Tarımsal Danışmanlık Birimi, buğday ekimi hazırlıklarıyla ilgili bilgi verdi

Ziraat Odası Tarımsal Danışmanlık Birimi Ziraat Mühendisleri Duygu Öz, Tanju Kahraman ve Sergen Marangoz, buğday ekimi hazırlıklarıyla ilgili çiftçilere bilgiler vererek, tohumluğun zamanında ve iyi bir çıkış yapabilmesi için tohum yatağının özenle hazırlanması gerektiğini kaydetti.

Tarımsal Danışmanlık Birimi, buğday ekimi hazırlıklarıyla ilgili bilgi verdi

Ziraat Odası Tarımsal Danışmanlık Birimi Ziraat Mühendisleri Duygu Öz, Tanju Kahraman ve Sergen Marangoz, buğday ekimi hazırlıklarıyla ilgili çiftçilere bilgiler vererek, tohumluğun zamanında ve iyi bir çıkış yapabilmesi için tohum yatağının özenle hazırlanması gerektiğini kaydetti.

Medya Keşan
Medya Keşan
12 Ekim 2020 Pazartesi 09:51
128 Okunma
Tarımsal Danışmanlık Birimi, buğday ekimi hazırlıklarıyla ilgili bilgi verdi

AYGÜL KONAR

“TOHUM YATAĞI HAZIRLANIRKEN AZALTILMIŞ TOPRAK İŞLEMESİ YÖNTEMİYLE YAPILMALI”

Toprağın organik madde ile neminin korunması ve ekonomik olması sebebiyle ayçiçeği-buğday ekim nöbeti içerisinde azaltılmış toprak işlemesi yapılmasının uygun olduğunu vurgulayan danışmanlar, “Ayçiçeği hasadından sonra üreticilerimiz buğday ekim hazırlıklarına başlayacak. Toprağa ekeceğimiz tohumluğumuzun zamanında ve iyi bir çıkış yapabilmesi için tohum yatağımızı özenle hazırlamamız gerekir. Toprağı pulluk ile yoğun bir şekilde işlemek toprak erozyonuna neden olur. Bu yüzden toprağımızın organik madde ile neminin korunması ve ekonomik olması sebebiyle ayçiçeği-buğday ekim nöbeti içerisinde azaltılmış toprak işlemesi yapılması en uygunudur. Azaltılmış toprak işlemesi yöntemiyle tohum yatağı hazırlanırken ayçiçeği hasadından kalan sap artıkları, birbirine çapraz çekilen goble disk ile parçalanarak toprağın içerisine karıştırılır. Bu işlem ile buğday hastalıklarının konukçusu olan yabancı otlarda ortadan kaldırmış olur. Tohum yatağı hazırlanıp toprak tavına geldikten sonra tohum ekimi için uygun toprak sıcaklığı beklenmelidir. Buğday ekimi için en uygun toprak sıcaklığı 8-10 derecedir. Dekara atılacak tohumluk miktarı; çeşidin kardeşlenme kapasitesine, tohumun iriliğine, çıkış gücüne göre değişir. Uygun tohum miktarı dekara 18 kg ile 24 kg arasında değişir. Aşırı sık ekim ile bitki kök hastalıkları ve yatmaya neden olarak önemli verim kayıpları yaşanır. Ekim derinliği normal toprak koşullarında tohum iriliği ve bin dane ağırlığına göre küçük tohumlarda 3-4cm, iri tohumlarda 4-5 cm’dir. Buğday ekimi öncesi yapılacak toprak analizi sonucu toprakta ki gübre eksiklikleri tespit edilmeli ekimle beraber veya ekim öncesi toprağa karıştırılmalıdır” ifadelerine yer verdiler.

“SERTİFİKALI TOHUMLARIN ÇİMLENME YETENEĞİ YÜKSEKTİR”

Danışmanlar, hasat zamanı yüksek verim ve kaliteli ürün alabilmek için sertifikalı tohumluk kullanılması gerektiğini hatırlatarak, şunları söyledi; “İyi bir tohumluk; bölge şartlarına uyan, bölgede daha önceden denenmiş, taneleri dolgun ve olgun olmalıdır. Hasat zamanı yüksek verim ve kaliteli ürün alabilmemiz için sertifikalı tohumluk kullanılmalıdır. Sertifikalı tohumların çimlenme yeteneği yüksektir. Verim ve kaliteyi arttırmak için ıslah edilen bu tohumlar hasat zamanında pazar değeri yüksek olduğu için satış kolaylığı sağlar. Çiftçilerimize bereketli bir yıl dileriz.”

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol