Tarım İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili dün bir toplantı daha yapıldı. Saat 11.00’de Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Salonu’nda başlayan toplantıya TEPAV (Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı) Gıda ve Tarım Politikaları Araştırma Enstitüsü Danışmanı Necdet Budak, KTSO Meclis Başkanı Yüksel Alioğlu, KTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu ile Yönetim Kurulu üyeleri, KTB (Keşan Ticaret Borsası) Meclisi Başkanı Necmi Kaymaz ve KTB Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Yörük ile TB (İpsala Ticaret Borsası) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Girgin, bazı yönetim kurulu üyeleri ve meslek komitesi başkanları katıldı.

Toplantının açılışını yapan Helvacıoğlu’nun tüm katılımcılara “hoş geldiniz” demesinin ardından Necdet Budak, konuyla ilgili olarak bilgilendirmelerde bulunmak üzere söz aldı.

TEKNİK EKİP ÇALIŞMA YAPACAK

Hamzadere Barajı’nın tamamlanması ve sulama projelerinin bitirilmesi ile beraber bölgenin geleceğine yönelik olarak bir kalkınma vizyonunun ortaya konması gerektiğini belirterek konuşmasına başlayan Budak, şöyle dedi: “Ülkenin ihracat hedeflerine yönelik olarak biz neler yapabiliriz, ne gibi girişimlerde bulunabiliriz? Ürettiklerimize katma değer sağlayacak ürünler yetiştirmek adına ne gibi projeler geliştirebiliriz diye Ankara’da bir ön görüşme yaptık. Sayın Hisarcıklıoğlu’nun talimatıyla Gıda ve Tarım Politikaları Araştırma Enstitüsü ile birlikte bir proje başlatma aşamasındayız. TEPAV ile beraber girişiminizden sonra görüştük. Yapılacak olan projeye TEPAV da sıcak bakıyor. En kısa zamanda teknik anlamdaki ekip Keşan’a gelecek ve bir çalışma yapacak. Organize tarım ihtisas bölgesi mi yoksa tarım, turizm ve ticareti içine alacak bir proje mi yapılacak istişare edilecek. Proje yazılı hale geldikten sonra gerekenler yapılacak. Ayrıca organize tarım ihtisas bölgeleri ile ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bu konuları TOBB ile çalışarak geliştirmek istiyorlar. Ben bu anlamda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Küstük’ü ziyaret ettim. Dediler ki; . Böyle bir imkan var.”  

YÖRÜK: ARTIK EYLEM ZAMANI

Budak’tan sonra söz alan Yusuf Yörük, ülkemizde tarım ihtisas organize sanayi bölgelerinin bulunduğunu ifade ederek, “Sıkıntılı olduğumuz konu teşviklerden yararlanamamamız. Bu anlamda bazı adımlar atmalıyız. Teşvik bölgesi olabilir miyiz? Bu konu ile ilgili Trakya’yı gayet iyi biliyorlar. Derdimizi iyi anlatırsak destek alabiliriz. Hamzadere ile iki ürün almamamız için hiçbir neden yok. Artık eylem zamanı. Bölgemizin avantajlarını değerlendirmeliyiz” dedi.

BUDAK: HERŞEY BİLİMSEL SONUCA GÖRE ŞEKİLLENMELİ

Bunun üzerine yeniden söz alan Necdet Budak, konuyla ilgili tartışmalar yaptıklarının altını çizerek, “TOBB ile işbirliği yapılırsa böyle tekliflere sıcak bakılıyor. Burada TOBB’un bizi yönlendirmesi gerek. Trakya için hükümetten bu talep edilebilir. Bu da yönetmelik anlamında yeniden şekillenme demek. Bilimsel sonuca göre şekillenebilir. Adım adım gidersek Türkiye için neler üretilirse daha fazla katma değer sağlarız, çalışmamız gerek. Çıkacak rapor doğrultusunda organize tarım ihtisas bölgesi gerçekten gerekli mi, verimli olur mu? Bunu çalışmadan bilmiyoruz. Belki başka bir sonuç çıkacak.” şeklinde konuştu.

Budak’ın ardından bu kez söz alan İbrahim Girgin, ise asıl görevlerinin bölgenin kalkınmasına fayda sağlamak olduğunu dile getirerek, “Tarım ihtisas organize bölgesi ile ilgili yapılan girişimlerin meyvelerini toplamaya başladık. Gelişen dönemde dünya yeni bir ticari anlayışa büründü. Bilimsel anlamda bize bir proje sunacak bir kurum ile yola çıkmak istedik. Bugün TEPAV ile beraberiz. İlk olarak fizibilite çalışmamızı yapalım. Bulunduğumuz coğrafya olarak dünyanın en güzel yerlerinden birinde yaşıyoruz. Çalışmalar sonucunda çıkacak olan rapora göre yönümüzü belirleyelim” diye konuştu.

KAYMAZ: KİMSE BİREYSEL BİR BEKLENTİ İÇİNDE DEĞİL

Necmi Kaymaz da konuşmasında şunları söyledi: “OSB’ler ile ilgili bugün(dün) üçüncü toplantıyı yapıyoruz. Bölgemizde sıkıntılar var. Bilimsel ve ekonomik anlamda TEPAV’dan gelecek olan teknik ekibin çalışmalara bir an önce başlamasını bekliyoruz. Biz çalışmaların ardından üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Yapacağımız iş modülünü inceledikten sonra amacımız sosyal bir projeyi hayata geçirmek. Kimse bireysel beklenti içerisinde değil. Bu projeden en az hatayla çıkarız. Yeter ki takipçisi olalım.”

Toplantının devam ettiği esnada Budak,  Ekonomist Ozan Acar’ı arayarak konuyla ilgili çalışmaların bir an önce başlaması yönünde fikir beyan etti.

HELVACIOĞLU: TOPLANTIDA İKİ BAŞLIK ÖNE ÇIKTI

Kaymaz’ın ardından söz alan Helvacıoğlu, toplantıdan çıkan sonuç hakkında bilgi verdi.

Toplantıda iki başlığın ön plana çıktığını kaydeden Mustafa Helvacıoğlu, şunları söyledi: “Birinci başlık Hamzadere bölgesiyle ilgili ürün deseninin oluşturulması ve yeni bir planlama. Bu bölgede stratejik bir planlama yapacağız. Devamında da OSB’nin bölgemizde oluşturulması. Bu konu valiliğimize göre karma, Kaymakamlığımıza göre tartışılması gerekiyor. Ancak bizlere göre 2 ayrı bölümde faaliyet gösterilebilir. Böyle bir yerimiz var. Yani hayvancılık, tarım ve endüstriyel anlamda bir gelişme sağlarsak iyi olur. Eğer bölgesel teşvik verilecekse hem daha hızlı dolacak hem de daha faydalı olacak. Önümüzdeki günlerde yine sadece sayın Budak’ın olacağı bir toplantı daha yapmayı öneriyorum. Tüm kamu kuruluşlarının da olacağı bir toplantı organize edilebilir. OSB ile ilgili kurumlar ile bir toplantı yapılabilir. Bu toplantıda, TEPAV heyetinin kabulü ayağını gerçekleştirmeliyiz ki ondan sonra çok rahat bir şekilde somut adımlar atabiliriz.”

Helvacıoğlu’nun bu önerisinin kabul edilmesinin ardından toplantı bir süre daha sohbet şeklinde devam etti.