Trakya Taşeron İşçileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Levent Uçar ve TES-İŞ (Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası) Edirne Şube Sekreteri Abbas Kılıçarslan, dün düzenledikleri ortak basın açıklamasında, asgari ücret, kıdem tazminatı ve taşeron işçilerin sorunları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Saat 14.00 sıralarında Trakya Taşeron İşçileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği binasında başlayan basın açıklamasına, Uçar ve Kılıçarslan’ın yanı sıra, dernek üyeleri de hazır bulundu.

KILIÇARSLAN:  TEHLİKE GEÇMEDİ

Basın açıklamasında ilk olarak söz alan Abbas Kılıçarslan, hükümetin hedeflediği ulusal istihdam stratejisi eylem planı kapsamında ortaya koyduğu çalışmaların güncelliğini koruduğunu belirterek, “Bu eylem planı çerçevesinde zaman zaman gündeme getirildiği gibi kıdem tazminatının fona devri konusunun da şimdilik rafa kaldırıldığı anlaşılmaktadır. Fakat kıdem tazminatının ertelenmiş olması, tehlikenin geçtiği anlamına gelmiyor. Hükümetin, ulusal istihdam stratejisi çerçevesinde yaptığı hazırlıkların içinde sadece kıdem tazminatının tırpanlanması yer almıyor. Geçtiğimiz günlerde taraflara sunulan hazırlıklarda iki kritik konu daha yer alıyor. Bunlar, kiralık işçilik ve taşeron konusudur. Hükümet, kıdem tazminatı konusunda geri adım atsa da bu konularda ısrar edecektir.” dedi.

1 MİLYON 600 BİN TAŞERON İŞÇİ VAR

Bakanlığın, iş yasasının ikinci maddesinde yer alan alt işveren tanımını değiştirmeye hazırlandığını ifade eden Kılıçarslan, şunları söyledi: “Mevcut tanımda, asil işte taşeron firma çalıştırılması, <İşletmenin ve işin gereği ile teknolojik neden> koşuluna bağlıdır. Bu 3 koşul bir arada olmadan asıl işte taşeron işçi çalıştırılması söz konusu değildir. Yeni tanımda, asıl işte alt işveren çalıştırılması koşuluna bağlanıyor. Bu tanım yasallaştığında, asıl işte artık kolaylıkla taşeron çalıştırılması mümkün olacak. Kiralık işçilik sisteminde ise işçiler, özel istihdam büroları tarafından çeşitli şirketlere kiralanabilecek ve işçiler, çalıştıkları işyerlerinden değil, özel istihdam bürolarının işçileri sayılacaktır. Kiralık işçiler, iş olduğunda çalışacaklar, iş olmadığında ise bekleyecekler. Şu anda kamu ve özel sektörde toplam 1 milyon 600 bin taşeron işçi çalıştırılmaktadır. Çalışanları ilgilendiren bir diğer husus da asgari ücretin belirlenmesidir. Şu andaki Türk-İş ve DİSK’in açıklamış olduğu 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı, bin 121 TL’dir. Yoksulluk sınırı ise 3 bin 544 TL olarak açıklanmıştır. Asgari ücret ise 804 TL’dir. Asgari ücretin yine açlık sınırının altında kalacağı gözleniyor.”

UÇAR:  DOĞRUDAN SORUMLULUK GELİYOR

Daha sonra söz alan Levent Uçar ise, iş sağlığı ve iş güvenliği uygulamalarında işveren ile taşeron işçi arasında bir fark olmayacağının altını çizerek, “Asıl işveren, her iki işçiye karşı eşit olacak. Mevcut uygulamada dolaylı olarak yer alan sorumluluk, haline getiriliyor. Asıl işveren, her ay taşeron tarafından işçilere ücret ödenip ödenmediğini kontrol edecek. Ödenmeyen ücretleri ise kendisi ödeyecek ve taşeron firmanın hesabından kesecek. Şu anda pek çok işyerinde fiilen uygulanan bu durum, yasal zemine kavuşmuş olacak.” şeklinde konuştu.

BİZLER DE KIDEM TAZMİNATI ALABİLECEĞİZ

 Hükümetin yeni hazırladığı 4857 Sayılı Kanun Taslağı’nda taşeron işçileri hakkında yeni düzenlemede, hangi işlerin taşerona verilebileceğinin net olarak düzenleneceğini söyleyen Uçar, sözlerini şöyle tamamladı; “Böylece muvazaalı taşeronun önüne geçilecek. Ayrıca, bu kanunda, taşeron işçisi istihdam edilirse, bu işçiler asıl işverenin işçisi olarak kabul edilecek. Öte yandan, taşeron işçiler ne zaman ayrılırsa ayrılsın, kıdem tazminatını alabilecek. Son olarak üzerinde durmak istediğim konu ise taşeron işçilere işyerlerinde yapılabilecek psikolojik baskıdır. Böylece, taşeron ya da özel sektörde çalışan işçilere, asıl işveren tarafından psikolojik baskı yapılırsa, 1,5 ile 3 yıl arasında ağır hapis cezası çıkartıldığını bildirmek istiyorum.”