HABER MERKEZİ

Açıklamada ‘Saros BOTAŞ FSRU Sazlıdere Limanı ve Boru Hattı Projesi’ ile LNG taşıyan gemilerin yanaşması için 270 m uzunluğunda bir iskele ve 52,3 hektarlık alana dolgu ile iskele inşa edilecektir. Bedeli 850 milyon lira olan projenin, uluslar arası tekeller için yaratacağı rant ise bunun çok çok üstünde olacaktır. Doğal hayat bozulacak, talan edilecektir. Şirketler karlarını artırırken emekçi halkımızın payına yoksulluk ve ölüm düşecektir.” denildi. TKP’nin açıklamasında Trakya ile ilgili yapılan projeler eleştirilirken şu ifadelere yer verildi:

“SERMAYEYE GEÇİT YOK! BU DÜZEN DEĞİŞECEK!”

“Sermaye sınıfı ve onun temsilcisi AKP Trakya’da felaket yaymaya devam ediyor. Trakya’nın kuzeyi olan Longoz ormanlarında yapılması düşünülen nükleer santral, Çerkezköy’e yapılması düşünülen termik santral, kuzey ormanlarında yapılan 3. Havalimanı ve yolları ile kesilen binlerce ağaç ve kurutulan su havzaları, 3. Köprü, planlanan Kanal İstanbul ve çılgın projeler...  Çorlu ve Çerkezköy’de sermaye sınıfının kar hırsı yıllardır Ergene havzasında ölüm saçıyor. AKP en son özelleştirmenin acı reçetesini Çorlu’da Tren kazasında emekçi halkımıza ödetmiş, sermaye sınıfı aklanmış ve karlarına kar katmaya devam etmiştir.

“RAYDAN ÇIKAN BU DÜZENİN KENDİSİDİR, SERMAYE SINIFIDIR, AKP’DİR. 

BU DÜZEN DEĞİŞMELİDİR.”

Trakya kuzeyinden güneyine kadar sermayenin kuşatması altındadır. Kuzey bölgelerini talana başlayan sermaye, Saros Körfezine de müdahale ederek Trakya’yı kuşatması altına almayı planlamaktadır. Daha önce Keşan Saroz Körfezin de taş ocakları ile gündeme gelen talan, şimdi Keşan ilçesi Sazlıdere Köyünde yapılması planlanan liman ile gündeme gelmiştir. ‘Saros BOTAŞ FSRU Sazlıdere Limanı ve Boru Hattı Projesi’ ile LNG taşıyan gemilerin yanaşması için 270 m uzunluğunda bir iskele ve 52,3 hektarlık alana dolgu ile iskele inşa edilecektir. Bedeli 850 milyon lira olan projenin, uluslar arası tekeller için yaratacağı rant ise bunun çok çok üstünde olacaktır. Doğal hayat bozulacak, talan edilecektir. Şirketler karlarını artırırken emekçi halkımızın payına yoksulluk ve ölüm düşecektir.

Ancak evde ki hesap çarşıya uymamış, Sazlıdere Halkı ‘Sazlıdere Gazlıdere olmasın’ diyerek ÇED ‘halkı bilgilendirme toplantısının yapılmasına engel olmuş, toplantı salonun küçük olduğu tutanak altına alınarak ileri bir tarihe ertelenmiştir. Mücadele ise ertelenmez devam edecektir. Sermayenin talanına düzen içi çözüler ve düzen içi aktörler ile çözülmez. Rant ve talana yol açan kar mantığı ortadan kalkmadan barbar yağmacılığa dur denilmez. Doğa talanının ortadan kalkması Kapitalist sitemin iyileştirilmesi değil, kapitalizmin ortadan kaldırılması gerekir. Sadece doğa ve insan odaklı sistem olan Sosyalizm sermayenin talanını, yağmasını ve kar mantığını durdurabilir. 

Bu yüzden TKP tüm emekçileri örgütlenerek çoğalmaya, kapitalist emperyalist barbarlığı tarihin çöplüğüne atmaya çağırmaktadır.”