HABER MERKEZİ

Keşan Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ağaç kesimleri ile ilgili Keşan Orman İşletme Müdürlüğü’nün gerekli takip ve işlemleri başlattığını öğrendiklerini ifade eden Çoğal, “Ağaçlar ve ormanlar için bölgede yaşayan herkes el birliği ile çalıştı. Yapılan kesimlere anlam veremiyorum. Resmi kurumlar, sivil toplum kuruluşları ve öğrenciler ormanlık alanlar oluşturmak için büyük çaba harcarken, yerel yönetimler neden ağaç keser? Neden Keşan Belediye Başkanı 40 yıllık çınar ağaçlarının kesilmesine göz yumar? Kendisinin ağaç kesimleri için yaptığı açıklamayı da ayrıca üzüntü ile karşıladık. Çünkü burada önemli olan kesilen ağaçların yerine yenisinin dikilmesi değildir. Bizim üzüntümüz de sadece ağaçların kesilmesi değildir. Doğal bir varlıktan, yetişmiş bir ağaçtan ve doğanın yaşama hakkından bahsediyoruz. Üzüntümüz ağaçların bu kadar kolay kesilebiliyor olması, koruma için gerekli özenin gösterilmiyor olmasıdır. Kesilen yada zarar gören ağaçların yerine yeniden dikim yapılacak olması tabi ki bu durumda en azından olumlu bir beklentimizdir. Ancak yine altını çizmek gerekiyor ki bunu hiç bir zaman ağaç kesmenin telafisi olarak görmüyoruz. Dikilecek bir ağacımız varsa, bu kesilen bir ağacın yerine olmamalı, o ağacı zaten toprakla buluşturmalıyız.” dedi.

KENTLERE TOPLUMSAL DUYARLILIKLA SAHİP ÇIKMALIYIZ

Kentlerin gelişim ve dönüşüm süreçlerinde, doğal ve kültürel kimliklerinin korunması için belediyelerin sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğinin altını çizen Çoğal, şunları söyledi: “Unutulmamalıdır ki kentlerin doğal ve kültürel değerleri korunduğu ölçüde kimlikleri güçlenir. Kentlerin doğal kimliğini oluşturan yeşil alanlar, ekosistem bileşenleri; yapılaşma ve kirlilik gibi nedenlerle tahrip edildiğinde veya değiştirildiğinde kentsel kimlik de değişmektedir. Sonuç olarak kentlerde yaşayanların belleği ve yaşadıkları yer ile kurdukları ilişki de zarar görmektedir. Günümüzde yaşadığımız yerlere ve doğaya sahip çıkmak yalnız yasalarla değil, toplumsal duyarlılıkla da mümkündür.” dedi.

MEVCUT AĞAÇLARIN KORUNMASINI TALEP EDİYORUZ

“TEMA Vakfı olarak ağaçlık ve yeşil alanların korunması ve geliştirilmesi gereken değerler olarak kabul edilmesini talep ediyoruz” diyen Şirin Çoğal, açıklamasını şöyle tamamladı: “Yerel yönetimler aynı zamanda doğayla uyumlu kentler yaratabilecek en önemli karar alıcı organlardır. Doğayla uyumlu, sürdürülebilir kentler yaratmak öncelikle belediyelerdeki yöneticilerin ve çalışanların doğayı anlayıp, doğanın parçası olduklarını fark etmeleri ile gerçekleşebilir. Ayrıca kaldırım, refüj gibi kamusal alanlarda bulunan ağaçlar da peyzaj değeri bulunan varlıklardır. Yol genişletilmesi, yeni düzenlemeler yapılması gibi çalışmalarda mevcut ağaçların korunmasının esas alınmasını ve bölgede yaşayan insanların hassasiyetinin de göz önünde bulundurulmasını tüm belediye başkanlarından talep ediyoruz.”