Yenimescit Mahallesi Karanlıkdere Mevkii’nde TOKİ tarafından dar gelirli ailelere yönelik yapılan sosyal konutlarda çalışan işçiler, yüklenici firmaların kendilerine borçları olduğunu öne sürerek, alacaklarını tahsil edecek muhatap bulamadıklarını söyledi.

AK Parti Keşan İlçe Başkanı Mustafa Mercan tarafından önceki gün yapılan açıklamada, konutların hak sahiplerine teslim edilmesi için Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı başkanlığında geçici yönetimin oluşturulduğu ve evlerin 20 gün içerisinde dağıtılacağı söylenmişti.

Konutlarda çalışan bazı işçiler ise yüklenici firmalardan alacaklarının olduğunu ancak bunu tahsil edemediklerini iddia etti. 15 Nisan 2015 tarihi itibariyle yeni şirketle çalışmaya başladıklarını kaydeden işçiler, şantiyenin 57 bin TL’yi aşan borcu nedeniyle suyunun da kesildiği bildirildi.

Konutların mekanik tesisat işini yapan Burhan Ergün, 19 Nisan 2014 tarihinden bu güne şantiyede çalıştığını ifade ederek, “Biz burada işe bir arkadaşla birlikte ortak girdik. Burada 3 aylık işimiz vardı. Ancak o üç ay içerisinde istediğimiz hiçbir malzeme gelmedi. Daha sonra işi bitirmek için burada maaşlı çalışmaya başladık. Ama içerde maşlarımız, hak edişlerimiz kaldı. Çalıştırdığımız adamların paralarını gönderemedik. SGK’ya telefon açıyoruz ya da dilekçe veriyoruz. Sözde kayda alıyorlar ama geri dönüş olmadı. Hesapta iki müfettiş geldi, şantiye şefiyle görüşüp gittiler. İşçileri kaile alan yok. Biz şu an yeni firmaya kaldık. Bize geriye dönük birer maaşlarımızı vereceklerini söylediler. Bana şu ana kadar bin TL verdiler. Sözde ayın 21’inden beri de geri kalanını verecekler.” dedi.

KARASU: BURADA BİTİRME ÖZVERİSİ VAR

Marangoz Mümin Karasu ise şantiyede her işçinin gecesini gündüzüne katarak çalıştığını dile getirerek, şunları söyledi: “Burada bitirme özverisi var. ‘Paramı aldım, kaçtım’ olayı yok. Hiçbir siyasetçi buraya gelip de bize derdimizi sormadı. Önümüz seçim. Biz dertlerimizi daha öncede basında açıkladık. Şirket değişse de alacaklarımızı tahsil etmemiz şirket yöneticisinin iki dudağı arasında. Yeni şirket ‘Ben seni çalıştırmadım’ diyebilir. Herkesin listede kalem kalem alacakları belli. Giden şantiye şefi bunu çıkarmış. Ne bir fazla, ne bir eksik isteniyor.”  

BURADA SEFİL OLDUK

Güvenlik Görevlisi Şahin Bağsız da Keşan’a Bingöl’den geldiğini kaydederek, “Biz buraya namusumuzla, şerefimizle paramızı kazanmaya geldik. Buraya 30 kişilik güvenlik görevlisi geldi. Biz hır gür değil, hakkımızı istiyoruz. Bütün arkadaşlarımızın listesini aldım SGK’ya ve İşkur’a başvurdum. İşkur, kaymakamlığa, kaymakamlık emniyete gönderdi. Hakkımızı istediğimizi söyledim. 30 kişiye verilen para bizim 5 aylığımız. Tüm alacaklarımız şantiye şefiyle kayboldu. Şu an yeni şirketten biri gelse biz alacaklarımızı nasıl tahsil edeceğiz? Sorumlu olmadıktan sonra ben hakkımı alamıyorum ki. Şantiye şefi mahkemeye gideceğini söyleyerek, ortadan kayboldu. Burada sefil olduk. Sular dondu, yıkanamadık. Kedi, köpekle aynı sofrada yemek yedik. Kimsenin yatamayacağı yerlerde yatıp uyuduk. İşçinin suçu nedir? Şerefimizle çalıştık hak ettik.”

KONUTLARIN HAK SAHİPLERİ DE MAĞDUR OLDU

Güvenlik Görevlisi Mustafa Ardaç ise işçiler kadar hak sahiplerinin de mağdur olduğunu öne sürerek, “Hak sahipleri de bir an önce evlerine geçmek istiyor. Şu TOKİ’ler yapıldı yapılalı hep veriliyor. İşçiler olduğu kadar hak sahipleri de mağdur. AK Parti İlçe Başkanı Sayın Mustafa Mercan 15-20 gün içerisinde verileceğini söyledi. İnşallah bu doğrudur.” şeklinde konuştu.