TES-İş Sendikası Edirne Şube Sekreteri Abbas Kılıçaslan; Yatağan, Yeniköy, Kemerköy termik santrallerinde çalışan TES-İŞ Sendikası üyesi enerji işçileri ile bu santralleri besleyen kömür sahalarında çalışan Türkiye Maden-İş Sendikası üyesi maden işçilerinin, örnek bir sınıf dayanışması ile özelleştirmeye karşı aylardır omuz omuza kararlı bir mücadele sürdürmekte olduğunu hatırlatarak, TES-İŞ Edirne Şubesi olarak bu direnişi desteklediklerini bildirdi.

“Bizler, ülkemize, milletimize büyük zarar veren, işsizlik ve yoksulluk üreten, milletin mallarının yok pahasına yerli yabancı firmalara satışı anlamına gelen bütün özelleştirmelerin ve enerji, maden özelleştirmelerinin durdurulmasını, bu çerçevede Yatağan, Yeniköy, Kemerköy termik santrallleri ile kömür sahalarının ve Zonguldak Çatalağzı Termik Santralinin özelleştirme ihalelerinin iptal edilmesini yüksek ve kararlı bir sesle talep ediyoruz.” diyen Kılıçaslan, yaptığı yazılı açıklamada şu görüşlere yer verdi:

“Yatağan, Yeniköy, Kemerköy termik santrallerinde çalışan TES-İŞ Sendikası üyesi enerji işçileri ile bu santralları besleyen kömür sahalarında çalışan Türkiye Maden-İş Sendikası üyesi maden işçileri, örnek bir sınıf dayanışması ile özelleştirmeye karşı aylardır omuz omuza kararlı bir mücadele sürdürmektedir. TES-İŞ Sendikası üyesi enerji işçileri ile Türkiye Maden-İş Sendikası üyesi maden işçileri özelleştirmelerin bölgelerine yoksulluk, işsizlik ve göçten başka bir şey getirmeyeceğinin, bu işletmelere sahip çıkmanın millete, vatana da sahip çıkmak anlamına geldiğinin bilincindedir. İşçiler, aynı paralelde düşünen bölge halkı, bölgedeki demokratik oluşumlar ve kitle örgütleri ile tam bir dayanışma içinde hareket etmektedir. Bu özelleştirme kararlarının geri alınması, Ocak 2014'te yapılması kararlaştırılan ihalelerin iptal edilmesi için hem direnmekte, hem de bütün demokratik iletişim kanallarını kullanarak ülkemizi yönetenlere seslerini duyurmaya çalışmaktadır. Benzeri bir mücadele Zonguldak Çatalağzı Termik Santralinde de başlamıştır.

Bütün tepkilerini, Anayasa ve ilgili yasaların öngördüğü temel hak ve özgürlükler çerçevesinde ortaya koyan maden ve enerji işçilerinin, iktidar partisinin il başkanlığına talebini iletmek üzere yürüyüşü, güvenlik kuvvetlerinin müdahalesi ile sert bir biçimde engellenmiştir.

Enerji   ve   maden   işçileri   iki   sendikanın   öncülüğünde   Ankara’ya yürümüşler; TBMM önünde basın açıklaması yapmışlar; ardından TBMM'de grubu bulunan siyasi parti grup başkan vekilleriyle görüşmüşlerdir. Bu yürüyüş, maden ve  enerji işçilerinin vatan, millet sevgisini, mücadele kararlılığını yasalara, kurallara saygısını, sendikal disiplinini bir kez daha ortaya koymuştur. İki Sendikanın Şube ve Genel Merkez Yöneticileri, Sayın Başbakanın bölgeye yapacağı ziyaret öncesi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Ankara'da görüşüp sorunlarını iletmişlerdir. Yine, Sayın Başbakan'ın Muğla bölgesindeki ziyaretleri sırasında iki sendikanın Yatağan şube başkanları Başbakan ile görüşerek haklı taleplerini, duyarlılıklarını aktarmışlardır,

TES-İŞ ve Türkiye Maden-İş sendikaları maden ve enerji işçileri özelleştirmeye karşı demokratik direnişlerini sürdürürken, bu ihalelerin iptali konusundaki talepleri yetkililere iletmek için her türlü diyalog yolunu denemişler ve denemeye devam etmektedirler. Ancak, bugüne kadar bütün bu girişimlere karşın, özelleştirme ihalelerinin iptali konusunda olumlu bir gelişme sağlanamamıştır.

Maden ve enerji işçileri özelleştirmeye karşı uzun soluklu direnişleri çerçevesinde dönüşümlü açlık grevine başlamışlardır. Açlık grevleri, 29 Aralık 2013 tarihindeki mitinge kadar devam edecektir. Mitingin ardından iki sendika tarafından belirlenen mücadele programı çerçevesinde demokratik, meşru eylemler kararlılıkla sürdürülecektir.

Bizler, TES-İŞ Edirne Şubesi ve bağlı işyerlerinin çalışanları olarak, Yatağan, Yeniköy, Kemerköy termik santral ve kömür sahaları ile Zonguldak Çatalağzı Termik Santralinin özelleştirilmesine karşı TES-İŞ ve Türkiye Maden İşçileri Sendikalarının öncülüğünde direnen maden ve enerji işçilerinin haklı mücadelesini sonuna kadar desteklediğimizi, onlarla omuz omuza olduğumuzu ilan ediyoruz.

Bizler, ülkemize, milletimize büyük zarar veren, işsizlik ve yoksulluk üreten, milletin mallarının yok pahasına yerli yabancı firmalara satışı anlamına gelen bütün özelleştirmelerin ve enerji, maden özelleştirmelerinin durdurulmasını, bu çerçevede Yatağan, Yeniköy, Kemerköy termik santrallları ile kömür sahalarının ve Zonguldak Çatalağzı Termik Santralinin özelleştirme ihalelerinin iptal edilmesini yüksek ve kararlı bir sesle talep ediyoruz.

Bir kez daha işi, ekmeği, vatanı ve milleti için özelleştirmelere karşı direnen maden ve enerji işçileriyle birlikte olduğumuza ilan ediyoruz.

Yaşasın maden ve enerji işçilerinin özelleştirmeye karşı mücadelesi!

Yaşasın sınıf dayanışması!

Her yer Yatağan, her yer direniş!

Her yer Zonguldak her yer direniş!”