Trakya Tarım Satış Kooperatifleri Birliği’nin (Trakya Birlik) 2012/2013 İş Yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı, 18 Ocak 2014 Cumartesi günü Edirne Mimar Sinan Spor Salonu’nda Birliğe bağlı 48 kooperatifin temsilcileri, yönetim kurulu başkanları ve üyelerinin katılımı ile yapıldı. Toplantıya katılan  Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise, protesto ile karşılaştı.

Saat 10.30’da başlayan toplantının açılış konuşmasını yapan Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen, 2012/2013 iş yılında Trakya Birlik açısından satış ve üretimde iyi bir yıl yaşandığını belirterek, rafine ayçiçeği yağı satışlarında 122 bin 800 tonun, çuvallı küspe satışlarında 37 bin 994 tonun, karma yem satışlarında 175 bin tonun aşıldığını söyledi.


SEZEN: PLANLANAN YATIRIM GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Sezen, Trakya Birlik işletmelerinde işlenen 218 bin 786 ton ayçiçeği ve buna bağlı olarak ham yağ, küspe, rafine yağ üretimi ile Birlik tarihinin satış ve üretiminde iyi bir yıl geçirdiğine dikkat çekerek, “İşletmelerde ve kooperatiflerde planlanan yatırımlar gerçekleştirildi. Trakya Birlik ortaklarının tüm tarımsal girdi ihtiyaçları zamanında, ucuz ve kredili olarak karşılandı. Ortaklar ile tüm üreticilere açılan kısa vadeli ve uzun vadeli toplam 178 milyon TL ile Trakya Birlik tarihinin en yüksek kredisi kullandırıldı. 500 büyük sanayi kuruluşu arasında 77. olma başarısını gösterdi.” dedi.

Konuşmanın ardından toplantıda Divan Başkanlığına Sebahattin Vatan (Edirne Koop.), Başkan Vekilliğine Turgay Sakarya (Silivri Koop.), katip üyeliklerine Levent Kızıltan (Gelibolu Koop.) ve A. Hikmet Can (Çerkezköy Koop.) getirildi.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesinin ardından, Divan Başkanı Sebahattin Vatan, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nu konuşmak yapmak üzere kürsüye davet etti.

YOLSUZLUĞUN

BELGESİ VAR

Müezzinoğlu, Trakya Birlik’in 2012/2013 iş yılı genel kurulunda alınacak kararların Birliğe ve ülkeye hayırlı olması dileğinde bulunduktan sonra, yine 17 Aralık yolsuzluk operasyonu tartışmalarına değindi. 
Konuşma sırasında “Asrın yolsuzluğu dediklerinin bir belgesi var mı?” diye soran Müezzinoğlu’na salondan “Var, ayakkabı kutuları!” cevabı verilince önce duraksadı ardından şunları söyledi, “Evet, ayakkabı kutuları… Ayakkabı kutuları olan kişiyi yargılamaya kimsenin itirazı yok. Ama Halk Bankası’nın itibarını düşürme hakkı da kimsenin hakkı da değil, haddi de değil." 


BÜTÇE VE PROGRAM

KABUL EDİLDİ

Toplantıda daha sonra, 2012/2013 iş yılının yönetim ve 01.08.2012 - 11.04.2013 dönemine ait denetim kurulu çalışma raporları ile bilanço ve gelir tabloları okunarak, oy birliği ile ibra edildi, 2012/2013 iş yılına ait bağımsız denetim kuruluşunca hazırlanan rapor görüşülüp karara bağlandı. 2013/2014 iş yılı bütçe ve çalışma programı görüşülüp karara bağlanırken aynı zamanda Birlik Yönetim Kurulu üyelerine ödenecek olan huzur hakkı veya aylık ücret ile harcırah tutarları ve Genel Müdüre ödenecek aylık ücret ile diğer parasal haklar görüşülerek onaylandı. Ayrıca toplantıda, Birlik faaliyetlerinin yürütülmesi amacıyla, Birlik fonlarının kullanılması, kredi alma, ipotek işlemleri, kredi kullandırma, Birlik mamullerinin satışı, şirket kurma ve kurulu şirketlere ortak olma, alım satım faaliyetlerinde bulunma vb. konularında yönetim kuruluna yetki verilmesi kabul edildi.

Personel ve Hukuk Müşavirliği yönetmeliklerinin bazı maddelerinde yapılacak değişiklikler ile ilgili hazırlanan raporların görüşülerek karara alındığı toplantıda, gayrimenkul alımında ve satımında takip edilecek usul ile alınacak gayrimenkulün niteliğinin, yerinin ve azami fiyatının, satılacak gayrimenkulün asgari fiyatını belirlenmesi ile ilgili hazırlanan önergenin kabul edilmesinin ardından Entegre Tesisler ile Karacabey Yağ Fabrikasına 2013/2014 iş yılında yapılacak yatırımlar ile ilgili hazırlanan raporlar kabul edildi.

Bağlı Kooperatiflere 2013/2014 iş yılında yapılacak yatırımlar ile ilgili hazırlanan raporun görüşülmesi ve kabul edilmesinden sonra ise bağımsız denetlemeyi yapacak kuruluş belirlenmesiyle birlikte toplantı sona erdi.