HABER MERKEZİ

Edirne’nin Lalapaşa ilçesine bağlı Çömlek Köyü mevkiinde kalker ocağı açılmak istendiğini ifade eden Çoğal, “Proje alanına en yakın yerleşim birimi, kuş uçuşu yaklaşık 325 metre güneybatısında yer alan Çömlek Köy. Proje alanının büyük bir kısmı 125/54 ve 112/29 No’lu mera parselleri içinde kalıyor. Sahanın geri kalan kısmı ise, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan 1/100.000 Ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Revizyon Çevre Düzeni Planına göre tarım arazisi olarak planlanmış durumda. Bu bölgede kalker ocağı açılmasını istemiyoruz.” dedi.

TARIM VE HAYVANCILIK OLUMSUZ ETKİLENECEK

Şirin Çoğal, kalker ocağından tarım ve hayvancılığın olumsuz etkileneceğini ifade ederek, şunları söyledi: “Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Stratejisi ve Eylem Planına göre korunması gereken üç öncelikli ekosistemden biri olan meralar, Cumhuriyetin ilk yıllarında ülke yüz ölçümünün % 56’sını oluştururken 2014 yılı verilerine göre % 19’a kadar geriledi. İklim değişikliği açısından da önemli karbon yutaklarından biri olan meraların tahsis amacı dışında kullanılmaması hayvancılığın geliştirilmesi açısından da önemlidir. Ülkemiz dünyada zirai açıdan kendine yeten birkaç ülkeden biri iken, artık maalesef bunu yitirdi, 1980’lerden sonra et ve zirai ürün ithal eder hale geldi. Şimdi ise gıda güvenliğini yitirme ile karşı karşıya.”

DOĞAL HAYAT DA TEHDİT ALTINDA

Bu projenin hayata geçirilmesiyle birlikte bölgede bulunan 25 familya ve bu familyalara ait 92 bitki türü ile birlikte endemik türlerin de zarar göreceğini kaydeden Çoğal, “Ayrıca proje alanı içinde bulunan hayvan türleri sahadaki hareketlilik ve gürültüden dolayı yaşam alanlarını terk etmek zorunda bırakılacak ve doğal hayat bu durumdan olumsuz etkilenecek. Kamunun ortak çıkarlarının korunması adına TEMA Vakfı Edirne İl Temsilciliği olarak meraların amacı doğrultusunda kullanılmasına yönelik gerekli başvurularımızı yaptığımızı ve konunun takipçisi olacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız.” diye konuştu.