Keşan Ticaret Borsası Yönetimi, dün bir basın toplantısı düzenleyerek, 2010 yılında TOKİ’den aldıkları  ancak 2011 yılında o zamanki Keşan Ticaret Borsası Meclisi tarafından gerçekleştirilen ihale sonucu en yüksek teklifi veren Turkmall şirketine satılan iki arsanın, söz konusu şirket yetkilileri ile varılan anlaşma sonucu geri alındığını ve arsaların tekrar Keşan’a, Keşanlılara kazandırıldığını açıklandı.

Borsa'da yapılan ve saat 15.00'te başlayan basın toplantısına; Borsa Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Yörük, Başkan Yardımcısı Aytekin Süzgün, Yönetim Kurulu üyeleri M. Fatih Boyalık, Üzeyir Küçükyaman, Gökhan Korucu, Sekreter Emine Kaymak ve Avukat Türkay Gümülcineli katıldı.

Konuyla ilgili açıklamayı Yusuf Yörük yaptı. Yörük, öncelikle  Keşan Ticaret Borsası’na ait İstasyon Mahallesi 100 ada 40 parsel ve 50 ada 42 sayılı parsele kayıtlı taşınmazların hukuki durumu ve bu gayrimenkullerin borsa mülkiyetine geçmesinden bugüne yaşanan süreç ile ilgili bilgi aktarmak ve devam eden süreçte izlenecek yol haritası ile ilgili görüş açıklamak için bu toplantıyı düzenlediklerini belirtti.

Keşan Ticaret Borsası’nın 2010 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri’nden boşalan ve TOKİ’den satın aldığı İpsala -  Keşan - Çanakkale - Edirne kavşağı üzerindeki İstasyon Mahallesi’nde yer alan iki adet gayrimenkulün 2011 yılında Keşan Ticaret Borsası Meclisi’nin aldığı kararla ihale yoluyla satışa sunulduğunu kaydeden Yörük, şöyle konuştu:

Yapılan ihalede en yüksek teklifi veren Turkmall Üç Emlak Yatırım İnşaat ve Ticaret A.Ş ihaleyi kazanmış ve Keşan 2’nci Noterliğinde 11529 yevmiye numaralı Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesi Turkmall şirketi ile imzalanmış ve şirket lehine sözleşme tapuya şerh edilmiş idi.

ALICI FİRMA SÖZLEŞMEDEKİ YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRMEDİ

Akabinde Turkmall firmasının sözleşmede yer alan yükümlülüklerini tam ve zamanında yerine getirmemiş olmasından ötürü Borsamız yüksek miktarlı vergi borç ve cezaları ile karşılaşmış, bankalara olan kredi borçları sebebiyle yüksek faizler ödemek zorunda bırakılmış ve uzunca bir süre finansal ve hukuki problemler ile karşılaşmıştır. Bu belirsizlik ve çözümsüzlük 3 Mayıs 2013 günü yapılan Keşan Ticaret Borsası Meclis Kurulu Seçimlerine dek devam etmiştir.”

KONUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN GEREKLİ YAZIŞMALAR YAPILDI

Mayıs 2013’te yapılan Meclis Kurulu Seçimlerinden sonra yeni seçilen meclis üyelerinin önlerinde büyük sıkıntılara gebe ve sıkıntı yaratmaya devam eden bu yarayı el birliğiyle gece gündüz çalışarak çözmeye çalıştığını ifade eden Yörük,Bu doğrultuda öncelikle Turkmall isimli firmayla resmi yoldan sözleşmenin feshine dair yazışmalar yapılmış, şirket yetkilileri Keşan’a davet edilmiş ve birebir yapılan görüşmelerin akabinde Gelir İdaresi Başkanlığı ve Keşan Vergi Dairesi Müdürlüğü ile çalışmalar yapılarak arsanın satışı kaynaklı ödenmeyen yüklü miktardaki vergi borçlarımız ve cezalarının Meclis Kurulumuzun sözleşmenin feshi kararı ile kaldırılmasını sağlamış, bağlı bulunduğumuz TOBB ve Gümrük Bakanlığı ile bizzat görüş alış-verişinde bulunulmuş ve konunun çözümü için gerekli yazışmalar sağlanmış, devamla söz konusu gayrimenkullerin eksik kalan imar uygulamaları tamamlatılmış ve son olarak Turkmall şirketi ile 12/09/2013 tarihinde Malkara Noterliği’nin 08396 yevmiye numaralı ibraname ve fesih sözleşmesi ile tüm bağlarını, yöneticilerinin, çalışanlarının yoğun özveri ve gayretleri ile şirkete bugüne dek yaptığı kısmi ödemeleri geri vermek suretiyle koparmış ve daha önce Keşan’ımıza ait olan bu gayrimenkullerimiz tekrar Keşan’ımıza kazandırılmıştır” dedi.

