Kaymakam Bekir Dınkırcı, Keşan’da halen devam etmekte olan toplulaştırma çalışmalarında karşılaşılan sorunlarla ilgili olarak dün bir bilgilendirme toplantısı düzenledi.  Kaymakamlık Toplantı Salonu’nda saat 10.00’da başlayan toplantıya, İlçe Jandarma Komutanı Yzb. Mahir Sağlık, İlçe Emniyet Müdürü Ahmet Yıldız, İlçe Malmüdürü İsmail Hakkı Uraz, İlçe Yazı İşleri Müdürü Hasan Boz, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Gökhan Kıyım ve ilgili muhtarlar katıldı.

MERA VE HAZİNE ARAZİSİ OLARAK

PLANLANAN YERLERE YAPILAN

TECAVÜZLER İLGİLİ KURUMA GÖNDERİLDİ

Toplantının başında kısa bir açıklama yapan Kaymakam Bekir Dınkırcı, Keşan Büyük Cami Mahallesi ve 15 köyde yürütülen toplulaştırma çalışmaları hakkında bilgi verdi. Dınkırcı, “3083 sayılı Sulama Alanlarında Arazi Düzenlenmesine Dair Tarım Reformu Kanunu uyarınca yapılan toplulaştırma çalışmaları Edirne Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Tarımsal Altyapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürlüğü’nün görev ve sorumluluk alanındadır. Çalışmalar bu kurumdan yürütülüyor. Toplulaştırma kapsamında olan mahalle ve köylerde mera veya hazine arazisi olarak planlanan yerlere yapılan tecavüz ve müdahalelerle ilgili Kaymakamlığımıza yapılan müracaatlar ilgili kuruma gönderildi. Gündüzler ve Boztepe köylerinde toplulaştırma ile ilgili iş ve işlemler ilgili kurum tarafından tamamlandı. Diğer köylerde ise çalışmalar devam ediyor. “ dedi.

VALİLİĞİN GENELGESİ VAR

Toplantıya katılanlara, Edirne Valiliği tarafında gönderilen 31.12.2013 tarih ve 7019 sayılı arazi toplulaştırma işlem süreci ile ilgili genelge hakkında açıklama yapan ve bunun daha önce kendilerine gönderildiğini hatırlatan Dınkırcı, bu genelgeye göre 3083 sayılı Sulama Alanlarında Arazi Düzenlenmesine Dair Tarım Reformu Kanunu uyarınca yapılan çalışmalar sonuçlanana kadar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki veya mülkiyeti maliye hazinesine kayıtlıyken Toprak ve Tarım Reformu Genel Müdürlüğü uhdesine geçen ve uygulama sonrası tekrar maliye hazinesi adına tescil görecek taşınmazların uygulama süresi tamamlanıp maliye hazinesine teslim edilene kadar koruma ve kollama görevinin sürdürülmesi talimatının verildiğini, bu kapsamda çalışmalarda hazine arazilerine yönelik herhangi bir tecavüz veya müdahalenin olduğu durumlarda İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İlçe Malmüdürlüğü ve ilgili köy ve mahalle muhtarlıklarıyla topyekûn bir çalışma yürütülmesinin ön plana çıktığını söyledi. 

Dınkırcı, gerekirse başta 3091 sayılı taşınmaz mal zilyetliğine yapılan tecavüzlerin önlenmesi hakkındaki kanun hükümlerinin de bu kapsamda değerlendirileceğini belirtti.

 URAZ: İŞGALCİ DURUMUNDA OLANLARIN İHALEDE BİR ÖNCELİĞİ OLMAYACAK

Toplantıda söz alan İlçe Malmüdürü İsmail Hakkı Uraz da konuyla ilgili olarak bilgi verdi. Uraz, “Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Strateji Geliştirme Altyapı Dairesi Başkanlığı’nca hazine adına tescil edilmesi veya mera olarak kullanılması planlanan taşınmazlar gerçek kişilerce işgal edilip ecrimisil ödeme talebiyle ileride bu yerlerin satışında öncelikli satın alma hakkı elde edebilirim düşüncesi bulunmaktadır. Aslında hazine arazilerinin satışını düzenleyen 6292 sayılı yasa hükümleri (öncelikli satın alma hakkı) Toplulaştırma uygulama bölgesi ilan edilen yerleşim birimlerinde uygulanmamaktadır. Toplulaştırma çalışmaları sonrası hazine adına tescilleri sağlanan taşınmazlar şu an yürürlükte bulunan 2886 sayılı yasa hükümlerine göre açık ihale usulüyle satışı yapılacaktır. Tüm kişilerin satın alma hakları bulunmaktadır. Herkes ihaleye girebilir.” dedi.

Toplantının devamında Kaymakam Dınkırcı’nın, söz konusu genelgenin tüm kurum, müdür ve muhtarlıklarca dikkate alınarak konunun yasal çerçevede gözetim ve denetiminin yapılmasını, herhangi bir aksaklığın oluşmamasını istediği ayrıca köy muhtarlarının karşılaştıkları sorunlara ilişkin görüş ve düşüncelerini dinlediği öğrenildi.