Keşan Dr.Rıfat Osman Meslek ve Teknik Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Proje Koordinatörü Hasan Avcu ve Keşan Belediye Personeli Bilgisayar Programcısı Sebahattin Demirkol Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı’yı makamında dün ziyaret etti. Dınkırcı’ya Proje ile ilgili bilgi aktaran Avcu ve Demirkol, birlikte yapmış oldukları çalışmalar neticesinde,  “VARROA-ROBOTİK” adlı projenin TÜBİTAK tarafından kabul edildiğini ve 100.000TL’ye kadar geri ödemesiz (hibe) sermaye desteği almaya hak kazandıklarını söyledi. Dünya'da arıcılık mesleği ile uğraşan tüm arıcıların en büyük sorunu olan “Varroa jacobsoni”  isimli arı zararlısının sadece kimyasal ilaçlar kullanılarak yok edildiğini, üretmiş oldukları cihazla dünyada ilk defa kimyasal kullanmadan arıdaki bu zararlıyı yok etmeyi başardıklarını eklediler. Avcu ve Demirkol, TÜBİTAK Girişimcilik Aşamalı Destek Programı’nın 1. bölümünde toplam 1200 iş fikri projesi başvurduklarını, bunlardan sadece 335 proje değerlendirmeye kabul edilerek 2. bölüm olan proje iş planı hazırlamaya hak kazandıklarını ifade etti. Üç aylık bir değerlendirme sürecinden sonra 335 proje iş planından 124’ü sermaye şirketi kurarak 100.000 TL’ye kadar geri ödemesiz sermaye desteği alacaklarını ve kazanan iş planlarının teknoloji alan dağılımına bakıldığında %37’sinin Bilişim, %19’unun Biyoteknoloji, Tarım, Çevre ve Gıda, %15’inin Elektrik-Elektronik, %16’sının Makina İmalat, %7’sinin Malzeme, Metalurji Ve Kimya, % 6’sının Ulaştırma, Savunma, Enerji Ve Tekstil alanlarından olduğunu kaydettiler.

Avcu ve Demirkol, kazanan iş planlarının yoğunlukta olduğu şehirler sırasıyla; İstanbul (44), Ankara (35) ve İzmir (10). Olduğunu ve kazanan girişimcilerin şu şekilde sıralandıklarını söyledi:
“% 19’u lisans mezunu, % 25’i yüksek lisans öğrencisi, % 13’ü yüksek lisans mezunu, % 19’u doktora öğrencisi, % 24’ü doktora dereceli,
%7’si 20-24, %66’si 25-34, %23’ü 35-44, %4’ü ise 45-55 yaş aralığında,

% 81’i erkek ve % 19’u kadın.”

Kaymakam Bekir Dınkırcı yaptığı açıklamada, ülkemizin ve bölgemizin tanıtımına olumlu katkılar sağlayacak bu tür proje ve çalışmaları sonuna kadar desteklediklerini,  bu başarıyı yakalayan ve İlçemizdeki girişimcilere proje yapmak isteyen vatandaşlarımıza da çok güzel bir örnek olduklarını belirterek Proje sorumluları Hasan Avcu ve Sebahattin Demirkol’u tebrik ederek çalışmalarında başarılar diledi.