HABER MERKEZİ

Keşan TSO Meclis Başkan Yardımcısı Cahit Mercan ve Yönetim Kurulu Üyesi Selçuk Ataklı konu ile ilgili yaptıkları açıklamada, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşan Naylon poşet fiyatları ve Poşet Kanunu hakkında bilgi verdiler.

Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda farklılık yapan yasa gereğince 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren plastik alışveriş poşetlerinin minimum 25 kuruştan satılmaya başlandığını hatırlatan Cahit Mercan, plastik poşetleri ücretsiz veren satış noktalarına, kapalı satış kısmının her metrekaresi amacıyla 10 TL idari para cezası kesileceğini belirterek üye iş yerlerini mağduriyet yaşamamaları konusunda uyardı.

Mercan açıklamasında; “Bir plastik poşet 400 yılda doğaya karışıyor ve plastik poşetlerin yapıları gereği sadece yüzde 1'i geri dönüştürülebiliyor. Bir plastik poşetin geri dönüşümü ise yeni bir tane üretmekten daha pahalıya geliyor. Ücretli poşet uygulaması da tam manasıyla çevreyi korumayı gayeliyor. Buna göre plastik poşetler artık minimum 25 kuruşluk fiyatla tüketicilere satılacak. Ücretsiz poşet veren işletmelere ise cezai prosedür uygulanacak. İşletmelerimizin bu konuda mağduriyet yaşamalarını istemiyoruz.”dedi.

Yönetim Kurulu Üyesi Selçuk Ataklı’da yaptığı açıklamada, aralarında meyve, kargo ve kuru temizleme poşetlerinin yer aldığı bazı poşet gruplarının ücretlendirmeye tabi olmayacağını belirterek şunları kaydetti; “Türkiye'de plastik poşet kullanım miktarı yıllık yaklaşık 35 milyar adet, Türkiye'de bir kişi yılda ortalama 440 adet plastik poşet kullanıyor. Naylon poşetleri hayatımızdan tamamen çıkartmaya en kısa sürede başlamalıyız. File, bez torba gibi ürünler bir defaya mahsus olmak üzere işletmeler tarafından müşterilere verilebilir. Ülke olarak bu dönüşüm bilincine kavuşmamız, ekonomiye, doğaya ve sağlığımıza da olumlu yansıyacaktır.”