Keşan Şoförler ve Otomobilciler Odası Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Ulusoy, dün yaptığı açıklamada, “Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 36, 48 ve 13. maddelerinde değişiklik yapılarak, 11 Haziran 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanıp yürürlüğe girdiğini bildirdi.

CEZALAR AĞIRLAŞTIRILDI

Ulusoy, düzenlenen kanunun 36. maddesi olan “Sürücü belgesi alma zorunluluğu” ile ilgili yapılacak olan cezai işlemlerle ilgili bilgi vererek, ehliyetsiz araç kullandığı tespit edilen, sürücü belgesi geri alındığı halde araç kullanmaya devam eden, yetersiz sürücü belgesi ile araç kullanan ve ehliyeti iptal edildiği halde araç kullananlara karşı ağır cezaların bulunduğunu belirtti. Ulusoy, kanunda 36. maddeye uymayan sürücülere, bin 407 TL idari para cezası kesileceğini, ayrıca yakalanan kişinin ruhsat sahibi olmaması halinde tescil plakasına da aynı miktarda idari para cezası verileceğini ifade etti. 

İÇKİ SINIRINDA DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI

Kanunun 48. maddesine de değinen İhsan Ulusoy, daha önceki yönetmelikteki araç sınıflarına göre belirlenmiş promil değerlerinin kanunla değiştiğini belirterek, “Daha önce 3. defa alkolden idari yaptırım kararı mülki amirce, sürücü belgesinin geri alınması ise mahkemelerce yapılmaktayken, yapılan değişiklikle, trafik idari para cezası karar tutanağı düzenleme ve sürücü belgesinin geri alınması işlemleri, trafik görevlilerince yapılacak. İçki sınırında yapılan değişikliklere göre; 1 promil olan içki sınırı, 0.50 promile düşürüldü. Buna göre, 0.50 promilin üzerinde alkollü araç kullandığı tespit edilen sürücülere 700 TL idari para cezası verilecek ve sürücü belgesi 6 aylığına geri alınacak. Hususi otomobil dışındaki araçları  alkollü olarak kullanan sürücülere, promil alt sınırı ise 0.20 olarak  uygulanacak.” dedi.

ALKOLMETREYİ ÜFLEMEYEN BEDELİNE KATLANACAK

Açıklamamasının devamında, trafik görevlilerince, alkol oranını tespit etmek amacıyla kullanılan alkolmetreye üflemeyi kabul etmeyen sürücülerin, yetkililer tarafından, bu konudaki cezai işlem konusunda bilgilendirileceğini kaydeden İhsan Ulusoy, şunları söyledi: “Bu konu ile ilgili olarak da yeni düzenleme getirildi. Bu değişikliğe göre; alkolmetreye üflemeyi reddeden sürücülere, cezai işlem konusunda bilgi verilmesine rağmen, sürücü hala reddediyorsa, cihazdan reddetme çıktısı alınacak ve bu konuda tanzim edilecek olan tutanak, iki görevli ve reddeden kişi tarafından imzalanacak. Reddeden kişi, tutanağı imzalamaması halinde , imtina notu düşülecek ve bu sürücülere, 2 bin TL trafik idari para cezası verilecek, sürücü belgesi 2 yıl süreyle geri alınacak.”

UYUŞTURUCU VE UYARCI MADDE KULLANANLARIN EHLİYETLERİ 5 YIL MEN EDİLECEK

Son olarak, gerek teknik cihaz kullanılarak, gerekse sağlık kuruluşlarında yaptırılan tespit sonucunda, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullandığı tespit edilen sürücüler hakkında, trafik görevlileri tarafından 3 bin 600 TL trafik idari para cezası verileceğini kaydeden Ulusoy, bu kişilerin sürücü belgelerinin ise 5 yıl geçici olarak geri alınacağını söyledi.