TARSİM SİGORTASI ÇİFTÇİ AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİDİR

Çiftçilik faaliyetinin Trakya’da çok yoğun olduğunu ve çiftçilerin herhangi bir olumsuz durumla karşı karşıya kalmaması için sigorta yaptırmaları gerektiğinin altını çizerek, sözlerine başlayan Yılmaz, “TARSİM sigortası çiftçi açısından çok önemlidir. Bu devletin çiftçiye olan sigorta desteğidir. Çiftçi bunun teminatını genişletebilir. Böylece ürettiği ürünün sigortasız kısmı kalmamış oluyor. Sel suyu, deprem ve fırtına gibi birçok şeyi kapsıyor. Devletimiz, bunlara yüzde 50 oranında destek veriyor. Kuraklık yaşanması durumunda, devletin desteği yüzde 60 seviyelerindedir. Kısacası, devlet, üreticinin mağduriyet yaşamaması için de gerekli desteği vermeye çalışıyor. Bundan ötürü de, sigortasız alanların bırakılmaması gerekiyor. Sigortalı alanlarda da acabaları kafamızdan silmemiz gerekiyor.” dedi.

ÜRETİCİNİN SİGORTAYA GEREKLİ ÖNEMİ GÖSTERMESİ GEREKİYOR

“Tarım sigortaları, konusunda ne durumdayız?” şeklindeki soruya cevap veren Sedat Yılmaz, şunları söyledi: “Tarım sigortaları konusunda diğer bölgelere göre, iyi durumdayız ancak, olması gereken noktada değiliz. Bazı çiftçilerimiz, ‘bana bir şey olmaz.’ diye düşünerek, sigorta yaptırmıyorlar. Ancak, sigorta yaptırmayanlar ilerleyen günlerde başlarına olumsuz bir durum gelmesi durumunda, ‘devlet beni neden korumuyor?’ diyor. Çünkü devlet üreticiye sigorta anlamında gerekli desteklemeyi veriyor ve üreticinin de bundan yararlanması gerekiyor. Ülke ve bölgemiz, tarıma dayalıdır. Tarımdaki hasar ve zararlar, sadece üreticiyi değil, bölgeyi de ilgilendirmektedir. Bundan ötürü de üreticinin sigortaya gerekli önemi göstermesi gerekiyor.”

HERKESİ AKLISELİM OLMAYA DAVET EDİYORUZ

 “Bölgedeki çiftçilerimiz, TARSİM sigortası konusunda yeterli bilgiye sahipler mi?” şeklindeki soruya cevap veren Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı: “Büyük çiftçilerimiz bu konuda yeterli bilince sahipler. Ama ekim alanları azaldıkça, sigorta talebi azalıyor. Kaybedilecek ürün o üreticiyi üzecekse ve tek geliriniz o ise, bunu küçük bir pirimle teminat altına alabilirsiniz. Bundan ötürü de, herkesi aklıselim olmaya davet ediyoruz.”