Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 77. yıldönümü nedeniyle, dün Keşan’da da anma töreni ve programı düzenlendi.

İlk tören, saat 08.50’de Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk sunulması ile başladı. Saat 09.05’te ise 2 dakikalık saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı söylendi. Göndere çekilen bayraklar daha sonra yarıya indirildi. Törene, Keşan Kaymakamı Nuri Özder, 4. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Halil Tamer Gedik, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, gaziler, daire amirleri, askeri erkân, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

SEVİM YENİCE KONFERANS SALONU’NDAKİ PROGRAM

Sevim Yenice Konferans Salonu’nda, Keşan Anadolu Lisesi Öğretmenleri Fikret Uslu ve Ebru Sarıbaş sunumunda yapılan program ise saat 10.00’da, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesiyle başladı.  Atatürk’ün 10. Yıl Nutku’nun kendi sesinden dinletilmesinden sonra Keşan Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Hatice Işıklar tarafından günün anlam ve önemini belirten açılış konuşması yapıldı.


IŞIKLAR: ONU, SAYGI VE MİNNETLE ANIYOR VE ÖZLÜYORUZ

Bu günün, ezelden beri var olan Türk’ün yeniden dirilişinin mimarı Atası’nı andığı gün olduğunu belirten Işıklar, şunları söyledi: “Büyük önder, Büyük Devlet Adamı ve Asker Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün üzeriden 77 yıl geçti. Onu, saygı ve minnetle anıyor ve özlüyoruz. Bugünün acılarımızı umuda dönüştüren yanı, ‘Beden Atatürk’ü’ kaybederken, ‘Düşünce Atatürk’e’ kavuşmuş olmamızdır. Saatler 9’u 5 geçeyi gösterdiğinde, insan ve insanlık sevgisiyle dolu koca bir yürek durdu. Ama saatler durmadı. Dünya dönüyordu. Uygarlık yolunda ilerlediğimiz 21. yüzyıl, ileriyi görebilen ve daha ileriye gitmeyi amaçlayan yeni nesiller yetiştirmek, Mustafa Kemal gibi düşünebilmenin ilk adımıdır. Gün sadece 10 Kasımlarda değil, her gün ona sahip çıkmanın, onun değerlerini bilmenin, Atatürk düşüncesine sıkı sıkı sarılmanın günü. Hayatının en son anına kadar ülkesine hizmet etmiş olan bu büyük insan, ‘Benden sonra beni benimsemek isteyenler akıl ve ilmin rehberliğini kabul ederlerse, manevi mirasçılarım olurlar’ demek suretiyle kurduğu Cumhuriyete sahip olunmasını, çok çalışılarak bilimde ileri bir seviyeye çıkılmasını arzu ve temenni etmiştir.”

MUSTAFA KEMAL’İ ANLAMAK ÇOK ÖNEMLİDİR

Hatice Işıklar, 10 Kasımların milletçe tuttuğumuz yasa rağmen, Atatürk’ün fikirlerinin daha iyi anlaşılarak tatbik edileceği günler olması gerektiğini ifade ederek, “Bu nedenler ki konuşmam daha çok O,nu tanımak ve anlamak üzerinden yoğunlaşmıştır. Atatürk’ü anlamak birazda insan Atatürk’ü tanımayı gerekli kılar. Bugün ben size şairin dilinden insan Atatürk’ü anlatmak istiyorum. Atatürk de et artı kemik artı kandı, İnsanüstü değildi yani Atatürk, Atatürk de herkes gibi kusurları olan, küçük, büyük ve çirkinde olabilirdi. Ama güzeldi, Atatürk yorgunluk kahvesini bir su başında yudumlamayı, serhat türkülerini, Alaturkayı mesela Safiye Ayla’yı, Yemeklerden fasulye pilakisini seven, Miri kelam bir İstanbul efendisi. Aşık ve şair, mahcup ve ürkek ama Karadenizli değil Karadeniz kadar canlı, Adanalı değil ama Adanalı kadar sıcak kanlı ve bir Aydınlı kadar oturaklı ve zeybek, velhasıl bizim mayamızdan bizim kumaşımızdandı Mustafa Kemal, İnsanüstü değildi Atatürk, Tam insandı. Atatürk’ün doğduğu gerçek, yaşadığı gerçek, hayata gözlerini yumduğu bir gerçektir. Ölenler ölümsüzlüğe göç ederken, etkileriyle, davranışlarıyla, fikir ve idealleriyle, insana, insan haklarına değer vermiş, sadece Türk milleti üzerinde değil, tüm dünya milletleri üzerinde de etkili olmuş, dünya devletlerinin takdir ve hayranlığını kazanmıştır. Her imrenilen faziletin örneği, her yüksekte tutulan idealin kahramanı, karanlığa düşmüş milletlerin meşalesi, medeni insanlığın her millet için örneği olan Mustafa Kemal’i anlamak çok önemlidir. Onu anlamak demek, onu yakamızda taşıdığımız kadar fikir ve eylemlerimizde de taşıyabilmek, onu özlemek kadar özümseyebilmek, onunla yarışan ama onu aşmış Mustafa Kemalleri yetiştirebilmek demektir.” dedi.

