MURAT ARKAN

Keşan TSO (Keşan Ticaret ve Sanayi Odası) Meclis Başkanı ve 12’nci Meslek Grubu Başkanı Yüksel Alioğlu, tehlikeli ve çok tehlikeli 48 işte mesleki yeterlilik belgesinin zorunlu hale geldiğini bildirdi.



Konuyla ilgili, Keşan TSO’da dün gerçekleştirilen toplantıya, Yüksel Alioğlu, Keşan TSO Meclis Üyesi Yalçın Şen, Komite Başkanı Volkan Uğurlu katıldı.



Dün saat 13.00’te gerçekleştirilen toplantıda, 1 Ocak itibariyle denetimlerin başlayacağını dile getirerek, üyelerin mağduriyet yaşamamaları için Keşan TSO’ya ivedilikle müracaat etmeleri gerektiğini kaydeden Alioğlu, şunları söyledi: “5544 sayılı MYK Kanunu ile Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde mesleki yeterlilik belgesi zorunlu hale geldi. Tehlikeli ve çok tehlikeli işler sınıfına giren 48 meslekte çalışanların gerekli belgeleri almaları konusunda mecburiyet getirildiğini tekrar hatırlatmak istiyoruz. Bilindiği üzere bu konuda 2016 yılı içinde bilgilendirme toplantıları düzenleyerek farkındalık yaratmaya çalıştık. İşin ciddiyetini kavramamız gerekiyor. 2017 Ocak ayı itibariyle denetimler başlıyor ve herkes yaptığı işle ilgili belge sahibi olmak zorunda.”



BELGESİZ HER BİR ÇALIŞANA, HER BİR AY İÇİN 500 TL İDARİ PARA CEZASI KESİLECEK



Yüksel Alioğlu, iş müfettişlerince yapılan denetimlerde belgesiz her bir çalışana, her bir ay için 500 TL idari para cezası kesileceğine ve 40 meslek için denetimlerin 1 Ocak 2017’de başlayacağına dikkat çekerek açıklamasına şöyle devam etti: “İş müfettişlerince yapılan denetimlerde belgesiz her bir çalışana, her bir ay için 500 TL idari para cezası kesilecek.  40 meslek için denetimler 1 Ocak 2017’de başlıyor.”



KEŞAN TSO, MEYBEM İŞBİRLİĞİYLE BELGELENDİRME YAPACAK



TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) bünyesinde faaliyet gösteren MEYBEM (Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri A.Ş.) işbirliğiyle, uluslararası geçerliliği de olan bir belgeye sahip olmak isteyenlerin mağduriyet yaşamamaları için ivedilikte odamıza başvuru yapmaları gerekmektedir. Belgelendirmede SGK Teşvikleri konusunda da avantajlar mevcut, mevcut çalışan belge alırsa, firma SGK işveren primini 12 ay boyunca ödemiyor. Yeni istihdam da ise; belgesi olan işçi işe alınırsa, firma SGK işveren primini 54 ay boyunca ödemeyecek.” Yüksel Alioğlu açıklamasının sonunda, tehlikeli ve çok tehlikeli meslek gruplarında bulunan işçi ve işverenleri belgelerini almaları konusunda uyararak, konunun dikkate alınması gerektiğini ve ivedilikle Keşan TSO’ya başvuru yapılması gerektiğini yineledi.