Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 78’inci yıldönümü dün gerçekleştirilen tören ve programla anıldı.

İlk tören, saat 08.50’de, Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunulması ile başladı. Saat 09.05’te ise Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, 15 Temmuz demokrasi şehitleri ile tüm şehitler için 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Tören, İstiklal Marşı’nın söylenmesi ve bayrakların yarıya indirilmesi ile son buldu. Törende, 78 yaşındaki Ferhat Ertürk ise bastonunun ucuna taktığı çiçekleri Atatürk Anıtı’na bıraktı. Törene, Keşan Kaymakamı Nuri Özder, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, 4’üncü Mekanize Piyade Tugay Komutan Vekili Piyade Kurmay Albay Şükrü Bilir, daire amirleri, STK ve siyasi parti temsilcileri, askeri erkan ve vatandaşlar katıldı.

SEVİM YENİCE KONFERANS SALONU’NDAKİ PROGRAM

Sevim Yenice Konferans Salonu’ndaki program ise saat 10.00’da, Keşan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Öğretmenleri Mustafa Polat Bayram ve Çiğdem Alkaya sunumunda saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesi ile başladı. Atatürk’ün 10. yıl nutkunun CD’den kendi sesinden dinletilmesinden sonra Keşan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Onur Balcı tarafından günün anlam ve önemini belirten konuşma yapıldı. Onur Balcı, konuşmasında şu sözlere yer verdi: Dilim varmıyor, diyemiyorum. O gün bir yiğit öldü, dediler, ölümleri yenen yiğit, nasıl oldu ölümün eli dokunabildi ona; duydum, inanamadım. 19 Mayıs’a sordum, 23 Nisan’a sordum, 30 Ağustos’a sordum, 29 Ekim’e sordum, tarihin gözleri yaşardı, ağladım, ah ettim, inanamadım… Sakarya’ya sordum, Kocatepe’ye sordum, Dumlupınar’a sordum, Anayurdun kalbi kanadı. Kalbimden vuruldum inanamadım. Geçen yolculara sordum, esen rüzgarlara sordum, güllere, bülbüllere sordum, ‘yok!’ diye boynunu büktü her duyan; bir cihan yıkıldı sandım; yandım, yıkıldım, inanamadım… Nasıl inanabilirim ki; dağınık ruhlardan milli birlik yaratan, yarattığı birlikten doğan Atatürk, ölür mü hiç? Söyle neredesin, nerde mucizeler yaratan sesin? Nasıl inanabilirim; bizi millet bütünlüğüne, yurt bütünlüğüne kavuşturan, bizi hayata, hürriyete eriştiren en büyük Türk ölür mü hiç? Söyle neredesin, nerde devrimler yaratan sesin? Baharlar seni özlüyor vay! Bahar yüzlü çocuklar seni gözlüyor. Sulara eğilen söğütler seni düşünüyor. Söğütlere yaslanan çobanlar sana yanıyor vay! Bütün yurt, bütün dünya seni anıyor. Söyle neredesin; nerde dünyalar yaratan sesin? Oy, açmasın güller, açmasın; yasımız var bizim. Ötmesin kuşlar, ötmesin, acımız var bizim. Esmesin rüzgar, esmesin, yolcumuz var bizim. Yok! Ne yol, ne yolculuk! Sen gitmedin, gitmedin, sen bizdesin, bizim içimizdesin Atam; ne yana baksak sen, seni canımızda can gibi; kanımızda kan gibi taşıyoruz, taşıyacağız; yarattığın her eseri bir armağan, bağlılığı da en ulvi bir liman bilerek yaşıyoruz, yaşayacağız. Bunu duy ve rahat uyu! Bir zamanlar biz uyuyorduk, başımızı sen beklemiştin. Bugün de sen uyuyorsun. Nöbeti bize verdin. İsminin ve eserlerinin ebedi bekçileri biz olacağız. İşte ölüme karşı öcümüz, yarına karşı gücümüz ve sana karşı borcumuz bu. Ey milletin önünde nura doğru koşarken nur olan Türk, ey Atatürk, toprağın nur olsun, nur içinde uyu, nur içinde yat.”

“Asker ve Devlet Adamı Atatürk” konulu konuşma ise 4. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’nda görevli Piyade Üstğm. Adem Yoldaş tarafından yapıldı. Ardından Keşan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri Yağmur İşbilen ve Burak Batı tarafından “Atatürk’ün dünyadaki yeri, yabancı devlet adamlarının ve gazetecilerin hakkındaki görüşleri ve düşünceleri” konulu konuşma yapıldı. Atatürk ilkelerinin Hande Yavaş ve Tanay Karlıdağ tarafından okunmasından sonra Keşan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Öğretmeni Kevser Meriç tarafından Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi okundu. “Türk Gençliği’nin Atatürk’e Cevabının”  Keşan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Gencay Kuru eşliğinde okunmasının ardından “Her Yönü ile Atatürk” adlı canlı tablo sahnelendi. Program, 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü etkinlikleri kapsamında düzenlenen şiir yarışmasında birinci seçilen eserlerin okunmasıyla sürdü. Dr. Ali İhsan Çuhacı İlkokulu öğrencisi Kaan Karan, Rasim Ergene Ortaokulu öğrencisi Irmak Er ile Keşan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Burak Günder eserlerini okudu. Keşan Yusuf Çapraz Anadolu Lisesi Müzik Öğretmeni Çiğdem Saylam Kırcıoğlu, Mehmet Akif Anadolu Lisesi Müzik Öğretmeni Hüseyin Tansu Kırcıoğlu, Rasim Ergene Ortaokulu Müzik Öğretmeni Göker Durmaz ve Yekta Baydar Ortaokulu Müzik Öğretmeni Emre Akyol tarafından “Atatürk’ün Sevdiği Şarkılar” seslendirildi. Program, 10. Yıl Marşı’nın Yekta Baydar Ortaokulu Müzik Öğretmeni Emre Akyol yönetiminde öğrenciler eşliğinde söylenmesiyle son buldu.