Bu yıl 47.’si gerçekleştirilen TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri yarışmasında “Androidarı” adlı projeyle birinci olan Yusuf Çapraz Anadolu Lisesi Müdürü Mehmet Günaydın, Proje Koordinatörü Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Hasan Avcu, öğrencileri Recai Yanmaz ve Ayberk Eser, dün, Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası)’yu ziyaret etti.

Projede 1. olan ekibi, Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu ve bazı yönetim kurulu üyeleri karşıladı. Helvacıoğlu, Türkiye ve dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen toplam 915 projeden 115 projenin finalist olduğu proje yarışmasında birinci olan ekibi tebrik ederek, “Öğretmen ve öğrencilerimizin ziyaretinden dolayı mutlu olduğumuzu belirtmek isterim. Hasan Avcu hocamızın mesleğinde gösterdiği başarılar kayda değer bir tablodur. Öğrencilerimiz tarih yazmıştır, kutluyorum.” dedi.

Daha sonra Proje Koordinatörü Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Hasan Avcu, projenin gelişme aşamaları hakkında bilgi vererek şunları söyledi: “Öğrencilerimiz ve çevrede bulunan iş adamlarımızın işbirliğinde uzun zamandır proje çalışmaları yapıyoruz. Ben öğretmen olarak elimden geleni yapmaya çalışıyorum. Bu işler meraklar başlar. Meraklı öğrencilerimizin de olmasıyla ortaya güzel işler çıkıyor. Güzel fikirler üretip bunları daha sonra ürüne dönüştürüyoruz. Bu ürünlerimizi pazarlama noktasına gelecek kadar ileriye taşıyoruz. Bu süreç çok sancılı bir süreçtir. Bu konuda çevre iş adamlarımıza büyük görevler düşüyor. Hedefimiz öğrencilerimize bir şeyler kazandırmaktı ve bunu yaptık. Hazırladığımız projenin fizik alanı da vardı. Bilgisayar-Yazılım dalında birinci olduk fizik dalında ise ikinci olduk. Yaptığımız proje ile arılarla konuşmayı başardık. Arıların kovanlarında çıkacak bir sorun projemiz ile 24 saat öncesinde cep telefonumuza bildirilecek. Bu çalışma ile bir arıcının bir haftada yaptığı çalışmayı biz 2 saatte yapıyoruz. Zaman, iş ve yorgunluktan tasarruf ediyoruz. 50-60 TL değerinde bir yazılım söz konusu. Projemizi dünya pazarına açılabilecek bir konuma getirmek istiyoruz. Prototipi % 98 başarı ile çalışan bir ürün. Bu bile ciddi bir başarıdır. Uzman kişilerle de çalışmalar yapıyoruz. Patent alma çalışmaları da yapıyoruz. Örneğin 200 kovan içerisinde herhangi birinde bir sorun var bu ürün sayesinde hangi kovanda sorun olduğu cep telefonuna bildirilecek. Arıcılar sorunun hangi kovanda olduğunu aramayacaklar. Proje için üniversite hocaları ile de çalışıyoruz.”

Projenin yazılım kısmında çalışmaları olan öğrenci Ayberk Eser, “Geliştirdiğimiz projenin ticarete büyük etkisi olacağını düşünüyoruz. 50-60 liralık bir cihaz ile çok büyük bir kar söz konusu olacak. Bu proje sayesinde kovanlarda çıkacak bir sorun arıcıya önceden haber verilerek oluşabilecek zararı önlemeyi amaçlıyoruz.” dedi.

Projenin geliştirilmesinde öğretmeni ve öğrenci arkadaşına yardım ettiğini belirten Recai Yanmaz, “Bu proje benim görüş açımı oldukça genişletti. Uluslararası proje yarışmalarına katılarak yeni şeyler öğrendik. Proje sayesinde kendimi geliştirdiğime inanıyorum. Okul müdürümüz Tezcan Kuşkonmaz da bu konuda bize hep destek oldu. Ona da çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Ziyaretin devamında tekrar söz alan Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, bu proje ile arıcılık sektörüne teknolojinin girdiğini ifade ederek, şunları söyledi: “Keşan’da son on yıldır kanıksanan bir başarı var. Bu büyük bir başarı hikayesidir. Kayda değer bir inovasyon. İş camiası olarak ‘yeni köye yeni adet getirin’ diyoruz. Dünya çok değişti ve büyük bir yarışın içerisindeyiz. İcat çıkarma zamanı. Camiamız adına sizleri tebrik ediyoruz. Ticaret odasını projelerin içerisine iş birlikçi olarak katarsanız yürüyüşünüz daha kolay olacaktır.” Konuşmalardan sonra Helvacıoğlu, öğrencilere ve proje koordinatörü Avcu’ya hediye takdim etti. Ziyaret toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.