Keşan Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) yönetimi dün, GAZDAŞ ve TMMOB Makine Mühendisleri Odası Edirne Şubesi Keşan Temsilciliği ile bir araya gelerek toplantı düzenledi. Saat 19.00 sıralarında Keşan TSO Meclis salonunda gerçekleşen toplantıya, Keşan TSO Meclis Başkanı Yüksel Alioğlu, Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Keşan Belediye Meclis üyesi Mitat Beyazoğlu, TMMOB Makine Mühendisleri Odası Edirne Şubesi Keşan Temsilcilik Başkanı Mehmet Ali Şahin, GAZDAŞ Müdürü Cumhur Pekdemir ve Keşan TSO üyeleri katıldı. Toplantıda ilk söz alan Yüksel Alioğlu, şunları söyledi: “GAZDAŞ Müdürümüz Cumhur Bey bizimle birlikte, meclis üyelerimiz çok değerli konuklar ve makine mühendislerimiz var. Odamızın daveti üzerine bu akşam Gazdaş müdürümüz bizimle birlikte, Keşan’a gelecek doğalgazla ilgili kısa bilgiler içeren bilgilendirme amaçlı bir toplantı düzenleyeceğiz.”

%50’LİK GİBİ BİR KISIM SENE SONUNA KADAR BİTMİŞ OLACAK

Sonrasında söz alan Cumhur Pekdemir, GAZDAŞ olarak ayın 15’inde zaten bir tören ile Keşan’a girdiklerini belirterek, “Orada tören alanında bölge müdürümüz gerekli bütün bilgileri verdi. Burada onun tekrarı gibi olacak. Keşan TSO’nun başkanı böyle bir bilgilendirme talep edince bizde kendisini kırmadık. Çünkü artık doğalgazla tanıştınız. Keşan ve Keşanlılar ile uzun süre beraber olacağız. Bu yüzden teklifi kabul ettik geldik. Sizlere de bilgi vereceğiz. Buradaki esas amaç her şey o gün de söylendi. Doğalgazın genişleme alanına Keşan’ın dâhil edilmesinin öncelikli sebebi hava kirliliğiydi. Buna etkisi olacak mı? Tabi ki olacak. Ama tabi kullanıma bağlı olarak. Keşanlının da doğalgazla tanıştıktan sonra onu kullanması lazım. Hava kalitesinde bir düzelme olacak. Edirne’de ilk gazın geldiği günden bugüne yaklaşık %60 civarı hava kalitesinde düzelme oldu. Yapılan ölçümlerden görüyoruz bunları. Sizin ölçümleriniz de elimizde mevcut.  En büyük yararı bu olacak gibi görünüyor. Tabi bu arada Keşan’a bir hareketlilik gelecek. Baştan affınıza sığınarak bütün sokaklara kazacağız. Toz, toprak olacak. Kazdığımız sokakta uzun süre durmuyoruz işimiz o gün içinde bitmiş oluyor. Tabi bir rahatsızlık vereceğiz. Bundan dolayı da hepinizin affına sığınıyoruz. Bu yatırımlar maalesef kazılmadan olmuyor. Keşan’ı da boşaltmak elimizde değil. Yavaş yavaş planladığımız şekilde yapacağız. Bu sene %50’lik gibi bir kısmı sene sonuna kadar bitmiş olacak.” dedi.

GÜLEN TARAF HEPİMİZ OLACAĞIZ

Kasım ya da Aralık ayı gibi gazı vermeyi planladıklarını belirterek söze devam eden Pekdemir, “İki ayrı firma burada çalışacak. Her iki firmanın çalışan sayısı yoğunluğa göre gün içinde 40-50 kişi olacak. Hedefimiz bütün söylediklerimizi yerine getirmek. Şimdiye kadar getirdik. Tabi mücbir sebepler olur. Hava şartları olur. Bunlara bir şey diyemeyiz. Buna rağmen hedefimiz yılsonunda Keşan’ın hatlarının %50’sini bitirmek. Yaklaşık 2200-2300 arası da binaların önüne kutu koymak ve gaz arzına hazır hale getirmek. Bu da takribi 8500 konut yapıyor. Bu kadar konuta da gaz arzını vereceğiz. Bu toplantılar birbirinin devamı olarak devam edecek. Gene buradayız mühendis odası, TSO ile iç tesisatın firmaların nasıl kurulacağına dair bunların bilgileri de verilecek. Gaz işi ciddi bir iş o yüzden baştan ciddi ve disiplinli tutup öyle hareket edersek gülen taraf hepimiz olacağız. O yüzden nasıl ciddiyetle başladıysak aynı şekilde devam edip nihayetlendireceğiz. Burada da geldiğimiz günden itibaren bütün yetkililer herkesten gerekli desteği yardımları alıyoruz. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

