SONGÜL KONAR

Dün saat 14.00’te Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda gerçekleşen toplantıya, Keşan Ticaret Borsası Başkanı Necmi Kaymaz, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, İpsala Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Girgin, TÜRİB Genel Müdür Yardımcısı Dr. Necla Küçükçolak, Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, Banka Müdürleri ve Ticaret Borsası üyeleri katıldı.

Toplantıda ilk olarak Keşan Ticaret Borsası Başkanı Necmi Kaymaz, söz aldı.

Konuşmasının başında katılımcılara ‘hoş geldiniz’ diyen Ticaret Borsası Başkanı Necmi Kaymaz, “Tarım sektörünü elektronik ortama taşıyan Türkiye Ürün İhtisas Borsası, 2019 yılında faaliyete geçmesiyle birlikte hububat sektörü dijitalleşen ve çağa ayak uyduran bir sektör haline getirdi. Bu sayede lisanslı depolarda bulunan ürünler, elektronik lisanslı ürün senediyle internet üzerinden kolayca alınıp satılabilmekte. Pazarda verileri ve üreticileri güçlü kılmak, değişen ekonomiye ayak uydurmak ve bu bilgiyi vermek için hep birlikte çaba sarf ettik. TOBB’un iştiraki olan Ürün İhtisas Borsalar Anonim Şirketi, Keşan Ticaret Borsası’nın hem acentesi hem ortağıdır. 70 bin tonluk dikey silolar ve 15 bin ton yatay silo olmak üzere bölgemizde 85 bin tonluk lisanslı depo yatırımının yapılmasına katkı sağlayan başta TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na ve yönetim kuruluna teşekkür ediyorum. Ayrıca bugün burada bizimle olan ve bilgi sahibi olmak için değerli vakitlerini bize ayıran herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Kaymaz’dan sonra TÜRİB Genel Müdür Yardımcısı Dr. Necla Küçükçolak söz aldı.

KÜÇÜKÇOLAK: “BÜTÜN ÜRÜNLER TEK ÇATI ALTINDA İŞLEM GÖRÜYOR”

Ticaret Borsalarında işlem gören elektronik ürün senetleri hakkında bilgi veren Küçükçolak, sözlerine şöyle devam etti: “Tarım ürünlerine dayalı olarak lisanslı depolarda depolanabilen ürünler bizim piyasamızda işlem görüyor. Toplantıda hem lisanslı depoculuk hem elektronik ürün senetlerinden bahsedeceğim. Türkiye Ürün İhtisas Borsası yedi platformunu geçen yıl kapattıktan sonra biz hayata geçtik. Türkiye Ürün İhtisas Borsası 26 Temmuz 2019’dan beri faaliyet gösteriyor. Merkezi bir borsa, bütün ürünler tek çatı altında işlem görüyor. Burada yatırıcımlar doğrudan emir iletip işlem yaptırıyor. Toprak Mahsulleri Ofisi de işlem yapıyor. Esasta elektronik ürün senetleri, lisanslı depoculuk, amaçları ve Türkiye Ürün İhtisas Borsası’ndan kim nasıl yatırım yapabilir diye konuşacağız. Ayrıca bizim bültenlerimiz de var, o gün işlenen ürünün bilgisi nerden alınabilir diye uzak erişim ile akıllı telefonlardan ve bilgisayarlardan bilgilere erişilebilir.”

“MERKEZİ YAPIDA DAHA ŞEFFAF FİYAT OLUŞUMUNA KATKI SAĞLIYORUZ”

TÜRİB ile bilginin tek noktadan dağıldığını ifade eden Küçükçolak, “Eskiden her bölgenin kendi borsası o bölgenin lisanslı deposunda işlem yapıyordu. Şimdi tek borsa, tek fiyat ve tek izlenecek yer var. Bilgi tek noktadan dağılarak koordinasyonu da tek noktadan yapılıyor. Merkezi yapıda daha şeffaf fiyat oluşumuna katkı sağlıyoruz. Dışarıda tüccarla veya TMO ile anlaşılsa da bizim üzerimizden tescili yapılıyor, tek elden herkese eşit sürede duyuruluyor. Eğer ticaret yatırım amaçlı yapmak isteniyorsa kişi oturduğu yerden, Adana’dan da buğday alıp satabilir, Edirne’nin buğdayını da alıp satabilir. Ama sözleşmenin en sonunda ne varsa onu alma zorunluluğu var. Alım satım ticareti başka bir şey, alınan bu buğday un yapılacaksa en yakından almak daha iyi olur çünkü işin içine nakliye masrafı giriyor” dedi.

“LİSANSLI DEPOLAR SAYESİNDE DAYA İYİ SAKLANMIŞ ÜRÜNLERİ TÜKETMEYE BAŞLAYACAĞIZ”

Lisanslı depoda depolanan ürünlerin avantajlarından bahseden Küçükçolak, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Lisanslı deponun dışında kalan ürünlerin avantajları ve dezavantajları da var. Lisanslı depoya ürün koyuluyorsa teşvikler alınıyor, nakliye desteği alınıyor. Gelir ve kurumlar vergisinden muaf olunuyor, laboratuar analizi ve kira desteği de alıyor. Bunun çıkış amacı gıda arz güvenliği. 2008’de dünyada gıda krizi yaşandı. Bu krizden sonra gıdanın korunması ve elde bulunması çok önemli oldu. Kötü şartlarda depolanan ürünün niteliği de fiyatı da ne yazık ki düşüyor. Bunu önlemek için üreticiler lisanslı depoculuğa teşvik edilmeli. Lisanslı depo ürünü belli kriterlerde alıyor. Lisanslı depolar sayesinde daya iyi saklanmış ürünleri tüketmeye başlayacağız. Ürünlerin sağlıklı depolarda saklanması, gıda ihtiyacını karşılayacak. Lisanslı depo sayesinde çiftçi bilinçlendiriliyor, ürün daha yüksek fiyattan işlem görüyor. Bir başka avantajda elüs kredileri var. Sübvansiyonlu bu kredi sadece Ziraat Bankasında var,  her banka elüs hesabı açabilir ama devlet sübvansiyonunda 0 faizli kredi var. Mal çoksa fiyat düşüyor. Hasat zamanı, malın çok olduğu ve herkesin satmak istediği bir zaman. Düşük fiyattan etkilenmemek için malı depoya koyduğunuzda bankalar onu teminat olarak alıyor. Ayrıca Ziraat Bankası üzerinden hazine garantili 0 faizli bir kredi de var.”