SONGÜL KONAR

Saat 14.00 sıralarında, Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) Konferans Salonu'nda başlayan toplantıya; Keşan Kaymakamı Nuri Özder, İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Eyüp Farsak, Tarım ve Orman Keşan İlçe Müdürü Gökhan Kıyım, Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, Keşan TB (Ticaret Borsası) Meclis Başkanı Kemalettin Uslu ile Yönetim Kuru Başkanı Necmi Kaymaz ve üreticiler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı'nın söylendiği törenin açış konuşmasını yapan İsmail Şapçı, bölge adına önemli olduğunu düşündükleri tanıtım toplantısını gerçekleştirmenin önemli olduğunu söyleyerek, “Oda ve borsalar olarak düzenlediğimiz bu toplantıya katıldığınız için herkese teşekkür ederim. Bölgemizde yatırımı daha iyi koşullara, daha iyi seviyelere getirmek için faydalanacağımız bir toplantı olacağını düşünüyorum.” dedi.

“ŞAHIS PROJE BAŞVURULARINDA 500 BİN TL ÜST LİMİTİNİ GEÇEMEZ”

Daha sonra söz alan Atilla Bayazıt, 15 yıl aradan sonra Ekim ayı içerisinde, Ankara'da yapılacak olan Tarım Orman Şurası'na değinerek, bu şuranın son derece önemli olduğunu belirtti. Sözlerinin devamında, “Kırsal Kalkınma Destekleri 13. Etap Kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliğ" ile ilgili olarak detaylı bilgiler verdi. 13. etapta başvuru kabul edilecek başvuru konularının; bitkisel ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, hayvansal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, su ürünlerinin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, soğuk hava deposu, çelik silo, hayvansal ve bitkisel orijinli gübre işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, yenilenebilir enerji kullanan yeni sera, yenilenebilir enerji üretim tesisleri, tarımsal üretime yönelik sabit yatırımlar, kırsal ekonomik alt yapı yatırım konularından; kırsal turizm yatırımları, çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik altyapı sistemleri, el sanatları ve katma değerli ürünler, bilişim sistemleri ve eğitimi yatırımlar olduğu bilgisini veren Bayazıt, hibeye esas proje toplam tutarları ile ilgili olarak “Tarımsal amaçlı kooperatifler, birlikler veya tüzel kişi başvurularında; yeni tesis proje başvurusu 2 milyon 500 bin TL, tamamlama proje başvurusu 1 milyon 750 bin TL, kapasite artırımı/teknoloji yenileme proje başvurusu 1 milyon 250 bin TL'dir. Şahıs başvurularında; yeni tesis proje başvurusu 1 milyon 250 bin TL, tamamlama proje başvurusu 1 milyon TL, kapasite artırımı/teknoloji yenileme proje başvurusu 750 bin TL'dir. Kırsal ekonomik alt yapı yatırım konularında tüzel kişilik veya şahıs proje başvurularında 500 bin TL üst limitini geçemez. Hibeye esas proje tutarı alt limiti en az 50 bin TL'dir. Hibeye esas proje tutarının %50'sine (KDV hariç) hibe yoluyla destek verilir. Başvurular 30 Eylül 2019 tarihine kadar "www.tarimorman.gov.tr" internet adresinden elektronik olarak yapılabilecektir.” dedi.

“37 MİLYON 703 BİN 73 TL HİBE ÖDEMESİ GERÇEKLEŞTİ”

Konuyla ilgili sunumda, Kırsal Kalkınma Destekleri, Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Programı kapsamında Edirne'de 2005 yılından itibaren 12 etap süresince toplam 101 projenin onaylandığını ve bu projelerden 2018 yılı itibarıyla 92'sinin tamamlandığını aktaran Atilla Bayazıt, şunları söyledi: “Tamamlanan 92 proje için bakanlığımızca yatırımcılarımıza 37 milyon 703 bin 73 TL hibe ödemesi gerçekleştirilmiştir. 11. ve 12. etaplar içerisinde devam eden 9 projenin tamamlanmasının ardından da 7 milyon 304 bin 435 TL hibe ödemesi gerçekleştirilecektir.”

8 FARKLI PROJE KONUSUNA 45 MİLYON 8 BİN 165 TL HİBE VERİLDİ

Onaylanan 101 projenin konuları ve hibe miktarları ile ilgili olarak yapılan bilgilendirmede de şu ifadelere yer verildi; “Bitkisel ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasıyla ilgili 66 projeye 26 milyon 982 bin 87 TL, çelik silo ile ilgili 11 projeye 4 milyon 568 bin 650 TL, hayvansal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması ile ilgili 10 projeye 4 milyon 350 bin 37 TL, ahır ve ağıl sabit yatırımları8 ile ilgili 10 projeye 5 milyon 813 bin 317 TL, su ürünlerin paketlenmesi ve depolanması ile ilgili 1 projeye 986 bin 474 TL, yenilenebilir enerji üretim tesisleri ile ilgili 1 projeye 1 milyon 500 bin TL, kırsal turizm yatırımları ile ilgili 1 projeye 747 bin 350 TL, çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesi ile ilgili 1 projeye 60 bin 250 TL hibe verildi.”