AYŞİN SEÇİL GEZER

Saat 12.30 sıralarında parti binasında başlayan toplantıda İlçe örgütü adına basın bildirisini okuyan Metin Tanal, şu ifadeleri kullandı: “Bu konjonktürde ülkemiz krizden krize savrulurken, hem bölge ülkelerinin hem de küresel güçlerin oyun sahası haline geldi. ABD’nin vize başvurularını durdurma kararı böyle bir ortamda gerçekleşti. Bugün bu kararın ardından ABD’nin ülkemize yönelik müdahalelerini sineye çekmek de, AKP rejiminin estirdiği milliyetçi rüzgârlara sığınmak da aynı derecede hatalıdır. Türkiye’yi içine düşürüldüğü bu durumdan kurtaracak tek güç halkın öz gücü ve dayanışmasıyla yürüteceği mücadeledir. Türkiye bu karanlığın içinde ABD-AKP ittifakıyla sokuldu. ABD, kuruluşundan itibaren AKP iktidarına büyük destek verdi. Amerikan emperyalizmi Türkiye’nin ve bölgemizin siyasal İslam’ın hâkimiyeti altına girmesini, kendi Ortadoğu stratejisinin gereği olarak destekledi. 60’lardaki yeşil kuşak projesi ile kurulan emperyalizm ve siyasal İslam arasındaki stratejik birlik, 12 Eylül’ün imkânları içinde büyütüldükten sonra, BOP ekseninde AKP’nin iktidara taşınmasıyla ivme kazandı. Bölgemizin bugün cihatçı güçler eliyle iç savaşlarla parçalanması, ülkemizde etnik ve mezhepsel dağılmanın ortaya çıkması, AKP’nin ABD güdümünde izlediği siyasetlerin hazin bir sonucudur. Bugün aralarındaki anlaşmazlık, ABD’nin bölge politikalarındaki değişimin bir sonucu olarak gündeme gelmiştir. AKP emperyalizmin kendine biçtiği misyonun ötesine taşarken, ABD Müslüman Kardeşler benzeri yapılarla ittifakı terk edip yeni ittifaklara yönelmiştir. Dolayısıyla ortaya çıkan çelişki bir anti-emperyalist tutum olmanın ötesinde, ancak emperyalizmin iç cephe krizi olarak nitelendirilebilir. Ülkemizin 50’lerle birlikte derinleşmeye başlayan emperyalizme bağımlılık ilişkisi, AKP iktidarı döneminde derinleştirilmiştir. AKP iktidarında, emperyalizmin neo-liberal ekonomi programı doğrultusunda ülkemizin yer altı ve yer üstü kaynakları emperyalist şirketlere peşkeş çekilmiştir. Kamu mülkiyetindeki fabrikalar kapatılmış, iletişim alt yapısı ve madenler başta olmak üzere tüm stratejik kurumlar elden çıkarılmış, tarımsal üretim sınırlandırılmış, ülkemizi ekonomik olarak ayakta tutabilecek tüm sermaye birikimi tasfiye edilmiştir.”

AKP REJİMİ TÜRKİYE’Yİ EMPERYALİZMİN OYUN SAHASINA DÖNÜŞTÜRDÜ

Türkiye’nin kırılgan bir ekonomiye sahip olduğunu vurgulayan Tanal “Türkiye bugün dünyanın en kırılgan ekonomiye sahip ülkelerinin başında gelmektedir. AKP rejimi Türkiye’yi emperyalizmin oyun sahasına dönüştürdü. AKP dış politikada da iflas etmiştir. Amerikan güdümünde izlenen fetihçi-mezhepçi yap-boz siyaseti çökmüştür. Türkiye, bölgesinde model alınan bir ülke olmaktan çıkmış, tüm komşularıyla sorunlu güvenilmez bir ülke haline gelmiştir. ABD’nin bölgedeki etnik-mezhepsel çatışmalara bel bağlayan politikasının yarattığı dalga ülkemizi de içine almış, Türkiye toplumu da parçalanma noktasına gelmiştir. Aynı zamanda AKP bölgede girdiği kirli ilişkiler sonucunda, küresel güçlerin esiri konumuna gelmiştir. AKP bu güçsüzlüğün yarattığı çaresizlik içerisinde kimi zaman ABD ile uzlaşma arayan, kimi zaman ABD’ye karşı Rusya’ya sığınan tutarsız bir eksene sürüklenmiştir. Bu zafiyet ülkemizi küresel güçlerin hâkimiyet ve oyun sahasına dönüştürmüştür. Son yaşanan krize bu mercekten bakmakta yarar vardır. ABD krizinin ardından, yaratılan milliyetçi rüzgâr eşliğinde kimi kesimler, Erdoğan ve AKP merkezli bir anti-emperyalist mücadele yanılsaması yaratmaya çalışmaktadır. Türkiye’yi her bakımdan zayıf, içerde parçalanmış bir ülke haline getiren AKP-Saray rejimi ile mücadele edilmeden ülkemizin bağımsızlığını savunmak mümkün değildir. AKP’nin derdi kendi iktidarını sürdürmektir. ABD ya da başka bir güçle ilişkisinde belirleyici olan da ülkemizin bağımsızlığı değil, aralarındaki çıkar çatışmalarıdır.” şeklinde konuştu.

EMEKÇİLER DEMOKRASİYİ VE ÖZGÜRLÜKLERİ ANCAK KENDİ MÜCADELELERİYLE KAZANMAYI AMAÇLARLAR

Metin Tanal sözlerini şöyle sonlandırdı:  “AKP eliyle yaratılan hukuksuz ve baskıcı ortam, Türkiye’ye yönelik müdahalelere zemin hazırlamakta, gerekçe oluşturmaktadır. Ancak emekçiler demokrasiyi ve özgürlükleri ancak kendi mücadeleleriyle kazanmayı amaçlarlar, emperyalizmin ülkemizin geleceğini belirlemeye yönelik hiçbir girişimini kabul etmezler.

Siyasal İslam ABD öncülüğünde Batı emperyalizmi desteğiyle iktidara geldi. Siyasal İslam iktidarında Türkiye güçsüz ve yorgun bir ülke konumuna sürüklendi. Bu ‘tükenmişlik sendromuna’ son verecek, ülkemizi AKP rejiminden kurtaracak olan, Gezi’den hayır dalgasına halkın başka bir gelecek için yükselen mücadelesidir. Türkiye’yi içine sürüklendiği bu bunalımdan ancak ve ancak hayır diyen milyonların sesiyle kurulacak sol bir seçenek kurtaracaktır."

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