** Metin Feyzioğlu, cumhurbaşkanı adayı olarak gündeme geldiğinin hatırlatılması ve bu konudaki düşüncesinin istenmesi üzerine, “Hiçbir girişim içinde değilim. Ben yıllardır yaptığımı yapıyorum. Ama görevini yapan insanlara herhalde çok alışık olmadıkları için birileri, ‘niçin görevini yapıyor olsa olsa bir yere taliptir’ diyor. Ben Baroları geziyorum, halkla biraradayım, bu yıllardır böyleydi. Türkiye’yi dördüncü turum benim.” şeklinde konuştu.

 

 

Neşe TOSUN

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, dün Keşanlı avukatlarla Yenimuhacir Beldesi’ndeki Özen-Et Lokantası’nda biraraya geldi.

Saat 12.30’da gerçekleşen yemekli buluşmaya; Feyzioğlu ve Keşan’da görev yapan avukatların yanı sıra; Edirne Barosu Başkanı Özgür Yıldırım, Edirne Barosu eski Başkanı İbrahim Karakoç, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan ve Yenimuhacir Belediye Başkanı Recep Ordu katıldı.

Trakya turu kapsamında Keşanlı avukatlarla birarada olan Metin Feyzioğlu’nun katıldığı yemekli toplantının açış konuşmasını yapan Edirne Barosu Başkanı Av. Yıldırım, katılımdan dolayı teşekkür ettikten sonra, sözü Yenimuhacir Belediye Başkanı Ordu’ya bıraktı.

Recep Ordu, konuşmasında şunları ifade etti:

“Sizleri Yenimuhacir’de ağırlamaktan mutluluk duyuyorum. Yenimuhacir, satır etin doğduğu yerdir. Etrafımızda farklı yerlerde de ‘satır et’ diye bahsedilenler, kesinlikle Yenimuhacir’deki kaliteyi tutmaz. Bugün bunu hep birlikte göreceğiz ve memnun kalacağınızdan eminim. Hepinize afiyet olsun diyorum.”

Daha sonra söz alan Keşan Belediye Başkanı Özcan da şunları dile getirdi:

“Sizleri burada ağırlamaktan onur duyuyorum. Bildiğiniz gibi ülkemizde bir hukuksuzluk söz konusu. Mücadelenizde sizlere başarılar diliyorum. Daha demokratik günlere kavuşmak dileğiyle, hoş geldiniz.”




FEYZİOĞLU: “EDİRNE’Yİ SEVİYORUM”

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu da, katılımcıları selamladıktan sonra, “Aslında bitirirken söyleyeceğim cümleyi başlarken söyleyeyim: Ben Edirne’yi seviyorum. Her yeri ayrı güzel. Doğası ayrı güzel, insanı ayrı güzel, meslektaşı ayrı güzel, hepiniz ayrı güzelsiniz.” şeklinde konuştu.

Trakya’yı da sevdiğini ve karış karış gezme imkanına sahip olduğunu dile getiren Feyzioğlu, “Ülkeyi gezdikçe ülkeyi tanıyorum, ülkeyi tanıdıkça öğreniyoruz, öğrendikçe öğrendiğimizi dile getirebiliyoruz.” dedi.

“MORALSİZLİK VE UMUTSUZLUĞA YER YOK”

Sıkıntılı bir süreçten geçildiğini belirten Metin Feyzioğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ama moralsizlik ve umutsuzluğa hiç yer yok. Yola çıktığımız noktada değiliz. Hukuk devleti, demokrasi, çağdaşlaşma mücadelesinde iniş çıkışlar olacak. Daha birinci paragrafındayız koskoca cumhuriyetin. İkinci paragrafı, üçüncü paragrafı var. Bütün sorunları çözülmüş, herhangi bir Avrupa devletinin sıkıcılığında yaşıyor da olabilirdik. O zaman tarihi kitaplardan okuyan, sıradan hayatlarımız olurdu. Şimdi tarihi yazanlardanız galiba. Yazanlardanız derken; elbette öncelikle meslektaşlarımı, avukatları kastediyorum. Çünkü Türkiye’ye demokrasinin işlemesi gereken kurumları neredeyse tamamen susmuşken, üniversiteleri, sendikaları, gazeteleri, televizyonları bir suskunluk ya da tarafgirlik içindeyken, iş yine tarihsel olarak döndü dolaştı bize geldi. Dünyada da hep böyle oldu ama dünyanın 1700’lerde, 1800’lerde çözdüklerini bizim 2014’teki ilk çeyreğinin ortalarına gelirken çözmemiz gerekti, çözeriz de evelallah.”

“TÜRKİYE’DE ŞİMDİ; ‘KEŞAN MÜCADELESİ’ DİYE ANILIYOR”

Konuşmasında, Edirne Barosu Başkanı Özgür Yıldırım’ın duruşmalardan sonra tutanak verilmesine yönelik verdiği mücadeleden de söz eden Metin Feyzioğlu, “Sevgili Başkanımın Keşan özelinde yürüttüğü ve tüm Türkiye’de emsal teşkil eden bir mücadelesi var. Keşan’da adliyeye bir girişimde bulundu, tutanak alma konusunda yıktı ortalığı! Ve başkanlar kurulunda yaptığı konuşma sonrasında biz Adalet Bakanlığı’nda da Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK)’nda da devreye girdik ve Keşan’da müdafaa hakkımızı kurup, daha ileriye gitmesini önledik bu işin. Türkiye’de şimdi; ‘Keşan mücadelesi’ diye anılıyor.” şeklinde konuştu.

