Sonay CAN

 

“Beş Yıldızlı” hizmet verdiği tescillenen ve yüksek bir puan alarak akreditasyon sürecini tamamladıktan sonra,  14 Ocak 2014 Salı günü TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) tarafından “Akreditasyon Belgesi” ile onurlandırılan Keşan TSO’da (Ticaret ve Sanayi Odası) konuyla ilgili olarak dün bir basın toplantısı düzenlenerek, akreditasyon süreci ve Ankara ziyaretleri hakkında ayrıntılı bilgi verildi.

Keşan TSO Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen ve saat 14.00 sıralarında başlayan toplantıya; Keşan TSO Meclis Başkanı Yüksel Alioğlu, Yönetim Kurulu Başkan yardımcıları Selahaddin Uyulgan ve Ahmet Koru, Yönetim Kurulu üyeleri Mustafa İşçimen, Merthan Doğtaş, İsmail Pirinççi, Kadir Mutaf ve İsmail Şapçı, Akreditasyon Sorumlusu Seda Havale, Genel Sekreter Erdem Başak, Basın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Gökhan Gürer katıldı.

ZİYARETLER MASAYA YATIRILDI

TOBB Akreditasyon Süreci ve Ankara ziyaretleri hakkında ayrıntılı bilgi veren Yüksel Alioğlu, 9. dönemde TOBB’a akreditasyon başvurusu yapan 23 odadan 21’inin başvurusunun kabul edildiğini ve Keşan TSO’nun ise bunlar arasında 8’inci sırada yer aldığını belirterek, 221 oda içerisindeki genel değerlendirmede ise akredite olmuş odaların oranının %50’nin altında olduğuna vurgu yaptı.

AKREDİTASYON SÜRECİ

14 Ocak’ta gerçekleştirilen akreditasyon törenine katılan Keşan TSO yöneticilerinin, bir anlamda Oda’nın hizmet kalitesini her geçen gün daha da geliştireceği yolunda mesaj verdiklerini belirten Alioğlu, akreditasyon töreni ve Ankara ziyaretleri hakkında ana başlıklarıyla şu bilgileri verdi:

“TOBB tarafından akreditasyon standardı kriterlerini yerine getirerek, olarak tescillenen Keşan TSO, TOBB’un Ankara’daki Genel Merkezi’nde yapılan törende akreditasyon belgesini Birlik Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun elinden aldı. Akredite olan ve akreditasyon süreci devam eden toplam 221 oda/borsanın meclis ve yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile genel sekreter ve personelinin katıldığı törenin açılışında konuşan Hisarcıklıoğlu, göreve geldikleri günden itibaren değil, ,  olmayı amaçladıklarını belirterek, akreditasyon sisteminin hizmet kalitesinin standardizasyonu açısından büyük önem taşıdığına işaret etti. Hisarcıklıoğlu, akredite olan oda/borsaların, 5 yıldızlı oda/borsa sayılacağını bildirirken, dedi. Bugün, TOBB bünyesindeki 355 oda ve borsanın İngilizce konuşur, yazar ve proje üretir hale geldiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, oda ve borsaların proje fabrikası haline geldiğini söyledi. M. Rifat Hisarcıklıoğlu, <2012 sonu itibariyle oda ve borsalarımızda 450’den fazla proje tamamlandı. Oda ve borsalarımız 400 milyon TL hibe kaynak kullandı. 2013 yılında yapılan proje sayısı ise 351. Son bir yılda neredeyse önceki yıllardaki proje sayısının tamamına yaklaştık. Aynı yıl 207 milyon TL de hibe kaynak kullanıldı.> diye konuştu.”

Yüksel Alioğlu, Hisarcıklıoğlu’nun, akreditasyon töreni sırasında yaptığı konuşmada söylediklerini iletmeye şu cümlelerle devam etti:

“EKONOMİ OLMAZSA VATANDAŞLARIN VE ÜLKENİN REFAHI OLMAZ”

“TOBB’un ve oda/borsaların faaliyetleri hakkında bilgi veren Hisarcıklıoğlu, oda ve borsaların üyeleri için yol açan, yol gösteren kurumlar haline geldiğini dile getirdi. Artık bilgi ihraç eder durumda olduklarını ifade eden TOBB Başkanı, 57 İslam ülkesinin genel sekreterlerine eğitim verdiklerini kaydetti. Kazakistan Devlet Başkanı Nazarbeyev’e oda borsa sistemi hakkında özel bilgi verdiğini ve Kazakistan’ın Türkiye’deki sistemi uygulamak üzere harekete geçtiğini anlatan M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Alman Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği Başkanı’nın da kendisine,  dediğini hatırlattı. İş dünyası olarak hep büyük resme odaklandıklarını söyleyen Hisarcıklıoğlu, <Ülkenin ekonomik olarak büyümesi önemli. Çünkü ekonomi güçlü olmazsa ne vatandaşınızın refahı olur, ne de dışarıda bir ağırlığınız olur. O yüzden üyelerimizin önünü açacak adımlar attık. Kamuyu ekonomiye odaklanmaya zorladık. Çünkü bizim sorumlu olduğumuz kitle, Türkiye’yi taşıyan kitle.>  ifadesini kullandı.

