SONGÜL KONAR

“RAMAZAN AYI’NDA, BOL BOL SU VE SIVI TÜKETİLMELİ”

Ramazan Ayı’nın hayırlı olmasını dileyerek, sözlerine başlayan Taş, oruç tutmanın önemi hakkında şunları söyledi: “Oruç tutmak; Müslümanlığın bir göstergesidir ve İslam Dini’nin 5 şartından birisidir. Oruç tutmanın sağlık açısından asla bir zararı yoktur. Aksine orucun sağlığa faydalı olduğu ispat edilmiştir. Oruç tutarak, sağlığımızı da, kontrol altına almalıyız. Oruç tutmanın sağlığa faydalarının yanı sıra; manevi anlamdaki faydaları da vardır. Oruç tutmak ruh dinginliğini sağlıyor. Oruç tutma arzusu manevi duyguları tatmin ediyor. Bunun da bedenimize çeşitli faydaları var ve göz ardı edilemez. Ayrıca, Ramazan Ayı içerisinde, bol bol su ve sıvı tüketilmesi gerekiyor. Kayısı incir gibi besinlerin tüketilmesinde fayda var.”

“RAMAZAN’DA BESLENME”

Ramazan’da beslenme ve kimlerin oruç tutabileceği hakkında da, bilgilendirmede bulunan RagıpTaş, “Sahurda bizleri tok tutan besin maddelerini tüketmemiz lazım. İftarda da, yediğimiz yemeklere dikkat etmeliyiz. Ayrıca, hasta olan kişilerde olumsuz bir durumla karşılaşmamak için oruç tutma ya da tutmama konusunda, hekimine danışmalıdır. Hekimin vereceği karar doğrultusunda, ne yapacağına karar verilmiş olunur. 7 saatlik zaman içerisinde yeterli su tüketimini yapalım.” şeklinde konuştu.

“RAMAZAN AYI, SİGARAYI BIRAKMAK BİR VESİLEDİR”

Sigaranın insan sağlığına zararlarının çok büyük boyutta olduğunun altını çizen Taş, “Sigara, ciddi hastalıkların sebebidir. Sigaradan kaynaklı hastalıklardan ötürü birçok insan hayatını kaybediyor. Bundan ötürü de, Ramazan Ayı’nda, bir başlangıç yaparak, sigarayı kökten içmeme yönünde karar alınabilir. Ramazan Ayı, sigarayı bırakmak için iyi bir vesiledir. Sigara içen ve oruçlu olan insanlarla görüştüğümüzde, iftar olduğunda yemekten önce sigarayla açmayı düşünüyor. Bu biraz irade ve psikolojik bir durumdur. Sahurdan iftar saatine kadar sigara akla gelmiyor ama saati geldiğinde, otomatik olarak çağırışım başlıyor. Benim tavsiyem; sağlıklarını düşünerek, irade göstermeliler ve sigara içmemeye devam etsinler. Ramazan Ayı, tiryakilere inşallah sigarayı bıraktırır.” dedi.

“SİGARADAN UZAK DURMAK HAYAT KURTARIYOR”

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü olduğunu hatırlatan Ragıp Taş, sözlerini şöyle tamamladı: “Tütünsüz Günü ve Ramazan Ayı’nın hatırına insanlar sigara içmemeli. Sigaradan uzak durmak hayat kurtarıyor. En güzeli ise, bu hayatın sigarayı bırakan kişinin kendi hayatı olmasıdır. Sigaranın henüz bilinen sayısız zararlarının yanında şahsın beslenme şekli ve alışkanlıkları üzerinde de olumsuz etkileri mevcuttur. Sigara kullanmanın dengeli beslenmenin karşısında en büyük engel olduğu unutulmamalıdır. Sigaranın bir ihtiyaç olmadığını anlamak ve iradenin gösterilmesi durumunda bırakılabilir.”