Söz konusu arsaların artık Keşan Ticaret Borsası’nın tasarrufunda olduğunu ve bu arsaların ne şekilde değerlendirileceğine borsa üyelerinin, tüm Keşan kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinin hep birlikte karar vereceğini de ifade eden Yörük, açıklamasını şöyle sürdürdü:

ENİNE BOYUNA TARTIŞIP KARAR ALMA ARZUSUNDAYIZ

Keşan Ticaret Borsası 14 Meclis üyesiyle birlik ve beraberlik içerisinde çözüm odaklı çıktığı yolda aynı düşünce birlikteliği içerisinde bu kez çözüme ve kazanıma 250’yi aşkın üyesi ile devam etmek arzusundadır. Bu doğrultuda ileriki dönemlerde siz değerli basın mensubu arkadaşlarımızın da bilgisi dahilinde üyelerimiz ile bir toplantı tertip edeceğiz. Bu toplantıda Borsamızın üyeleri ile söz konusu gayrimenkullerimizi birlikte nasıl değerlendirebileceğimizi, ne şekilde bir ortak çalışma yapabileceğimizi enine boyuna tartışıp karar alma arzusundayız. Keşan Ticaret Borsası büyük ve köklü bir ailedir. Bu ailenin fertleri olan üyelerimiz, çiftçilerimiz, üreticilerimiz ve onların aileleri takdir edilir ki mal varlığımızın en ufak bir çakıl taşında bile emek ve alın teri sahibidir. Gelecek dönemde bu alanı Keşan’ımız için en verimli ve faydalı şekilde kullanıma açma zorunluluğu tüm Keşan kamuoyunun da boynunun borcudur. Keşan Ticaret Borsası Meclis üyeleri, başında olduğu gibi bugün ve yarın da aynı kararlılık ve özveri ile çalışmalarına şeffaf şekilde devam edecek ve yine bilgilendirmede bulunacaktır.”

SORU VE CEVAPLAR

Açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Yörük, söz konusu arsanın ilk alındığında 5 milyon 42 bin liraya alındığını ancak yaşanan bu aksaklıklar ve olumsuzluklar sonucu borsaya bedelinin en son rakam olarak 8 milyon lirayı bulduğunu bildirdi. Arsaların şu anki tahmini değeri ile ilgili olarak konuya hakim olan bir kuruluştan görüş aldıklarını da belirten Yörük, söz konusu kurumun borsaya ait bu yerler için bugünkü geçer fiyat ile yaklaşık 14 milyon liralık bir değer biçtiğini de söyledi.

5 MİLYON 250 BİN BORCUMUZ, KASADA 40 BİN LİRA PARAMIZ VAR

Keşan Ticaret Borsası’nın bu söz konusu arsalar ile ilgili olarak bankalara 5 milyon 250 bin lira borcu olduğunu ve şu an için kasasında sadece 40 bin lira bulunduğunu da ifade eden Yörük, “Üyelerimiz ile yapacağımız toplantıdan sonra bu arsaları nasıl değerlendireceğimizi netleştireceğiz. Bir şekilde bu arsaları satacağız. Bunu yaparken önceliği üyelerimize sağlayacağız. Eğer üyelerimiz değerlendirmek isterse öncelik onlarda olacak. Bu mümkün olmazsa arsaları Keşan’da sadece Keşanlılara ihale edeceğiz. Eğer bu da olmaz ise o zaman genel bir ihale yapacağız. O zaman da parayı veren düdüğü çalacak” şeklinde konuştu.

Yörük, borsanın uğradığı zararla ilgili olarak geçmiş yönetim hakkında açılan bir dava olduğunu ve halen devam etmekte olduğunu da belirtti. Yörük, son olarak bazı belediye başkan aday adaylarının Keşan Belediyesi Mezbaha’sının Keşan Ticaret Borsası tarafından işletilmesi konusunda yerel basında yer alan açıklamalarına ilişkin olarak da “Biz Keşan Belediyesi ile 2005 yılında imzaladığımız sözleşme doğrultusunda buradaki hizmetimize devam ediyoruz. Hiç kimse kurumumuzu kendi siyasi çalışmaları için kullanmaya kalkmasın” dedi.