Oda ve borsaların Türk Ticaret Kanunu’nun değiştirilmesiyle, özel sektörün üzerindeki 6 milyar TL’lik yükün kaldırılmasında çok önemli bir rol oynadığını belirten M. Rifat Hisarcıklıoğlu, çekte riski bitiren bir uygulama getirilmesi için de çaba gösterdiklerini dile getirdi. Hisarcıklıoğlu, <Odalarımız vasıtası ile sisteme kayıt olan firmalar, birbirlerinin sicilini görebilecek.> dedi.

Hisarcıklıoğlu ayrıca, ticaret sicilini elektronik ortama taşıdıklarını, fuarcılık ve sigortacılık alanlarına TOBB çatısı altında çeki düzen getirildiğini, TIR ve ATA karneleriyle ihracatın teminatı olduklarını ifade etti.”

ANKARA TEMASLARI

Alioğlu, açıklamasının ikinci bölümünde Ankara programı kapsamında birçok kurum ve kuruluş ziyaret ettiklerini ve bölgenin gelişimi ile ilgili önemli konularda temaslar sağlandığını kaydederek, ziyaretler hakkında şu bilgileri verdi:


ÇANKAYA ANADOLU MESLEK VE TARIM LİSESİ BİLGİ TOPLAMA ZİYARETİ

“Keşan Ticaret ve Sanayi Odası’nın Ankara programında gerçekleştirdiği ilk ziyaret Ankara Tarım Anadolu Meslek Lisesi’ne oldu. 13 Ocak Pazartesi günü gerçekleştirilen ve saat 10.00’da başlayan ziyarette Keşan TSO Heyeti Okul Müdürü Ali Diker tarafından karşılandı. Keşan TSO’nun hizmet alanı içerisinde yer alan ve özellikle çeltik üretimi konusundaki gelişimi ile dikkat çeken İpsala’ya bir Tarım Meslek Lisesi kazandırılması konusunda ön bilgi toplama niteliğinde gerçekleştirilen ziyarette heyet Okul Müdürü ve öğretim görevlilerinden bilgi aldı. Keşan TSO Heyeti burada özellikle mezun öğrencilerin alanlarında sahaya inerek katkı sağlayıp sağlamadıkları, üzerinde uzmanlaşılmış belirli tarım ürünleri olup olmadığı ve Tarım Lisesi’nin tamamlayıcısı soğuk hava deposu ve lisanslı depoculuk konularında ayrıntılı bilgi aldılar. Okul Müdürü Diker, Keşan TSO Heyetine verdiği bilgide, okullarında modüler eğitim programının uygulandığını belirterek, Laboratuvar Hizmetleri, Gıda Teknolojileri ve Bahçe Bitkileri olmak üzere üç alanda faaliyet gösterdiklerini ifade etti. Ürün bazında çalışan okulların daha verimliği olduğunu da sözlerine ekleyen Ali Diker, Çankaya Tarım Meslek Lisesi’nin bu konuda iyi bir örnek olduğunu kaydetti. Tarım Lisesi olarak 50 bin ile 100 bin dönüm alana sahip okulları olduğunu ve bu okulların halihazırda üretim de yapabildiklerini söyleyen Diker, şeklinde konuştu.

Keşan TSO Heyeti görüşmelerin ardından okulu gezerek incelemelerde bulundu. Okulun Laboratuvar bölümlerini de inceleyen heyet, okul ve tarım kuruluşları ile yapılabilecek koordineli çalışmalar hakkında öğretim görevlilerinden bilgi aldı.”


TÜRK PATENT ENSTİTÜSÜ TEMASLARI

“Keşan TSO Heyetinin yoğun ziyaret programı içeren ilk gününde temas sağlanan bir diğer kurum da Keşan Satır Et ve İpsala Pirinci’ne coğrafi işaret alma sürecinde uyumlu çalışmalar yaptığı Türk Patent Enstitüsü oldu. Saat 14.30’da TPE’nin (Türk Patent Enstitüsü) Ankara’daki Genel Merkezi’ne giden Keşan TSO Yöneticileri burada Şube Müdürleri Atilla Gerçek ve Hürriyet Özdemir ile biraraya geldi.