“ÖNCELİKLİ SORUNUNUZ; KUŞKUSUZ HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜDÜR”

Türkiye Barolar Birliği’nin her zaman Edirne Barosu’nun yanında ve arkasında olduğuna da dikkat çeken Feyzioğlu, şunları ifade etti:

“Meslektaş olarak öncelikli sorununuz kuşkusuz hukukun üstünlüğüdür. Tek sorun, özünde yer alan sorun bu. Hukukun üstün olmadığı bir düzende bizlerin dosyamıza vereceğimiz emeğin, tecrübemizin, birikimimizin, bilgimizin değeri azalıyor maalesef. Çünkü dosyada, aldığımız işte fark yaratabiliyorsak, haklı olanın hakkını savunduğumuzda sonucu değiştirebiliyorsak; alın terimizin değeri var. Bunun için de yargı bağımsızlığı, tarafsızlığı adil yargılama mücadelesi vermemiz, bağımsız ve tarafsız olsalar bile ki değiller, adil olmadığında mahkemelerin ‘bu da başka bir keyfiliktir’ dememiz, herhalde ziraat odasının veya veteriner odasının değil, öncelikli olarak Baroların ve Barolar Birliği’nin sorunudur. Ama biz bunları söyledikçe, ‘herkes için adalet herkes için hukuk’ dedikçe, varsın birileri ‘siyaset yapıyor’ desin. Biz bu siyaseti yapmaya devam edeceğiz. Ama yürüttüğümüz siyaset hiçbir siyasi partinin siyaseti olmayacak, asla olmadı hiçbir zaman da bu makamlardayken bir siyasi parti siyaseti yürütmeyeceğiz. Kim hangi doğruyu yaptıysa teşekkür ederiz, hangi yanlışı yaptıysa da kimseden çekincemiz olmadan bunları söyleriz. Biz bir yere gittiğimizde, sizler gittiğinizde ‘Baro Başkanı geldi’ diyorsa halkımız, biliniz ki aslında sizleri selamlıyor, bizi değil. Biz sizler adına gidiyoruz.

Sadece meslektaşlar kendi aramızda dertleşirsek çözümlerimizi bulamayız. Meslek itibarı avukatların kendi aralarında sohbetleriyle düzelmez, halkın içinden olduğumuzu unutmadan halkla birlikte halk için mücadele etmeye devam ettiğimiz sürece meslek itibarımız artar. Gururla söylüyorum; yargıya güvenin sıfırın altına doğru hızla düşmeye başladığı, siyaset mekanizmasına güvenin neredeyse yok olduğu bir ortamda Türkiye Barolar Birliği’nin ve bütün bu yapıların da temeli olan avukatların birer güven odağı olması, meslek itibarımızın hiç olmadığı kadar yüksek bir seviyeye taşındığının delilidir. Ben size verdiğiniz destek için teşekkür ediyorum. Hangi konuda öneriniz varsa eleştiriniz ve bütün bunları da bize ulaştırmanızı rica ediyorum. Alışık olduğumuz lisanda değil ama, ‘niçin yapmıyorsun?’ diye kızarak değil, ‘gel bunu böyle yapalım’ diye. Çünkü biz sizden öneriye açığız. Öneri getirin; biz de yapalım.”

Feyzioğlu, konuşmasının ardından Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan ve Yenimuhacir Belediye Başkanı Recep Ordu’ya plaket verdi.

Özcan’a plaketi verirken Feyzioğlu, Keşanlı avukatlar adına, yeni yapılan adliye binasının yakınında bir alandan Baro Binası yapılmak üzere bir arsa ya da Baro Binası olarak kullanılmak üzere bir daire vermesini istedi. Özcan da bu isteği olumlu karşıladı.

Metin Feyzioğlu’na ise Edirne Barosu eski Başkanı İbrahim Karakoç tarafından Kırkpınar Ağaları’nın giydiği minyatür kispet ile aynalı süpürge hediye edildi.

Aynalı süpürgeyi eline alan Feyzioğlu, “Bütün hukuksuzlukları aynalı süpürgeyle süpüreceğiz.” dedi.

Yemek sırasında Keşanlı avukat Cengiz Taner Doğan, daha önce yazdığı bir şiiri mücadelesi nedeniyle Feyzioğlu’nun onuruna okudu.

“HİÇBİR GİRİŞİM İÇİNDE DEĞİLİM”

Yemek sonrası ise Metin Feyzioğlu, basın mensuplarının cumhurbaşkanı adayı olarak gündeme geldiğini hatırlatması ve bu konudaki düşüncesini istemesi üzerine şunları söyledi:

“Yok, hayır. Hiçbir girişim içinde değilim. Ben yıllardır yaptığımı yapıyorum. Ama görevini yapan insanlara herhalde çok alışık olmadıkları için birileri, ‘niçin görevini yapıyor, olsa olsa bir yere taliptir’ diyor. Ben Baroları geziyorum, halkla biraradayım, bu yıllardır böyleydi. Türkiye’yi dördüncü turum benim. Bunun mutlaka bir yere talip olunarak yapılması gerekmiyor, hatta hiçbir yere talip olmadan yapılması daha doğru olanı ama alışık değiliz.”

Lokanta bahçesinde hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından ise Feyzioğlu, Yenimuhacir’den ayrılmadan önce kahvehaneyi de ziyaret edip, belde halkını selamladı.