Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen, kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı kapsamında tarıma dayalı ekonomik yatırımların desteklenmesi 8. Etap tebliği yayımlandı.

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı çerçevesinde Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliğ’in (Tebliğ No: 2013/59) 14 Aralık 2013 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi nedeniyle, Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı ile Keşan Ticaret ve Sanayi Odası (Keşan TSO) Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Akif Topçu birer açıklama yaptılar.


TARIMSAL FAALİYETLERDE

ALTERNATİF ENERJİ

KAYNAKLARI DESTEKLENİYOR

Kaymakam Dınkırcı, açıklamasında şu bilgileri verdi:

“Yayımlanan tebliğde tarıma dayalı ekonomik yatırım konuları kapsamında;

 - Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik yeni tesislerin yapımı,

-  Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik mevcut faal olan veya olmayan tesislerin kapasite artırımı ve teknoloji yenilenmesi,

- Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik kısmen yapılmış yatırımların tamamlanması,

- Alternatif enerji kaynakları kullanan yeni seraların yapımı,

- Tebliğ kapsamında bulunan konularla ilgili tarımsal faaliyetlere yönelik yapılmış veya yapılacak tesislerde kullanılmak üzere, alternatif enerji kaynaklarından jeotermal, biyogaz, güneş ve rüzgar enerjisi üretim tesislerinin yapımı,

- Koyun, keçi ve manda konularında sabit yatırım projeleri, hibe desteği kapsamında bulunmaktadır.

DINKIRCI: TEBLİĞİN

DEĞERLENDİRİLMESİNDE

FAYDA GÖRÜYORUM

Ekonomik yatırımlar için proje başvurularında hibeye esas proje tutarı, gerçek kişi ise başvurularda en fazla 300.000 Türk Lirası, tüzel kişi başvurularında ise en fazla 800.000 Türk Lirası olarak gerçekleşiyor. Hibeye esas proje tutarının %50’sine hibe yoluyla destek veriliyor. Diğer %50’si oranındaki tutarı başvuru sahipleri kendi kaynaklarından temin etmekle yükümlü oluyor.

Bence bölgemiz tarım ve hayvancılık bölgesi, bölgemizde başta soğuk hava depoları olmak üzere tarım ve hayvancılığa dayalı yatırım yapmak isteyen işadamlarımız, çiftçilerimiz, tüzel kişilikler ve şahıslar başvurdukları takdirde %50 hibe desteği alacaklardır.

Bu konuyu tüm Keşan Kamuoyunun bilgilerine sunuyorum. İlgili tebliğin incelenmesinde ve değerlendirilmesinde fayda görüyorum.

Ayrıntılı bilgi için Resmi Gazete’de yayıMlanan bu tebliğin incelenmesi ya da İl veya İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimize müracaat edilmesi özellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşan çok değerli yatırımcılarımızın faydasına olacaktır.”

Dınkırcı ayrıca, başvuruların 14 Aralık 2013 ve 27 Ocak 2014 tarihleri arasında sonuçlanacağından, hibe programından yararlanmak isteyen yatırımcıların 27 Ocak 2014 günü mesai bitimine kadar proje tekliflerini İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne sunması gerektiğini de belirtti.

Desteklenecek ekonomik yatırımlar için gerçek kişilerde 300 bin, tüzel kişilerde ise 800 bin TL. hibe üst limitleri belirlendi.

Konu ile ilgili yaptığı açıklamada programın amacı ile ilgili bilgi veren Keşan TSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Akif Topçu da şunları kaydetti:

“Doğal kaynaklar ve çevrenin korunmasını dikkate alarak, kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması için küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi, tarımsal pazarlama alt yapısının geliştirilmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, yürütülmekte olan kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliklerinin artırılması ve kırsal toplumda belirli bir kapasitenin oluşturulmasına ilişkin usul ve esaslar programın amacını oluşturmaktadır.

Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik yeni tesislerin yapımı, tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik mevcut faal olan veya olmayan tesislerin kapasite artırımı ve teknoloji yenilenmesi, tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik kısmen yapılmış yatırımların tamamlanması, alternatif enerji kaynakları kullanan yeni seraların yapımı, tebliğ kapsamında bulunan konularla ilgili tarımsal faaliyetlere yönelik yapılmış veya yapılacak tesislerde kullanılmak üzere, alternatif enerji kaynaklarından jeotermal, biyogaz, güneş ve rüzgâr enerjisi üretim tesislerinin yapımı, koyun, keçi ve manda konularında sabit yatırım projeleri hibe desteği kapsamında değerlendirilecek konular arasındadır.”

Hibe desteği kapsamından çıkan konular hakkında da bilgi veren Topçu, “Öte yandan, tarımsal ürünlerin üretimine yönelik bir hibe desteği verilmiyor, tarımsal ürünlerin işlenmesi kapsamında, başka bir yatırım tesisinde ilk işlemesi yapılan mamul ürünün ikincil işlenmesine ve paketlenmesine yönelik yatırım teklifleri hibe desteği kapsamında değerlendirilmiyor.  Un ve karma yem konularında yeni yatırım tesisi başvuruları kabul edilmiyor. Tarımsal ürünlerin depolanmasına yönelik yeni tesis başvurularında sadece çelik silo ve soğuk hava deposu hibe desteği kapsamında değerlendirilir.” dedi.

Programa son başvuru tarihinin 27 Ocak 2014 olduğunu kaydeden Topçu, tekliflerin İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne sunularak başvuruda bulunulacağını, konu ile ilgili detaylı bilgiye ulaşmak için ise İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün www.tarim.gov.tr adresli internet sitesi ya da Keşan TSO’nun 714 11 37 numaralı telefonundan Akreditasyon Sorumlusu Seda Havale ile irtibata geçilebileceğini bildirdi.