Bölgemize ait diğer yöresel ürünlere coğrafi işaret alma süreci ile ilgili konularda görüşmelerde bulunan yetkililer, patent süreçlerinin daha akıcı olması ve bölgeyi markaları ile büyütmeyi hedefledikleri konularında fikirlerini paylaştılar.”



KOSGEB BAŞKANI MUSTAFA KAPLAN

 “Keşan TSO Yöneticileri, Ankara Temasları kapsamındaki bir diğer ziyaretini KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) Başkanı Mustafa Kaplan’a gerçekleştirdi. Saat 18.00’de KOSGEB’in Ankara Mamak’taki Merkezi’nde gerçekleştirilen görüşmelerde konuşan Mustafa Kaplan, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Keşan’ın kendilerinde ayrı bir yeri olduğunu ifade etti. Kaplan görüşmelerde şunları söyledi:

Konuşmalarında KOSGEB çalışmaları hakkında da bilgi veren Kaplan, 2008 yılında 24 ilde hizmet veren KOSGEB’in şu anda 81 ilde teşkilatlandığını ve son zamanlarda kredi desteklerinden ziyade girişimcilik destekleri üzerinde yoğunlaştıklarını ifade ederek şöyle devam etti:  <Ölçeklerin büyük olduğu ekonomilerde daha büyük işletmeler kurulması ve bunların küresel oyuncu olması için çalışmalar yapılması gerekiyor. Sivil toplum örgütleri de bu konuda işletmelere yol gösterici olmalı. Makro bazda oluşturulacak birlikte tedarik, birlikte üretim, birlikte tasarım konularındaki projeleriniz her zaman destek bulur.>

Keşan TSO Yöneticileri, kış sezonu nedeniyle daralan ve sıkışan piyasalar nedeniyle, esnafı belli bir nebze rahatlatacak Cansuyu Kredileri’nin esnafa verilmesi konusunda da taleplerini Mustafa Kaplan’a iletti. Bölge ekonomisi ve bölgeye Keşan TSO aracılığı ile sunulan KOSGEB hizmetleri hakkında bilgilerin paylaşılması ile sona eren toplantının ardından, KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan’a, 2010 yılında Keşan TSO tarafından organize edilen kapsamında bölgeye gerçekleştirdiği ziyaret anısına yapılmış bir tablo hediye edildi.”


CHP EDİRNE MİLLETVEKİLLERİ İLE TOPLANTI

“Keşan TSO Yöneticileri, Ankara programının ilk günündeki son temaslarını CHP Edirne milletvekilleri Kemal Değirmendereli ve Recep Gürkan’ın katıldığı toplantı ile sona erdirdi. Saat 18.00’de başlayan toplantıda, bölge sorunları ve çözüm önerilerini masaya yatıran Keşan TSO Heyeti, bir sonraki gün gerçekleştirilecek Sağlık Bakanlığı ve TEPAV (Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı) ziyaretleri öncesinde CHP Edirne milletvekillerinden sorunların ve çözümlerine dair konuların takipçisi olunması hususunda destekleri istedi. Bölgeye kurulması düşünülen Tarım İhtisas Organize Sanayi Bölgesi konusunda görüşlerini paylaşan yetkililer oluşturulacak tarım komisyonu öncesinde atılacak adımlar konusunda fikir alış verişinde bulundular. Yaklaşık iki saat süren toplantının devamında milletvekillerine Ankara’daki temaslar ile ilgili de bilgi verildi.”


TEPAV İLE TARIM İHTİSAS OSB KONUSUNDA GÖRÜŞMELER

“Keşan TSO Heyeti Ankara temaslarının ikinci gününde, Gıda ve Tarım Politikaları Araştırma Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Necdet Budak ile sabah kahvaltısında biraraya geldi.

Toplantıda, TEPAV bünyesindeki Gıda ve Tarım Politikaları Araştırma Enstitüsü ile bölgeye kurulması düşünülen Tarım İhtisas Organize Sanayi Bölgesi konusunda yapılacak çalışmalar masaya yatırıldı.

Hamzadere Barajı’nın bitirilmesiyle birlikte, sulu tarım yapılabilecek arazilerde alternatif tarım ürünlerinin yetiştirilmesi, ürün çeşitliliği ve hangi ürünlerin bölgeye uyumlu olduğu konusunda analiz çalışması yapılması ile ilgili rapor oluşturulacak. Toplantıda yapılan görüşmeler sonucunda, ön hazırlık raporunun TEPAV ve ilgili kurumlar ile paylaşılması öngörüldü.”




