AY GÜL KONAR

En çok tartışılan maddenin kuyumcuların 500 gram altınını devlet bankası hesabına yatırması ile ilgili olan maddenin olduğunu vurgulayan Özbek bunun daha aşağılara çekilmesi için çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

Sözlerine Ticaret Bakanlığını kuyumculuk yönetmeliği adı altında bir taslak hazırladığını ve bu taslağı, sektör temsilcilerine ve ilgili odalara fikir almak amacıyla gönderdiğini belirterek başlayan Tarık Özbek“Bakanlık bunun Olumlu olumsuz yönleri üzerine bir değerlendirme yapmalarını istemiş. Onunla ilgili de İstanbul kuyumcular odası da bir komite oluşturmuş. Taslak 17 maddeden oluşuyor. 17 maddeyi ilgili komisyon incelemiş, araştırmış, üzerinde olumlu ve olumsuz görüşlerini ilgili bakanlığa iletmişler. 17 maddenin en çok ilgilendireni her kuyumcunun 500 gr altını devlet bankası hesabına yatıracağı ancak işi bıraktığı takdirde geri alınacağı ile ilgili olan madde. Herkes ona odaklandı zaten. Esnaf için iyi bir uygulama değil. Bizim zaten işimizin dönmesi için gereken şey altın. Altın olmazsa biz neyi satacağız, neyi alacağız? Yani bir yerde bizim elimizdeki sermayeyi kısıtlamaya yol açacak bu. İnşallah daha makul bir seviyede uzlaşmaya varılır ona göre de biz elimizden geleni yaparız. İstanbul kuyumcular odasının kurmuş olduğu komite oradaki 500 gramı biraz fazla bulmuş, onu daha aza indirmeyi teklif etmiş. 200 grama indirmeyi teklif etmişler. Şu anda aldığımız haberlere göre görüşmeler devam ediyormuş” dedi.

“OLUMLU OLANLAR DA OLUMSUZ OLANLAR DA VAR”

Konuyla ilgili şu anda kesinleşen bir şey olmadığını belirten Özbek, sözlerine şöyle devam etti“Bu 17 madde aslında kuyumculuğu biraz daha sistematik hale getirmek için yapılmış. Bizim çalışma şartlarımızı ve kuyumcunun itibarını korumak için hazırlanmış. Ben inceledim bizim için olumlu olanlar da olumsuz olanlar da var. Bunların en başında sermayemiz den 500 gram altına alıp devlet hesabımızda bloka etmemiz isteniyor. Onu da işi bırakana kadar hiç ellemeyeceğiz. Sadece faizini devlet bize ödeyecek. Bizim anladığımız kadarıyla 500 gram altınımız hep orada kalacak. Bunun amacı nedir? Tam olarak anlamış değiliz bizde ama 500 gram ilgili odadaki arkadaşlara fazla gelmiş. Az önce söylediğim gibi 200 gram üzerinde şu anda görüşmeler devam ediyormuş. Kesinleşmiş bir şey yok. Kuyumculuk ticaretini daha iyi şartlarda yapılabilmesi için atılmış bir adım. Gelişmeleri takip ediyoruz. Sektör temsilcileri de kendi taleplerini İlgili bakanlığa iletmişler, onların da bazı görüşleri olmuş 17 madde haricinde. Onlar üzerinde de görüşmeler devam ediyor.”

“ŞU ANDA KUYUMCULUK SEKTÖRÜNÜN EN BÜYÜK SORUNU STOK AFFI”

Konuyla ilgili farklı görüşlerin olduğunu kaydeden Tarık Özbek: “Toplanan para 8,4 milyar TL’ye denk geliyor. Devlet bütçesine katkısı olur ama bence devlet bunu onun için yapmıyor. Çünkü devlet eğer bizden para almak istese şu anda kuyumculuk sektörünün en büyük sorunu stok affı. Yani elimizdeki ürünlerin maliyetlerinin çok düşük oluşu, altın fiyatlarının artış hızına bizim elimizdeki maliyetlerin ulaşamaması. Eğer devlet bize dese ki ben size stok affı yapıyorum. Herkes elindeki altının fiyatını güncel fiyata çeksin, onun için vergi alacağım diye herhangi bir beyanda bulunursa zaten her kuyumcudan aşağı yukarı 50 bin ile 100 bin TL lira arasında bir vergi alacak. Bence bu kuyumculuk sektörünü biraz daha derleyip toplamak ve daha bir yasal zemine oturtmak için yapılmış bir şey gibi geliyor” şeklinde konuştu.

“AYNI UYGULAMA DÖVİZ BÜROLARINDA DA VAR”

Aynı uygulamanın döviz bürolarında da olduğunu belirten Özbek sözlerini şöyle tamamladı: “ Döviz bürosu açmak içinde belli kriterleri yerine getirmeniz ve belli bir parayı devlete bloka etmemiz gerekiyor ve her yıl ekstradan da bir ödeme yapmanız gerekiyor. Bizi de zannedersem böyle bir standarda sokmak istiyorlar. Artı 17 madde içerisinde kuyumculukla uğraşmak isteyenlerin en az lise mezunu olması, işyeri açma şartlarında en az 20 metrekarenin altında mağaza olmaması, sabıka kaydının olmaması gibi kriterlerde var.”