HABER MERKEZİ
Trakya Üniversitesinde ilk defa gerçekleşen kornea nakli ameliyatı başarıyla sonuçlandı. Doç. Dr. Hande Güçlü ve ekibi tarafından gerçekleştirilen nakil işlemi sonucunda hasta kısa süre içerisinde sağlığına kavuşarak taburcu edildi.

Teknik alt yapı konusunda eksikliklerin süratle giderilmesi ile Trakya Üniversitesinin de bu ameliyatı ve nakil işlemini gerçekleştiren nadir sağlık kuruluşlarından biri olduğunu ifade eden Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hande Güçlü, kısa süre içerisinde iki nakil işleminin başarı ile gerçekleştirdiklerini ve üçüncüyü de çok yakın zamanda gerçekleştirerek hastalara şifa olmaya devam edeceklerini ifade etti. Doç. Dr. Hande Güçlü, ilk nakil hastasının 60 yaşında olduğunu ve travma sonucunda görme kaybının ortaya çıktığını belirterek “Travma sonucu ortaya çıkan gözdeki hasar çok büyük olduğu için saydam bir kornea nakli olması gerekiyordu. Acil şartlarda bu operasyonu gerçekleştirdik. Kısa süre içerisinde Sağlık Bakanlığı Beyoğlu Göz Hastanesine entegre olarak temin ettiğimiz korneayı hastamıza naklettik.” dedi.
Trakya bölgesinde bir kornea bankası olmadığını, bu sebeple de ihtiyacı Beyoğlu Göz Hastanesinden sağlayarak tedavi süreçlerini işlettiklerini ifade eden Doç. Dr. Hande Güçlü, Beyoğlu Göz Hastanesi’nin de sürekli bu taleplere cevap veremeyeceğine dikkat çekerek bölgemizin böyle bir bankaya ihtiyaç duyduğunu vurguladı. Doç. Dr. Hande Güçlü, “Banka kurmak için, gerekli yasal zeminin hazırlanmasının ardından bir tane bu ameliyatı yapabilecek yeterliliğe sahip göz doktoru ile üç tane de sertifikalı yardımcı sağlık personelinin bulunması yeterli olacaktır. Böyle bir banka başta Üniversitemiz olmak üzere Trakya bölgesine hatta Balkanlara hizmet verebilir. Daha önceden kornea nakli gereken hastalarımızı başka hastanelere sevk etmek zorunda kalıyorduk. Artık bu ameliyatları kendimiz yapabiliyoruz.” dedi.
Trakya Üniversitesi Hastanesi’nde opere kornea naklinin uygulandığı ilk hasta olan İrfan Sezgin, hastanede aldığı hizmetlerden ve başta doktorlar olmak üzere tüm personelin ilgi ve yaklaşımlarında duyduğu memnuniyeti “Ben burada gördüğüm hizmetleri hiçbir yerde görmedim. Trakya Üniversitesi Hastanesi’nde doktorundan hemşiresine ve hasta bakıcısına kadar benimle çok yakından ilgilendiler.” sözleriyle ifade etti. Çiftçilikle uğraştığını ve bu sebepten dolayı toz, çeltik artığı gibi birçok etken sebebiyle görme duyusunda sorunlar yaşadığını söyleyen İrfan Sezgin, “2009 yılından beri önleyici tedavilerle görme oranım bir miktar artsa da istenilen seviyede bir ilerleme kaydedilemedi. Yakın zamanda tekrar gözümün önüne beyaz bir perde inmiş gibi hissettim. Yanlış ve bilinçsiz ilaç kullanımı sebebiyle gözümdeki rahatsızlık daha da ilerledi. Uzunköprü Devlet Hastanesi'nde korneamda delinme olduğunu ve durumun vahametinin farkına vararak beni buraya sevk ettiler. Kornea nakli öncesi gözümdeki deliğin kapatılması için Doç. Dr. Hande Güçlü tarafından ameliyat edildim. Fakat akabinde ki süreçte kornea nakli olmadan iyileşemeyeceğim anlaşıldı ve üç buçuk saat süren bir ameliyat sonrasında gayet başarılı bir şekilde görme duyum yerine geldi. Kendimi günden güne daha iyi hissediyorum.” diyerek sözlerini noktaladı.
İrfan Sezgin’den sonra kornea naklinin uygulandığı ve başarı ile sonuçlanan operasyon sonucunda görme duyusuna tekrar kavuşan Sebahat Hacıbekir, “6 yıldır göz hastalıklarından muzdaripim. Gözümün önünde kara bir leke vardı ama iyice görmemi engelleyinceye kadar ihmal ettim. Doç. Dr. Hande Güçlü ve Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nın büyük gayretleri ve Trakya Üniversitesi Hastanesinin imkanları sayesinde görme duyuma tekrar kavuştum. Her geçen gün daha iyi oluyorum. Operasyon öncesi 10 günlük bir hastane sürecim oldu. Bu süreçte Hande Hocamın, doktorluğunun ve cerrahlığının yanı sıra cana yakın davranışları ve ilgisi bizi bu ameliyata ikna eden önemli nedenlerden biriydi. Artık gözümün önüne hiçbir karaltı yok. 6 yıl boyunca hep bu şikayetle yaşadım ama artık bütün ağrılarım ve sızılarım dindi.” diyerek sağlığına kavuşmasında emeği bulunan herkese teşekkür etti.