TOBB AKREDİTASYON TÖRENİ  

“Akreditasyon sürecini başarıyla tamamlayarak beş yıldızlı hizmet verdiği onaylanan Keşan TSO, TOBB tarafından Ankara’da organize edilen Akreditasyon Töreni’ne Meclis Başkanı, Yönetim Kurulu üyeleri ve Akreditasyon Sorumlusu ile katıldı. TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) tarafından akreditasyon standardı kriterlerini yerine getirerek, olarak tescillenen Keşan TSO, TOBB Merkezinde yapılan törende akreditasyon belgesini Birlik Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun elinden aldı. Törende konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, hedeflerinin 365 oda ve borsanın tamamının akreditasyonlarını tamamlamaları ve beş yıldızlı oda/borsa konumuna yükselmeleri olduğunu vurguladı.


 “MÜEZZİNOĞLU’NA BÖLGE SORUNLARI RAPORU İLETİLDİ”

“Keşan TSO Heyeti, TOBB Akreditasyon Töreni’nin ardından, kendilerine katılan Keşan Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Yörük, İpsala Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Girgin ve Keşan Ticaret Borsası Yönetim Kurulu üyeleri Üzeyir Küçükyaman ve Fatih Boyalık ile  Sağlık Bakanlığı’nın Ankara’daki Bakanlık Merkezi’nde Sağlık Bakanı ve AKP Edirne Milletvekili Dr. Mehmet Müezzinoğlu ile saat 16.00’da biraraya geldi. Heyet Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na, tarım, ticaret ve turizm alanında bölgenin sorunları ve çözüm önerilerini içeren raporu sundu. Bölge sorunları ile ilgili görüşmelerde öncelikli sorunlar ile ilgili konularına göre ekiplerin kurulması görüşü öne çıkarken Keşan’ın girişimci potansiyelinin de sorunların çözüme kavuşturulmasında itici güç olduğu belirtildi. Yaklaşık bir buçuk saat süren toplantıda, Hamzadere Barajı’nın tamamlanmasıyla planlı tarım politikaları geliştirilmesi, bölgesel teşvikler, tarım destekleri konusunda yeniden yapılandırma, Çeltik Borsası’nın İpsala’da kurulması, ara eleman konusunda Tarım Lisesi’nin oluşturulması, iç gümrükleme, yenilenebilir enerji konusunda bölgenin enerji haritasının çıkarılması, sahil şeridi yollarının yapılması, doğal gazın bölgeye getirilmesi,  Enez Limanı’na Gümrük İdare Müdürlüğü kurulması, trol ve gırgır avcılığı konusundaki sıkıntılar, Gala Gölü’nün zarar görmemesi için yapılacak çalışmalar, biyolojik arıtma tesisi gibi konular öne çıktı.”


HİSARCIKLIOĞLU’DAN, TARIM İHTİSAS OSB KONUSUNDA DESTEK İSTENDİ

“Ankara programının son ziyareti TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na gerçekleştirildi. Keşan ve İpsala oda borsalarının katıldığı ziyarette Hisarcıklıoğlu, bölge heyetini TOBB’un Ankara’daki Genel Merkezi’nde kabul etti. Saat 19.30’da başlayan ziyarette M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile biraraya gelen bölge heyeti, geleceğin tarım politikalarının oluşturulması konusunda TOBB Bünyesindeki TEPAV’ın desteğini istedi. Necdet Budak’ın da katıldığı ziyarette Tarım İhtisas Organize Sanayi için atılacak adımlar da görüşülürken Hisarcıklıoğlu’ndan bölgenin gelişmesine öncülük edecek projeler konusunda destek sözü alındı. Keşan TSO’yu, akreditasyon sürecini başarılı bir şekilde tamamladığı için tekrar tebrik eden Rifat Hisarcıklıoğlu, Keşan TSO’nun 50. Yıl Etkinlikleri vesilesiyle bölgeye gelişinde yediği Keşan Satır Et’i unutamadığını ve en kısa zamanda tekrar bölgeye gelmek istediğini belirtti. Toplantının sonunda, Hisarcıklıoğlu tarafından son derece sıcak bir şekilde karşılanan Keşan ve İpsala oda borsa temsilcileri, yöresel ürünlerden oluşan bir hediyeyi bölge adına M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na takdim etti.”  

Açıklamanın ardından, toplantı sona erdi.