Keşan Tapu ve Sicil Müdürü Burhan Özsoy, vatandaşları,
tapu kayıtlarını kontrol etmeleri konusunda uyardı

Keşan’da taşınmaz mal sahiplerinin %86’sı,

TC kimlik numaralarıyla sisteme girildi

Keşan Tapu ve Sicil Müdürü Burhan Özsoy, dün yaptığı açıklamada, ülke genelindeki bütün taşınmaz sahiplerinin TC kimlik numaraları ile sisteme girildiğini bildirdi.

Bu kapsamda Keşan’da 13 bin 145 adet akitli ve akitsiz işlem yapıldığını kaydeden Özsoy, Keşan ve bağlı köylerdeki taşınmaz sahiplerinin %86’sının TC kimlik bilgilerinin sisteme kaydedildiğini belirterek şunları söyledi: “e-devlet projesinin en önemli bileşenlerinden olan ve Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün kullanmakta olduğu TAKBİS (Tapu Kadastro Bilgi Sistemi) işletim sisteminden en yüksek verimliliğin sağlanabilmesi için ülke genelindeki bütün tapu müdürlüklerinden 2013 yılı sonuna kadar bütün taşınmaz maliklerinin TC kimlik numaralarının sisteme girilmesi istenmiştir. Keşan Tapu Müdürlüğü olarak mevcut personelimizle 2013 yılında 13 bin 145 adet akitli ve akitsiz işlem yapılmış hem de Keşan ve bağlı köylerdeki taşınmaz sahiplerinin %86’sının  TC Kimlik bilgileri sisteme kaydedilmiştir. Kimlik bilgilerinin tespit edilememesi nedeniyle sisteme kaydedilemeyen %14’ün TC kimlik bilgileriyle ilgili işlem yapılabilmesi için, vatandaşlarımızın kendilerine ait taşınmazlarının kontrollerini yapmaları,  girilmeyen taşınmazları var ise tapu müdürlüğüne bizzat nüfus cüzdanı ve tapuları ile birlikte müracaat ederek  TC numaralarının sisteme girilmesini sağlamaları gerekmektedir.”

“SAHTE EVRAKLA YAPILABİLECEK İŞLEMLERİN ÖNÜNE GEÇİLİYOR”

Burhan Özsoy, “Mal canın yongasıdır.” atasözünden hareketle, vatandaşların, sahibi oldukları taşınmazların sistemden kontrollerini yapmalarıyla ilgili olarak da şu bilgileri verdi: “Vatandaşlarımızın, nüfus cüzdanları ile birlikte PTT’ye giderek 2 TL karşılığında e-devlet şifresi almaları, ayrıca, internetten www.turkiye.gov.tr  sitesine girerek açılan sayfada bölümünü tıklamaları,  sistem açıldıktan sonra TC.Kimlik Numarası ile e-devlet şifresini ilgili sütunlara yazmaları, ardından, tekrar yazılı olan kısma tıklanarak, kendilerine ait bölüme girilmelidir. Bu aşamada, kişinin isim ve soy isminin yazılacağı yeni bir sayfa açılacaktır. Açılan bu sayfada yazılı olan kısım açılarak sitesine girilir. Bu sitede sunulan hizmetler bölümünde; tapu bilgileri sorgulama, tapu harç sorgulama, tapu taşınmaz beyanı, tapu telefon bilgileri beyanı gözükecektir. Bunlardan tapu bilgilerini sorgulama kısmını açtığınızda Türkiye’nin neresinde olursa olsun TC. kimlik bilgileriniz tapu müdürlükleri tarafından sisteme girilmişse adınıza tapulu olan bütün taşınmazlarınızın tapu bilgileri ile tapu kayıtlarınıza ait kadastro pafta örnekleri karşınıza çıkacaktır. Tapu harç sorgulama kısmını açtığınızda, tapu müdürlüğünde yapacağınız işlemlerle ilgili harç miktarlarını göreceksiniz. Tapu taşınmaz beyanı kısmını açtığınızda TC Kimlik numaranızın işlenmesi için ilgili tapu müdürlüğüne yaptığınız tapu bilgi beyanlarını göreceksiniz. Tapu telefon bilgileri beyanı kısmını açtığınızda sizden cep telefonu bilgileriniz istenecektir. Cep telefonu bilgilerinizi yazıp   sütununu tıkladığınızda cep telefonunuz sisteme kaydedilmiş olacaktır. Yukarıda belirtilen işlemleri internet üzerinden rahatlıkla takip edebilmeniz için gayrimenkullerinizin bulunduğu tapu müdürlüklerine müracaat ederek ya da e-devlet  üzerinden TC. kimlik numaranızı sisteme işletmeniz gerekmektedir. Bunları yaparak ülkemizin herhangi bir ilinde, ilçesinde, köyünde, beldesinde adınıza kayıtlı bulunan tapu bilgilerinizi, kadastro pafta örneklerinizi ve tapu kayıtlarınız üzerindeki her türlü takyidatları (Tedbir, Haciz, İpotek, Davalıdır, Kamulaştırma vb.) gibi şerhleri de görebileceksiniz. Tapu telefon bilgileri ile sizin haberiniz olmadan tapu dairelerinde yapılacak bütün işlemlerden anında telefonunuza mesaj geleceğinden yapılacak işlemlerden haberiniz olacak ve sahte evrak ve sahte vekaletname ile yapılabilecek olan işlemlerin önüne geçilebilecektir.”