyor. Biz müdahale edemiyoruz. Bize, ‘Yolcu değil, akrabam veya arkadaşım’ diyor. Biz onların bu işi yaptığını biliyoruz.” şeklinde konuştu.

“TİCARİ TAKSİ GÜVENİLİR BİR ARAÇTIR”

Korsan taksici diye adlandırılan taksicilerin Keşan’da da var olduğunu dile getiren Şeref Erdem, “Duyarlı yolcu, taksimetre açtırmanın her zaman daha hesaplı olacağını bilir. Bazı vatandaşlarımız kurallara aykırı olmasına rağmen hususi araçlarında bir anlamda yolcu taşımacılığı yapıyorlar. Ticari taksi güvenilir bir araçtır. Resmi bir yapılanma içerisinde görev yaptığımız için tüm resmi evraklarımız var. Koltuk sigortasından, kaskoya, trafik sigortalarına kadar tüm önemli evraklara sahibiz. Yolcular en küçük maddi kazada dahi bizden tazminat alabilirler.” dedi.

“DOBLO TAŞIMACILIĞI TAKSİCİLERE ÇOK BÜYÜK ZARAR VERDİ”

Erdem, sözlerini şöyle tamamladı: “Türkiye Şoförler Federasyonu’nun taksicilere destek çıkması lazım. Can güvenliği konusunda da büyük sıkıntılarımız var. Bayram haftasında Keşan’da çalışan bir meslektaşımız ölümden döndü. Eğer biraz dikkatli olmasaydı şu an aramızda olmayacaktı. Kaç kere bu konu Türkiye’nin gündemine geldi. Ama sonuç alınamadı, alındıysa bizlere yansımadı. Ayrıca, ‘Doblo’ türü araçlarla taşımacılık, taksicilere çok büyük zarar verdi.”

Diğer taksi şoförleri de yetkililerden, sorunlarının çözümü için kendilerine destek verilmesini istediler.