Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), Keşan ve bölgesi ile ilgili çalışmaları için, 16 Ağustos 2014 Cumartesi günü saat 11.00’de, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Meclis Toplantı Salonu’nda iş adamları ve bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle görüşmelerde bulundu. Bu görüşmeler sırasında Merkezi İstanbul’da bulunan Keşanlı Yönetici ve İşadamları Derneği Başkanı Ahmet Eler ile de görüşülürken, Keşan ekonomisi ve kalkınması ile ilgili görüşleri de alındı.

ELER: “ÇİFTÇİMİZİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRMEK LAZIM”

Eler, görüşmede Keşan’ın kalkınması anlamında öncelikle Keşan’a bir havaalanının yapılmasının çok önemli olduğunu belirterek, şunları söyledi:  “Sayın Budak’ın da bir zamanlar üzerinde durduğu ve çalışmalarını başlattığı havaalanın yapılması, bölgenin değerini mutlaka arttıracaktır. Örneğin Edremit’e yapılan Koca Seyit Havaalanı bölgenin değerinin artmasında büyük katkı sağlamıştır. Akçay ve Altınoluk havaalanı sayesinde turizmden çok önemli paylar almıştır. Yine bölgelerde AVM anlayışları çok önemlidir. Ama bu AVM’ye gelecek büyük markalarında yerli esnafın ortak işbirliği ile alınması da Keşan ekonomisine önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum. Turizm de başlı başına bir önem kazanmaktadır bölgemiz için ama iyi bir PR çalışması ile bölgeye gelen tatilcilerin kalitesini ve turizm tesislerimizin de kalitesini yükseltmeliyiz.  Az önce de söylediğim gibi bir havaalanının Keşan’a yapılması, bu turizm değerini doğrudan yükseltecektir.  Trakyalıların birbirlerine biraz daha sahip çıkması konusunda bilincimizi arttırmalıyız. Ben işim gereği 7 coğrafi bölgeye gidiyorum ve orada iş adamlarının bölgeleri için nasıl birlik beraberlik içinde olduğunu çok iyi gözlemliyorum. KEYİAD olarak da bunu arttırabilmek ve Keşanlı iş adamlarının da bölgede istihdam yaratacak imkanlar için seferber olmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Önceki yıllarda Yunanistan’a giderdik ve tarlalarda vanayı açarak sulama yapıldığını görüyorduk. Buna da özeniyordum; ‘neden bölgemizde böyle bir şey olmasın’ diye. Aldığım bilgiler göre Hamzadere’de su tutulmaya başlanmış en kısa sürede bölge çiftçileri buradan faydalanması gerekir diye düşünüyorum. Çiftçimizin yüzünü güldürmek lazım. Tarım politikalarımızla Trakya çiftçisinin bir hayli sıkıntı çektiğini gözlemliyorum.”

Eler, ayrıca TEPAV’ın bu çalışmalarının bölge adına çok önemli olduğunu belirterek, “Bu çalışmalar içinde yer alan ve mesai harcayan bölgenin kalkınması konusunda çalışmalara destek veren Necdet Budak’a da teşekkür ediyorum.” dedi.

BUDAK: “ANKARA’NIN, YERELİ SİZİN KADAR BİLMESİ MÜMKÜN DEĞİL”

Yürütmekte oldukları çalışmalar ve yaptıkları görüşmeler hakkında bilgi veren Necdet Budak, Türkiye’de ekonomi politikalarının, Kalkınma Bakanlığı bünyesinde 10. Kalkınma Planı gibi planlar yapıldığını ve bu planlarda TEPAV’ın da katkıda bulunduğunu dile getirerek, şunları ifade etti: “Bu politikalar Ankara’dan yerele doğru uygulanıyor. Türkiye’de son 10 yılda önemli atılımlar oldu. Ekonomik anlamda ciddi atılım oldu. Kişi başı milli gelir 2 bin 500 dolardan 12 – 13 bin dolar seviyelerine geldi ama bu da yeterli değil. Orta gelir tuzağı dediğimiz tuzağı aşabilmek ve 20 bin dolara sıçrayabilmek adına bu süreçleri yaşamış gelişmiş ülkelere baktığımızda ve onların neler yaptığını incelemediğimizde yerel dinamiklerin çok önemli olduğunu tespit ediyoruz. Trakya olarak ele aldığımızda Çorlu farklı bir şey, Enez çok farklı, Keşan’ın çok farklı talepleri var. Yerel anlamda talep ve istekler doğrultusunda yereli çok daha fazla dikkate almamız lazım. Ankara’nın yereli sizin kadar bilmesi mümkün değil. Keşanlılar Keşan’ı çok daha iyi biliyor. Ankara’nın size biçtiği gömleğin iyi oturmasını beklemek çok doğru değil. Her şeyi Ankara’dan, devletten beklemek yerine biz 10 yıl, 20 yıl sonra Keşan, İpsala, Enez bölgesinde neyi arzu ediyoruz. Bunu ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Kaynakların en etkin biçimde ekonomiye kazandırılması, yol haritası oluşturulması ve bölgeye ait ekonomik kalkınma modelinin ortaya konulması gerekiyor.”

“DAHA ZENGİN BİR HAMZADERE BÖLGESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Bölgemizdeki iş adamlarıyla birebir şirket ve firmalarla toplu halde görüşmeler yaptıklarını kaydeden Necdet Budak, “Bu bölgenin rekabet gücü, ekonomik gündemi gibi konuları tartışacağımız ve geliştireceğimiz, refahın artması ve ekonominin iyileşmesi, bölge insanın cebine biraz daha fazla para girmesi gibi konuları ortaya koyacağız. Bölgede yatırımcılara, yöneticilere, akademisyenlere, basına daha farklı bir bakış açısı sunabilmek, bunu yaparken de Türkiye ve dünyanın ekonomik trendlerini dikkate alarak yapmak için uğraşıyoruz. Daha zengin bir Hamzadere bölgesi için çalışıyoruz. Bu anlamda TEPAV’ın 70-80 kişilik bir ekibi var. Esen Çağlar Bey’de TEPAV’ın ekonomi koordinasyonundan sorumlu arkadaşımızdır.” dedi.

“BİR YOL HARİTASI ÇIKARMA AMACINDAYIZ”

Gerek devletin gerek Hükümetin gerekse ilgili bakanlıkların talep etmesi durumunda onların çalışmalarına katkı sağlamak amacıyla politikalar geliştiren bir kurum olduklarını ifade eden Budak, sözlerini şöyle tamamladı: “Birçok yapılan projemiz var. Web sitemizi de inceleyip, görebilirsiniz. Ama ayrıca özel sektörün talepleri doğrultusunda Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB)’nin bir anlamda kurduğu bir anlamda desteklediği bir vakıf burası. Kâr amacı gütmeyen, kamu yararına çalışan bir kurum. Amacımız; ülkemiz iyi olsun, bölgemiz iyi olsun. Bütün kurumlar ve TEPAV ile işbirliği içerisinde bölgemizin kanaat önderleri, önemli firmaları, ihracat yapabilen, ekonomiye katkıda bulunan bölge insanına bir anlamda istihdam yaratan bütün kurumlara da tek tek gezmeye, onlarla görüş alışverişinde bulunmaya, bütün bunları da ülkede ki gidişat ile bölgeyi dikkate alarak bir çıkış yolu bir entegrasyon sağlayarak ekonominin iyileşmesi için bir yol haritası çıkarma amacındayız.”