HABER MERKEZİ

Keşan TSO (Keşan Ticaret ve Sanayi Odası) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı M. Akif Topçu tüm yurdu ve özellikle de bölgemizi son bir haftadır etkisi altına alan yoğun kar yağışının tarıma olumlu etkileri olacağına dikkat çekerek açıklamalarda bulundu.

Topçu konu ile ilgili yaptığı açıklamada, kar yağışlarının gerek yeraltı sularına, gerekse doğadaki habitata birçok yönden katkısı olacağını söyleyerek şunları kaydetti: “Yağış ortalamalarını göz önüne aldığımızda böyle yoğun bir yağışın gerçekleşmesi bölgemiz için sevindirici bir durum oldu. Kar yağışı öncelikle yeraltı sularını besliyor. Tarım alanlarının üzerini bir yorgan gibi kaplayarak soğuktan çok fazla etkilenmelerini önlüyor. Kar yağışının bir diğer özelliği de havayı temizliyor olması. Yağışlar özellikle kıraç alanlarda çiftçiler açısından oldukça önemli. Sulu tarım yapan çiftçiler açısından ise; yağışlar sulama maliyetini düşüreceğinden ve buna bağlı olarak kar ve yağmur sularının yeraltı sularından daha etkili olması verim açısından da önem arzediyor.”

KAR SULARININ TARIMA ETKİSİ OLUMLU OLACAK

Özellikle kuru ve soğuk geçen kış günlerinde kar yağışı nedeniyle havanın yumuşadığını ve böylece birçok bitki türünün aşırı soğuklardan etkilenmediği belirten Akif Topçu açıklamasına şöyle devam etti: “Kar erimeleri önemli bir su kaynağıdır. Toprak nemimin artmasına ve yeraltı suyunun zenginleşmesine olanak verir. Bölgemizde de etkili olan bu kar yavaş yavaş eriyerek yüzey akışına geçmeden, toprak tarafından emilen kar suları, bitkiye su ihtiyacı bakımından büyük yarar sağlayacaktır. Bunun yanı sıra kar suyunun toprağın derinlerine sızması yeraltı suları miktarını da artıracaktır. Eriyen ve toprağa giren kar suyu topraktaki potasyum, kalsiyum, demir gibi mineralleri çözerek bitkilerin kolayca yararlanmasını sağlayacaktır. Yağışlar bitkinin alabileceği forma dönüşmesi için gereklidir. Yani eriyen kar suları minerallerin çözünmesini kolaylaştıracak."

M. Akif Topçu son olarak, 2017’de çiftçilerin mahsul açısından daha iyi ve verimli bir yıl geçireceklerini umut ettiklerini belirterek, tüm bölge çiftçilerine hayırlı, bereketli ve bol kazançlı bir yıl diledi.