BİZLER ATATÜRK’ÜN EMANET ETTİĞİ YENİ NESLİN ÖĞRETMENLERİYİZ

Gelecekte ülkenin yönetimini devralacak, geleceğimizi yönlendirecek, uygar ve saygın bir ulus olma bilincini daha da pekiştirecek gençlerin, Ulu Önder Atatürk’ün ilke ve devrimlerinin ışığında ilerlemesi gerektiğini dile getiren Işıklar, şöyle konuştu: “Hatırlatmak isterim ki; Mustafa Kemal’in hedeflediği Türk genci, devletin bölünmez bütünlüğünü kararlılıkla savunur. Hukuka ve kanunlara saygılıdır. Fikirleri ve idealleri müspet ilime ve akla dayanır. Dinamiktir, taasuba ve statikoculuğa karşıdır. Adaletten ödün vermez. Türk milleti için hizmeti ilke edinmiştir. Milli birlik ve beraberliğe inanır. Dine ve manevi inançlara gönülden bağlıdır ve saygılıdır. Bu hürmetin dayanağını da laiklikten almaktadır. Atatürk’ün büyük emeklerle kurulan Cumhuriyeti, bu özellikler ile donanımlı olan Türk Gençliğine, Türk gençliğini ise Türk Cumhuriyetinin öğretmenlerine emanet ettiğinin farkında olan bireyler olarak, hedefe ulaşana dek çalışmaya devam edeceğimize söz veriyoruz. Bizler Atatürk’ün emanet ettiği yeni neslin öğretmenleriyiz. Biz Atatürkçüyüz. Bugün seni anmanın, senin izinden yürümenin gururuyla, ilkemizi nice Mustafa Kemallerle.”


Program, “Asker ve Devlet Adamı Atatürk konulu konuşma 4. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’nda görevli Hv. Svn. Ütğm. Mustafa Çelik, “Atatürk’ün Dünyadaki Yeri, Yabancı Devlet Adamlarının ve Gazetecilerin Hakkındaki Görüşleri ve Düşünceleri” konulu konuşma Keşan Anadolu Lisesi öğrencisi Sefanur Yılmaz, “Atatürk İlkleri”nin öğrenciler tarafından sunulmasından sonra Keşan Anadolu Lisesi Matematik Öğretmeni Fikret Uslu tarafından “Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi”, “Türk Gençliğinin Atatürk’e Cevabı” ise bir öğrenci eşliğinde, törene katılan tüm öğrencilerle birlikte gür bir sesle okundu. Program, Keşan Anadolu Lisesi öğrencilerinin hazırladığı “Her Yönü İle Atatürk” adlı canlı tablo sunuldu. Canlı tablo izleyiciler tarafından büyük beğeni topladı.




DERECEYE GİREN ŞİİRLER OKUNDU

Programda 10 Kasım nedeniyle düzenlenen şiir yarışmasında birinci seçilen eserler okundu. İlkokullar arası birinci seçilen “Canım Atam” isimli şiir Özel ADEN İlkokulu öğrencisi Emir Solak, ortaokullar arasında birinci seçilen “Yol” isimli şiiri Özel ADEN Ortaokulu öğrencisi Mehmet Kaan Onaran, liselerarasında birinci seçilen “Bir Tutkudur Kemal Atatürk” isimli şiir ise Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi öğrencisi Elsem İnce tarafından okundu. Daha sonra ise müzik öğretmenleri ve öğrencilerden oluşan topluluk tarafından Atatürk’ün sevdiği şarkılar seslendirildi. Program, katılımcıların ellerinde Türk bayraklarıyla ayakta 10. Yıl Marşı’nın söylenmesiyle son buldu.