Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Keşan Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Yörük, S.S. Kadıköy Barajı Dokuzdere Mercan Göletleri Sulama Kooperatifi Başkanı ve Bahçeköy Muhtarı Ali Ceylan, dün, Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı’yı makamında ziyaret ederek bir süre görüştü.

Saat 14.00 sıralarında başlayan ziyarette, Bahçeköy, Seydiköy, Şükrüköy, Mahmutköy ve Kadıköy’de anlaşmalı ekim gerçekleştirilerek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi sosyal tesislerinin sebze ihtiyacını karşılamaya yönelik proje ile ilgili görüş alışverişinde bulunuldu.

DINKIRCI: TEK SIKINTIMIZ UFACIK BİR İVMELENME

Ziyarete basını da kabul eden ve görüşme hakkında bilgi veren Dınkırcı, ziyaretleri nedeniyle Helvacıoğlu, Yörük ve Ceylan’a teşekkür ederek, Bölgemiz tarım ve hayvancılıkta ciddi potansiyele sahip. Ancak esas olan doğru ölçekte ve birim alanda en yüksek getiri elde edecek ürün desenleridir. İlçemizde sebze yetiştirmeye uygun olan başta Bahçeköy, Seydiköy, Şükrüköy, Mahmutköy ve Kadıköy’de birim alanda insentif tarım yapalım hem de sadece mamul değil ilerleyen süreçte pazarlama niteliği ve niceliği olan yarı mamulleri pazarlayabilirsek üreticilerimiz çok daha ileri noktalara gider.

Büyük bir pazar olan İstanbul’a yakınlığımızın avantajını en iyi şekilde kullanmamız gerekiyor.  Önemli olan ölçekle ilgili sıkıntıları çözmek. Bizlerde sivil toplum kuruluş temsilcileri ile bir araya gelerek ön görüşmede bulunuyoruz. İlerleyen süreçte daha geniş katılımlı sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve üreticilerimizle bir araya gelip birlik ve beraberlik içerisinde projenin bir an önce bölgemizde uygulanması için çalışacağız.dedi.

YÖRÜK: BU ÜRETİCİLERE HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERECEĞİZ

Konuyla ilgili olarak bir süre önce bir çalışma başlattıklarını belirten Yusuf Yörük de burada yaptığı açıklamada şunları söyledi: “5 köyde 3 toprak mühendisimiz ile birlikte çalışmalar yaptık. 5 köyde yaklaşık bin 180 dekar alan tespit ettik ve sözleşmeli tarıma sıcak bakan üreticilerimiz ile konuyu paylaştık. Gerçekleşme aşamasında oran artacaktır. Borsa olarak projeye katılanlara; toprak tahlili, yaprak tahlili ve tarımda kullanılan suyu ücretsiz vereceğimizi beyan ettik.”

CEYLAN: SADECE SEBZE DEĞİL

Bahçeköy Muhtarı Ali Ceylan da İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bölgedeki sebzecilik ile ilgili bir proje talebinde bulunduğunu kaydederek, “Kaymakamımızın da uygun görmesi halinde hep beraber  İstanbul’a gidip oradaki yetkililere bu konu hakkında geliştireceğimiz projeyi anlatacağız. Sadece sebze değil Satır Et, pirinç gibi pazarlayabileceğimiz tarım ve hayvancılık ürünlerini projeye dahil ettik. Proje konusunda KTSO yardımcı olacak. Sera konusunda da çiftçilerimizin yararlanabileceği projelerden bir çalışma yapılabileceği düşüncesindeyim.”

HELVACIOĞU. KATMA DEĞER SAĞLAYACAK

Helvacıoğlu da yaptığı konuşmada, projenin bölgeye faydalı olacağını düşündüğünü dile getirerek, “5 köyümüzün biraraya gelmesiyle sebze ve meyve ürünlerinin İstanbul gibi büyük bir pazarda değerlendirmemiz, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin satış noktalarında değerlendirmemiz katma değer sağlayacak. Yani var olan potansiyeli yükseltecektir. Hayvancılığın, etimizin, pirincimizin, Saros’un tanıtımıyla ilgili tasarrufa gideceğiz. Hayırlısı olsun. proje konusunda ABİGEM ve KTSO’dan destek alacağız. Köylerimizi geliştirmeye çalışacağız. Kaymakamlığımızın başkanlığında iyi bir sunum hazırlayarak, İstanbul’da pazara çıkma noktalarını geliştirmek istiyoruz. Öte yandan 5 köyümüzün kadınlarından oluşan bir heyet ile Bursa’nın yoğunluklu olarak sebze meyve ekilen ilçelerine ve bu konuyla ilgili tesislere bir gezi düzenleyeceğiz” diye konuştu.