Türkiye Roman Platformu Genel Başkanı ve Trakya Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Fahrettin Savcı, dün yaptığı açıklamada; 5 Temmuz 2013 Cuma günü yapılacağı açıklanan “Milli Birlik ve Kardeşlik Yemeği”nin ileri bir tarihe ertelenmesi ve Ramazan Ayı’nda yapılan yardımlarla ilgili değerlendirmede bulundu.

YEMEK BİR HAFTA SONRA YAPILACAK

5 Temmuz’da düzenleyeceklerini açıkladığı “Milli Birlik ve Kardeşlik Yemeği”nin ertelendiğini belirterek, sözlerine başlayan Savcı, şunları söyledi: “Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, İstanbul Milletvekili Metin Külünk, Yalova Milletvekili Temel Coşkun ve 78 Roman derneği başkanının katılımıyla Keşan’da bir yemek düzenlemeyi düşünmüştük. Ancak, meclisin 1 Temmuz’da değil; 1 hafta daha çalıştıktan sonra tatile gireceğinden dolayı yemeğimizi erteledik. Meclisin çalışacak olmasından dolayı siyasilerimizin iş yoğunluğu olacak. Bundan ötürü de, yemeğimizi 1 hafta sonraya erteledik. Yemeği; Keşan’da değil, Tekirdağ’da düzenleme kararı aldık.”

YAPILACAK YARDIMLAR İHTİYAÇ SAHİPLERİNE YAPILMALI

“Ramazan Ayı’nın gelmesiyle birlikte, Aşevi’nde yemek verilecek. Bu tür yardımları nasıl buluyorsunuz?” şeklindeki soruya cevap veren Fahrettin Savcı, yapılacak yardımların gerçek anlamda yardıma ihtiyacı olan kişilere yapılması gerektiğini söyledi.

Savcı, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Ramazan Ayı, Müslümanların kutsal bir ayıdır. Bu ay bizler için çok önemlidir. İnsanların özellikle bu ay içerisinde yardım duyguları kabarıyor ve ekonomik durumu iyi olmayan insanlara yardımlarda artış yaşanıyor. Her Ramazan’da olduğu gibi bu Ramazan Ayı’nda da, Aşevi yemek dağıtımı yapacak. Aşevi, Ramazan Ayı boyunca her gün 3 bin kişiye yemek verebilir ancak önceliğin dul kadınlara, yatalak insanlara, engellilere ve yardıma gerçekten muhtaç kişilere verilmesi lazım. Aşevi’nde her gün kuru fasulye ve pilav çıkaracağına 100 kişiye daha güzel ve doyurucu yemekler çıkartabilirler. Bunun yanısıra; ayağa hizmetde yapılabilir. Oruçlu olan yaşlı, yatalak ve engelli insanlarımız yemek almaya nasıl gelecek? Aşevimiz, insanlara yemek verme konusunda yardımcı olmaya çalışıyorlar. Bu güzel bir davranış. Ancak, Aşevi’nden oruç tutan vatandaşlarımızın faydalanması lazım. Aşevinin, oruç tutanlara sadece iftar zamanı değil; sahur zamanı da yemek vermesi gerektiğini düşünüyorum.”

YARDIMLAR SİYASİ AMAÇLI OLMAMALI

 “Ramazan Ayı’nda, Aşevi’nin yanı sıra; siyasiler de çeşitli yardımlarda bulunuyor. Bu konudaki düşünceleriniz nedir?” şeklindeki soruya cevap veren Savcı, sözlerini şöyle tamamladı: “İhtiyaç sahibi insanlara kurumlar gibi siyasiler de yardımda bulunabilir. Önemli olan yardımların, ihtiyaç sahibi insanlara ulaşmasıdır. Dolayısıyla, ihtiyaç sahibi olan insanları da en iyi mahalle muhtarları biliyor. Yardımlar yapılırken, onlara danışılarak yapılması gerekiyor. Yardımlar siyasi amaçla yapılmamalı. Bunlara dikkat edilmesi lazım.”