NE KONUTLAR NE ÖZEL SEKTÖR HAZIR

Pekdemir’den sonra söz alan Mustafa Helvacığlu, şunları ifade etti: “Bugünkü toplantımızı başkanımızın ifadesi olduğu gibi Keşan TSO’nun meclis toplantısı içerisinde Edirne Makine mühendisleri Odasının Keşan şubesi yönetimi de aramızda bulunuyor. Önceden planlayarak GAZDAŞ firmamızdan, bizim artık hakikaten bu bölgede bizlerle beraber çalışacak sevgili müdürümüz Cumhur Pekdemir ve Özgür Bey müşteri hizmetleri yöneticisi adına da sık sık görmeye başladık. Geçen yıl neler konuşuyorduk. Bu sene ne kadar yol aldığımızı görmek adına biz kamuoyu ile şunu paylaşmak istedik. GAZDAŞ firmasının çok hızlı çalıştığını görüyoruz. 3500 metre uzunluğunda bir çalışmayı bugün itibariyle bitirdiklerini söylediler. Yılbaşına kadar Keşan’ın %50 sine 8 bin konutun önüne gaz arzı gelecek. Şimdi biz bundan sonra ne yapacağız. Özel sektör olarak bu 8 bin konuta bir daha ki yıla da yapılacak olan Keşan’ın tamımı kısacası 2,5 yıl içinde Keşan’ın tamamına gelecek doğalgazda biz özel sektör olarak neler yapacağız. Benim fikrim hiç hazır değiliz. Ne konutlar ne özel sektör hazır. Korkarım ki Çanakkale’den, Edirne’den, Tekirdağ’dan özel firmalar ekipleriyle gelecekler biz istihdam, kazanç açısından firma açısından gol yememek ve küme düşmemek adına Makine Mühendisleri Odası Keşan Şubesi ile buradaki mühendis arkadaşlarımızla TSO olarak hep beraber bu işin eğitiminde, kuruşusun da nerede olacağız. Bu işin var oluşunda nerede olacağımızı tartışmak üzere bir araya geldik. Sevgili Cumhur müdürümde bu konuda bizlere tecrübelerini aktaracaklar. Keşan’ın 31 Aralık’a kadar yarısına gelen bu bağlantı programında özel sektörün hal davranışını birlikte değerlendireceğiz. Bölgenin kazanması için yeni bir sektör geliyor. Yeni iş dalları gelecek bu anlamda Keşan’ın hazır olmasının alt yapısı bizlere düşüyor. Ben de bunu sizlerle paylaşmak istedim.”

HAVA KİRLİLİĞİ ORANIN DAHA DA DÜŞTÜĞÜNÜ GÖRECEĞİZ

Sonrasında söz alan Mehmet Ali Şahin, bugüne kadar gerek belediye gerekse odalarının hava kirliliğini önlemek yönünde el birliği ile çalışmalar yaptığını kaydederek, “Bundan sonra hava kirliliği oranın daha da düştüğünü göreceğiz. Zannediyorum önümüzdeki yıl kirlilik açısından Keşan listelere girmeyecek. Bunun alt yapısı ile ilgili olan çalışmalarız da oda arkadaşlarımızdan halk eğitim aracılığıyla doğalgaz tesisat kursları ustalar şu anda veriliyor. Mühendis arkadaşlar ile ilgilide olan eksikliklerimizi en kısa zamanda tamamlayıp hazır hale geleceğiz.”

KEŞANLI OLARAK TEMİZ BİR HAVAYA SAHİP OLACAĞIZ

Son olarak söz alan Mitat Beyazoğlu, uzun süredir GAZDAŞ ile ilgili olan ilişkilerde yoğun bir faaliyet gösterdiklerini belirterek, “Bunların bilineni var bilinmeyeni var. Sonuç olarak güzel bir noktaya geldik. Ayın 15’inde temel atıldı. Hızlı bir şekilde de gidiyor. Belediye olarak onların önüne açacak her türlü yardımı katkıyı yapıyoruz. Biliyorsunuz Keşan maalesef hava kirliliği oranında Türkiye çapında üne kavuştu. Yıkmak içinde her 3 kurumda beraber çalışacak. Özellikle şehir merkezine bir takım çalışmalarımız olacaktı. Yayalaştırmayla ilgili bir takım planlarımız vardı. Bu doğalgaz gelecek diye o planları işleve geçiremiyorduk. Bu çalışmalarla birlikte şehir merkezi çok erken bitirilecek. Bizde projemizi bir an önce sunacağız. Umut ediyorum çok hareketli olacak. Hem ekonomik anlamda beklentimizi karşılayacağız hem de Keşanlı olarak da temiz bir havaya sahip olacağız.” şeklinde konuştu.